Σε επιφυλακή όλες οι αντιπυραυλικές μονάδες των Αrrow I/II και των Iron Dome στο Ισραήλ καθώς σε περίπτωση έναρξης των επιδρομών των δυτικών κατά της Συρίας δεν αποκλείεται το εβραϊκό κράτος να δεχθεί βροχή ρουκετών από την Χεζμπολάχ, αλλά και πολύ σοβαρότερα αντίποινα με SCUD-C και άλλα βλήματα του συριακού οπλοστασίου.
Το ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, ανακοίνωσε πως τίθενται σε επιφυλακή όλες οι αντιπυραυλικές μονάδες άμυνας της χώρας, καθώς υπάρχει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η Συρία να προβεί σε αντίποινα κατά της χώρας, εάν γίνει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.
Στο ραδιόφωνο, δεν μεταδόθηκαν όλες οι γραμμές άμυνας, ο αριθμός τους και οι τοποθεσίες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο το Reuters επισημαίνει ότι υπάρχουν μέτρα ασφαλείας για πιθανή επίθεση με πυραύλους βραχείας και μακράς τροχιάς.
Στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2013-2014 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα με δώρο το τεύχος της ΣΡΑΤΗΓΙΚΗΣ με αφιέρωμα στις ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Μέσης Ανατολής, μπορείτε να διαβάσετε με κάθε λεπτομέρεια το ισοζύγιο πυραυλικής και αντιπυραυλικής ισχύος των δύο χωρών για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα την πιθανής αναμέτρησης.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι εφιαλτικό το ενδεχόμενο να εξαπολυθούν μαζικά πύραυλοι εδάφους-εδάφους με χημικά όπλα.
Tαυτοχρόνως, όμως υπάρχει και μία άλλη εξέλιξη: Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την Μόσχα στο defencenet.gr, τα πολεμικά πλοία που έχουν αναπτύξει οι δυτικοί στην Α.Μεσόγειο δείχνουν να απομακρύνονται από τις συριακές ακτές και να λαμβανουν θέση σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χλμ από τις ακτές, κάτι που φυσικά δεν επηρεάζει τις βολές των Tomahawk. Άλλωστε τα υποβρύχια έτσι ή αλλιώς θα βρίσκονται πολύ εγγύτερα.
Επίσης η Daily Mirror γράφει ότι από χθες εχουν εξαπολυθεί ομάδες SAS στην Συρίααναζητούν τα Bastion, όπως και θέσεις εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων.
Ο λόγος είναι η ύπαρξη των δύο συστοιχιών του πυραυλικού συστήματος επάκτιας άμυνας Bastion, με το υπερηχητικό βλήμα cruise P-800 Yakhont, ένα πρακτικά μη ανασχέσιμο όπλο από τα αντιπυραυλικά συστήματα των δυτικών σκαφών.
Το βλήμα Yanhont είναι κίνδυνος-θάνατος για οποιοδήποτε πλοίο κινείται μέχρι την απόσταση των 300 χλμ από τις συριακές ακτές.
Οι δύο συστοιχίες με 36 βλήματα η κάθε μία, μπορεί να κορέσει την αντιπυραυλική άμυνα σε κάθε στόλο, αφού το βλήμα λόγω υπερηχητικής ταχύτητας και δυνατότητας ελιγμών μέχρι 50 g, μπορεί να ξεφύγει εύκολα από το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων.
Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσής του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται στα 223 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πύραυλος Yakhont έχει βεληνεκές 120 με 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσής του, με βάση την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ταχύτητά του φτάνει τα 2,5 Mach και η πολεμική του κεφαλή τα 300 κιλά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται στα 223 εκατομμύρια ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr