Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται πολύ κοντά στην εκδήλωση ενός περιορισμένου αλλά «χειρουργικού» ως προς την ακρίβεια των πληγμάτων και συνάμα καταστρεπτικού στρατιωτικού κτυπήματος στη Συρία, τώρα ο άνθρωπος που πρότεινε και σχεδίασε τη μέθοδο των πληγμάτων «χειρουργικής» ακρίβειας για τη Συρία αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά τους.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό “Foreign Policy” στην ηλεκτρονική του σελίδα. Τις τελευταίες 48 και πλέον ώρες οι Αμερικανοί επίσημοι διαρρέουν στον Τύπο μέρος σχεδίων για την επίθεση που μιλούν για εκτοξεύσεις βλημάτων cruise ως προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Συρίας να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των αμάχων.
Τώρα όμως ένας πρώην επιτελής του αμερικανικού Ναυτικού και υπεύθυνος για το σχεδιασμό της επιχείρησης «χειρουργικής» ακρίβειας στη Συρία εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το σχέδιο που φαίνεται έτοιμο να υιοθετηθεί από το Λευκό Οίκο.
Ουσιαστικά αυτό λέει ο Chris Harmer ο οποίος εργάζεται τώρα ως αναλυτής στο Ινστιτούτο μελέτης πολέμου των ΗΠΑ εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλη υπέρ το δέον εμπιστοσύνη στα ακριβή πλήγματα την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τους ευρύτερους στόχους του τι δηλαδή οι επιθέσεις αυτές μπορεί να επιτύχουν.
«Τακτικές επιχειρησιακές κινήσεις υπό την απουσία στρατηγικών στόχων είναι συνήθως χωρίς ουσία και συχνά αντιπαραγωγικές. Το έχω κάνει σαφές: Αυτή είναι μια χαμηλού κόστους επιλογή αλλά το ευρύτερο πλαίσιο είναι πως στρατιωτικές επιλογές χαμηλού κόστους δεν πρόκειται να συνεισφέρουν σε κάτι εάν πρώτα δεν έχουν συνδυαστεί με στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες», αναφέρει ο Harmer για να συμπληρώσει:
«Ο οποιοσδήποτε αξιωματικός σε ένα πολεμικό σκάφος μπορεί να εξαπολύσει 30 ή 40 Tomahawk. Δεν είναι κάτι το δύσκολο. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως οι σχεδιαστές της επιχείρησης μπορούν να προωθήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα μέσα από τέτοια επιχείρηση».
lΉταν τον περασμένο Ιούλιο που ο Harmer πρώτος είχε συντάξει μια μελέτη στην οποία παρουσίαζε ένα σχέδιο στο πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατιωτική υποδομή του Bashar Al Assad με ένα οικονομικό και χωρίς ρίσκο για τους στρατιωτικούς τρόπο:
«Θα μπορούσε να γίνει με γρήγορα, εύκολα με μηδενικό ρίσκο για το προσωπικό μας» εξηγεί ο Harmer.
Μια από τις προτάσεις της μελέτης αυτή;, ήταν η χρήση των πυραύλων Tomahawk στην έκδοση TLAMs (Tomahawk land attack missiles) προσβολής στόχων εδάφους από πλοία που θα βρίσκονται στη Μεσόγειο.
Η μελέτη αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή από ορισμένα «γεράκια» γερουσιαστές στο Capitol Hill και οι οποίοι ήταν απογοητευμένοι με τον τότε σχεδιασμό του Αμερικανού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Martin Dempsey ο οποίος ζητούσε για τη Συρία μια μεγάλη εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων και με κόστος δισεκατομμυρίων για την αμερικανική οικονομία.
«Για μια σειρά λόγων που έχουν να κάνουν με μια ρεαλιστική και περιορισμένη στρατιωτική επιλογή για τη Συρία, μια νέα μελέτη η οποία θα έχει συναχθεί από το Ινστιτούτο μελέτης πολέμου» είχε πει τον Ιούλιο ο γερουσιαστής John McCain αναφερόμενος στη μελέτη του Harmer.
«Για μια σειρά λόγων που έχουν να κάνουν με μια ρεαλιστική και περιορισμένη στρατιωτική επιλογή για τη Συρία, μια νέα μελέτη η οποία θα έχει συναχθεί από το Ινστιτούτο μελέτης πολέμου» είχε πει τον Ιούλιο ο γερουσιαστής John McCain αναφερόμενος στη μελέτη του Harmer.
«Αυτή η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα όσα εγώ και πολλοί άλλοι λέμε τόσο καιρό: Ότι δηλαδή είναι στρατιωτικά επιτεύξιμο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις του Assad με σχετικά χαμηλό κόστος, χαμηλό κίνδυνο για το προσωπικό μας και σε μικρό χρόνο», είχε εξηγήσει τον Ιούλιο ο McCain.
Η μελέτη αυτή έτυχε καλής υποδοχής από το Λευκό Οίκο και πάνω σε αυτή έχει ουσιαστικά κτιστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. τώρα όμως ακόμη και ο ίδιος ο εμπνευστής της εκφράζει αμφιβολίες για το πόσο επιτυχής μπορεί να είναι απέναντι στο συριακό καθεστώς.
Δεν είναι όμως όλες οι επιθέσεις ακριβείας της ίδιας πάντα κλίμακας, και παρά τις ενδείξεις δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι τα σχέδια του Λευκού Οίκου θα μοιάζουν με αυτό του Harmer.
Δεν είναι όμως όλες οι επιθέσεις ακριβείας της ίδιας πάντα κλίμακας, και παρά τις ενδείξεις δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι τα σχέδια του Λευκού Οίκου θα μοιάζουν με αυτό του Harmer.
Άσχετα από αυτό όμως και κατά πόσο τα σχέδιά του θα θιοθετηθιούν πλήρως ή όχι ο Αμερικανός σχεδιαστής αμφιβάλει ότι ακόμη και έτσι οι επιθέσεις αυτές δεν θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικότερα εάν ο στόχος είναι η τιμωρία του καθεστώτος του Bashar Al Assad για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων.
«Η τιμωρητική δράση είναι η πλέον ηλίθια όλων» λέει ο Harmer
«Το καθεστώς του Assad έχει δείξει σε όλη αυτή τη διαμάχη μια απίστευτη ικανότητα να αντέχει τον «πόνο» και τις δοκιμασίες και δεν νομίζω ότι έχουμε το στομάχι να αναπτύξουμε τέτοια δύναμη που να μπορούσε να δράσει ως αποτρεπτική για το συριακό καθεστώς».
Επίσης ο σχεδιαστής της επίθεσης στη Συρία αμφιβάλει για την ικανότητα να τεθεί εκτός χρήσης το χημικό οπλοστάσιο του Assad: «Εάν αρχίσουμε να στοχεύουμε τα χημικά όπλα της Συρίας στις αποθήκες όπου βρίσκονται, η φυσική αντίδραση θα είναι όσα όπλα θα έχουν μείνει κάπου συγκεντρωμένα να αρχίσει (σ.σ. ο Στρατός της Συρίας) να τα μοιράζει σε διάφορες μονάδες. Εάν δεν το έχει κάνει ήδη. Και πάλι σε αυτή την περίπτωση έχουμε φτάσει αργά για τη μάχη»,καταλήγει ο αμερικανός αναλυτής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr