25.9.13

Κλάδο ελαίας στο Ιράν προσφέρει ο Barack Obama

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε
 αποφασισμένος «να δοκιμάσει τη διπλωματική οδό»
αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Aνταποκρινόμενος στα μηνύματα διαλλακτικότητας από την πλευρά του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε σημαντικό «άνοιγμα» προς την Τεχεράνη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να «δοκιμάσει» τη διπλωματική οδό για την αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 «Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ροχανί έλαβε από τον ιρανικό λαό την εντολή να ακολουθήσει μια περισσότερο μετριοπαθή πορεία», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, προτού ανακοινώσει ότι ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι «να αποδυθεί στην προσπάθεια» ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος.
«Πιστεύω σταθερά ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί», προσέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προλειάνει το έδαφος με τρεις σημαντικές χειρονομίες καλής θέλησης προς την Τεχεράνη. Εν πρώτοις, εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς που έχασαν τη ζωή τους από τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν στη διάρκεια του οκταετούς πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνέχεια, αναγνώρισε την ανάμειξη της Αμερικής στην ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, το 1953. Τέλος, διαβεβαίωσε την Τεχεράνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος» και ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Με έντονο ενδιαφέρον αναμενόταν η απάντηση του Χασάν Ροχανί, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χθες το βράδυ. Ο Λευκός Οίκος δεν είχε αποκλείσει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να υπάρξει και απευθείας συνάντηση Ομπάμα-Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Παρόμοια συνάντηση, σε ανώτατο επίπεδο, έχει να συμβεί από το 1977.
Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν έχουν «μια ιστορική ευκαιρία να ρυθμίσουν το πυρηνικό ζήτημα». Ο Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τους ομολόγους του της ομάδας των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), συνάντηση η οποία περιγράφεται από την κυβέρνηση του Ροχανί ως «μια νέα αρχή» στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
Αναφορικά με το συριακό πρόβλημα, ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στην απειλή της στρατιωτικής επέμβασης, τονίζοντας ότι «η απάντηση (της διεθνούς κοινότητας) δεν βρίσκεται στο ύψος της πρόκλησης». Εξέφρασε ωστόσο την ευχή να υλοποιηθεί η ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη ειρήνευση. Ο Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ «δεν μπορεί να ξανακερδίσει καμία νομιμοποίηση» και ότι «η ιδέα ότι η Συρία θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στην προ του πολέμου κατάσταση αποτελεί φενάκη». Προσέθεσε όμως ότι όλες οι χώρες που μπορούν να βοηθήσουν στην ειρήνευση είναι ευπρόσδεκτες, κάνοντας ειδική μνεία στη Ρωσία και το Ιράν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα διαδέχθηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία προκάλεσε αίσθηση με τις σκληρές επικρίσεις της εναντίον της Ουάσιγκτον για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η Ρούσεφ, η οποία προ ημερών ακύρωσε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ εξαιτίας του σκανδάλου, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την πρακτική της κατασκοπείας φίλων και συμμάχων από την Ουάσιγκτον. Η ηγέτις της Βραζιλίας κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλει ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των διεθνών επικοινωνιών, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις έναντι παρόμοιων προσπαθειών στο μέλλον.
strategyreports.