29.9.13

Με χειροπέδες και διώξεις για εγκληματική οργάνωση επέστρεψαν στη ΓΑΔΑ οι 20 συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή άσκησε κατά των 20 συλληφθέντων της Χρυσής Αυγής ο εισαγγελέας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι κατηγορίες θα εξειδικευτούν από τον ανακριτή, στον οποίο παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν τα μεσάνυχτα στον τακτικό ανακριτή. Οι πέντε συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές την Τρίτη το μεσημέρι.
Οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα απολογηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη . Αξίζει να σημειωθεί τι το Αυτόφωρο για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΧΑ, Χρ.Παπά, λήγει το βράδυ και αν δεν έχει εντοπιστεί, για να κινηθούν διαδικασίες εναντίον του πρέπει να δοθεί άδεια από τη Βουλή. Μετά τις προθεσμίες όλοι οι κατηγορούμενοι επέστρεψαν λίγο μετά τις 3 π.μ. της Κυριακές σιδηροδέσμιοι στη ΓΑΔΑ όπου και θα παραμείνουν μέχρι την απολογία τους.

Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η μεταγωγή των πέντε συλληφθέντων βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

Μετά τις 9 το βράδυ, στην Ευελπίδων μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιποι 15 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων ανθυπαστυνόμος. Κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Η μεταφορά των βουλευτών έγινε με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πρώτος βγήκε από το κτίριο της ΓΑΔΑ ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ακολούθησαν οι υπόλοιποι συλληφθέντες βουλευτές φορώντας χειροπέδες και συνοδευόμενοι από πολλούς αστυνομικούς.

«Δεν λυγίζουμε ποτέ. Είμαστε περήφανοι αγωνιστές. Ωραίο το σόου. Να φάτε μνημόνια το βράδυ», ήταν μερικές από τις φράσεις που φώναζαν οι συλληφθέντες κατά τη μεταγωγή τους.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος σήκωσε επιδεικτικά τα χέρια για να δείξει τις χειροπέδες, όμως του τα κατέβασαν οι αστυνομικοί. Ο αρχηγός της οργάνωσης φώναξε: «Ζήτω η Χρυσή Αυγή».

Το χρονικό των συλλήψεων
Το Σάββατο τα ξημερώματα και αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, συνελήφθησαν ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος, καθώς και άλλα 13 στελέχη της ΧΑ, ένας από τους οποίους είναι ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας Γ. Πατέλης και δύο αστυνομικοί. 

Αργά το μεσημέρι, παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ και ο βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μίχος. 

Συνολικά, έχουν γίνει από το πρωί 20 συλλήψεις, ενώ έχουν εκδοθεί 32 εντάλματα. Εξακολουθούν να καταζητούνται 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, υπαρχηγός της οργάνωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη.

O Nίκος Μιχαλιάκος είπε στους αστυνομικούς και τον εισαγγελέα κατά την ώρα της σύλληψής του λίγο μετά τις 7 το πρωί στο σπίτι του: «Αυτά που κάνετε δεν είναι σωστά. Η αλήθεια θα λάμψει», ντύθηκε και τους ακολούθησε στη ΓΑΔΑ. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου, στην Πεύκη, βρέθηκαν τρία όπλα χωρίς σχετική άδεια: 
Ενα πιστόλι, ένα περίστροφο και μία κυνηγετική καραμπίνα.

Επίσης, βρέθηκαν πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, 43.100 ευρώ σε μετρητά, υπολογιστές και USB, που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για διερεύνηση.

Mεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης. Ο 32χρονος Πατέλης εργάζεται ως φύλακας ασφαλείας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Γιώργο Ρουπακιά, δολοφόνο -κατά δική του ομολογία- του Παύλου Φύσσα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο εντάλματα αφορούν εν ενεργεία αστυνομικούς. Ο ένας υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ και συνελήφθη το πρωί, ενώ η δεύτερη, γυναίκα ανθυπαστυνόμος, επίσης συνελήφθη το απόγευμα.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος παραδόθηκε στην ΓΑΔΑ λέγοντας στον φρουρό «πες στους Κλουζό ότι ήρθαν σε λάθος διεύθυνση. Μετακόμισα». Στην συνέχεια κατέβηκαν στην είσοδο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και του πέρασαν χειροπέδες.

Ο Νίκος Μίχος παραδόθηκε επίσης μόνος του αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ την ώρα που εισερχόταν στο κτίριο της ΓΑΔΑ φώναξε συνθήματα υπέρ της ΧΑ.

Παράλληλα, το απόγευμα, επί τέσσερις ώρες περίπου, η Αντιτρομοκρατική διεξήγαγε έρευνες στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, τα οποία είχαν αποκλειστεί από νωρίς με εντολή του φρούραρχου της Βουλής.

Στη ΓΑΔΑ προσήλθαν αυτοβούλως δύο άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αν και δεν έχει εκδοθεί γι αυτούς ένταλμα σύλληψης. Ο βουλευτής Αθήνας Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) δήλωσε κατά την άφιξή του «ήρθα να παραδοθώ», ενώ ο βουλευτής Σερρών, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ζήτησε να επισκεφθεί τους συλληφθέντες, κάτι που δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση των ερευνών. Ο Ματθαιόπουλος, που διατηρεί οικογενειακή σχέση με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ μετά την αρνητική απάντηση στο αίτημά του.

Ο Ματθαιόπουλος επανήλθε νωρίς το μεσημέρι εμπρός από τη ΓΑΔΑ μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Αρβανίτη (Αχαϊας) και Μπούκουρα (Κορίνθου), ενώ προχώρησε και σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων απειλήθηκε επεισόδιο μεταξύ των βουλευτών και ενός κάμεραμαν. Σύμφωνα με τον Ματθαιόπουλο οι συλλήψεις συνιστούν «την πολιτική δολοφονία ενός νόμιμου πολιτικού Κινήματος, αυτού της Χρυσής Αυγής. Σήμερα εκτελείται το συμβόλαιο θανάτου, η Χρυσή Αυγή πληρώνει το γεγονός, ότι είναι ένα Κίνημα ελεύθερο, μη ελεγχόμενο από το σύστημα και αυτό φανερώνεται από τη σύλληψη του γγ της». Ο βουλευτής Σερρών εμφανίστηκε ως όψιμος...δημοκράτης και δεν δίστασε να μιλήσει για «σάπιο πολιτικό κατεστημένο, που καταργεί το ίδιο το Σύνταγμα»!

Απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ, στο πεζοδρόμιο έξω από κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς, είχε συγκεντρωθεί ομάδα περίπου 150 μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της οργάνωσης και του αρχηγού της και κατά των δημοσιογράφων. Εκτός από την έκρηξη μίας αυτοσχέδιας κροτίδας δεν σημειώθηκε άλλο επεισόδιο. Αργά το απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν.

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή και γι' αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Στο εννεασέλιδο πόρισμά του περιγράφει ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης τη δομή και τη συγκρότηση της οργάνωσης, ενώ δίνει εντολή να γίνει έρευνα σε βάρος των κατηγορουμένων και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Υπενθυμίζεται, ότι το αδίκημα για το οποίο γινόταν η έρευνα ήταν αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει τη σύλληψη βουλευτών, ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους. 

Η δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης συνδέεται με 10 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα στη δικογραφία που σχηματίζεται υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλίες που καίνε βουλευτές. Ειδικότερα ακούγονται σε συνομιλίες βουλευτές να μιλάνε μεταξύ τους και να περιγράφουν συγκεκριμένα αδικήματα. 
tanea