Ακόμα και όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πριν λίγο καιρό έκανε λόγο για χρήση χημικών στη Συρία τονίζοντας πως ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, «ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή», συνέχισε να διατηρεί μια στάση απλού παρατηρητή.
Περιορίστηκε στο να εκφράζει την ανησυχία του χωρίς να προβαίνει σε αποφάσεις που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μία στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, αν αποδειχθεί ότι πίσω από τη μεγαλύτερη σφαγή πολιτών των τελευταίων ετών βρίσκεται ο Ασαντ.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, ο Ομπάμα διστάζει να κάνει την επόμενη κίνηση; Γιατί προτιμά να μιλά για «κόκκινες γραμμές» και αποφεύγει να πάρει θέση; Αμερικανικά δημοσιεύματα αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί αυτή τη στάση.
Έτσι, σύμφωνα με το μηνιαίο συντηρητικό πολιτικό περιοδικό The American Spectator, ο Ομπάμα δεν πρόκειται να παρέμβει ενεργά στο ζήτημα της Συρίας για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τις «ευλογίες» του Αραβικού Συνδέσμου, ούτε και των Ηνωμένων Εθνών για μία επέμβαση. Την ίδια ώρα δε μπορεί να στηριχθεί στη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας ή της Γαλλίας, ενώ φοβάται ότι η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο Ιράκ για τις ΗΠΑ.
Σε ανάλογο κλίμα η Washington Post αναφέρει τους πέντε λόγους για τους οποίους ο Ομπάμα δε θα δράσει για το ζήτημα των χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Ο αναλυτής, Μαξ Φίσερ, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά να χάσουν και λίγα να κερδίσουν από την προσπάθεια να προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες. Αναφέρει χαρακτηριστικά πωςο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται πρωτίστως και ως επί το πλείστον για την εσωτερική πολιτική και αυτή η κυβέρνηση τιμωρήθηκε αυστηρά για τον ρόλο που πήρε απέναντι στο θέμα της Λιβύης. Συμπληρώνει, μάλιστα, επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προσεγγίσουν ισλαμιστικές ομάδες στην Αίγυπτο και την Τυνησία δέχθηκαν αρνητική κριτική. Επομένως, όπως υποστηρίζει, οι ίδιες πολιτικές φιγούρες που ζητούν από τον Λευκό Οίκο να πάρει περισσότερα ρίσκα με την εξωτερική πολιτική, είναι ικανοί να τιμωρήσουν την κυβέρνηση αν κάτι πάει στραβά.
Ο Ομπάμα επιθυμεί διαπραγμάτευση με τη Συρία. Η ανατροπή του Ασαντ δυσκολεύει τα πράγματα
Ο Φίσερ συνεχίζει την ανάλυσή του αναφέροντας ότι Ομπάμα ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να ανατρέψει το καθεστώς Ασαντ. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον συντάκτη, γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν για την χαοτική δράση των αντικαθεστωτικών στη Συρία, και γιατί η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί τη σταθερότητα στη χώρα. Επομένως, απαραίτητη είναι η ειρηνική διαπραγμάτευση ανάμεσα στους αντάρτες και το καθεστώς. Βέβαια με τη χρήση χημικών αυτό παρουσιάζεται ως δύσκολο έργο.
Ο Ομπάμα θέλει σταθερότητα, όχι ένταση
Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτό που φέρεται να επιθυμεί είναι η ισορροπία και η σταθερότητα. Οι ΗΠΑ φοβούνται για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει μετά την ενδεχόμενη πτώση του Ασαντ και αυτό σημαίνει ότι «ακόμα και αν δεν αρέσει στον Λευκό Οίκο ο Σύρος πρόεδρος, δεν του αρέσει ούτε η ιδέα των ανταρτών οπλισμένοι με τα αμερικανικά όπλα».
Μιλά για «κόκκινη γραμμή», αλλά δε τη σβήνει
«Το θέμα είναι ότι η “κόκκινη γραμμή” αφορά πολλά περισσότερα πέρα από τη Συρία. Αφορά στη διατήρηση του διεθνούς ταμπού κατά των χημικών όπλων. Μοιάζει σαν η κυβέρνηση Ομπάμα να επιθυμεί να διατηρήσει αυτή τη νόρμα χωρίς να αναγκαστεί να εμπλακεί περισσότερο στο ζήτημα της Συρίας», γράφει ο Φίσερ.
Δε θέλει να δεσμευτεί με τους αντικαθεστωτικούς
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι σχέσεις τους με τους αντικαθεστωτικούς μπορεί να αποβούν καταστροφικές, καθώς είναι εύκολο μία εξτρεμιστική οργάνωση να στραφεί ενάντια στη Δύση. Όπως παρατηρεί ο αναλυτής όσο χειρότερο εμφανίζεται το καθεστώς τόσο πιο δύσκολο είναι για τις ΗΠΑ να προσκαλέσουν τις δύο πλευρές σε συμφιλίωση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr