9.8.13

ECOTROPHELIA 2013: Η νέα γενιά προσφέρει στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων καινοτόμες ιδέες με δημιουργικότητα και φαντασία!

            

του συνεργάτου μας Λεωνίδα Κουμάκη

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2011. Στην Ελλάδα φυσικά, γιατί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ειδικότερα στην Γαλλία (υπήρξε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τον θεσμό αυτό πριν μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό) δεκάδες προϊόντα από τις ιδέες της νέας γενιάς ήδη κυκλοφορούν στην Γαλλική αγορά.
Στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.-  εκπροσωπεί συνολικά 1.248 ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των μελών του που είναι οι Κλαδικοί Σύνδεσμοι της Βιομηχανίας Τροφίμων, απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 350.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει στις ελληνικές εξαγωγές με το πολύ σημαντικό ποσό των 3 δις Ευρώ ετησίως)αποφάσισε το 2011 να μεταφέρει τον καθιερωμένο πλέον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό και στην Ελλάδα.
Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αφού οι νικητές του Ελληνικού διαγωνισμού του 2011 ανεδείχθησαν και νικητές του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού με το προϊόν «Eco  Parizaki Sea Food» - μια πρόταση ομάδας φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. (Σχετικό άρθρο μας 13ης Σεπτεμβρίου 2011 για τον πρώτο διαγωνισμό εδώ).
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο δεύτερος Ελληνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2012 ολοκληρώθηκε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία με το πρώτο βραβείο να απονέμεται σε ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν «Cereal 4», ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών -σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι-, χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό – stevia. Η Ελληνική συμμετοχή του 2012 σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο κατετάγη στην πέμπτη θέση, δημιουργώντας παράδοση καλών επιδόσεων από τους πρώτους κιόλας διαγωνισμούς. (Σχετικό άρθρο μας 14ης Σεπτεμβρίου 2012 για τον δεύτερο Ελληνικό διαγωνισμό εδώ). 
Ο τρίτος Ελληνικός Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2013στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Tεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» και του ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD, ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου με μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη φορά:
Ένδεκα ομάδες από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα έφθασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Οι ομάδες αυτές των φοιτητών κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του να διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.
Το έργο συνεπώς της Εθνικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό (Ε. Καλούσης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, Δρ. D. Rossi Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, Καθηγήτρια Α. Τριχοπούλου Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Καλλιμάνη, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Καλλιμάνης Α.Ε. & μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΤ, Ρ. Γαμβρός, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ) στην αξιολόγηση των προτάσεων της νέας γενιάς υπήρξε πολύ δύσκολο, αν και όλες οι προτάσεις που έφθασαν στην τελική φάση του 3ου διαγωνισμού παρουσιάζουν ενδιαφέρον μελλοντικής αξιοποίησης.


Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν «Eviva». Πρόκειται για ένα καινοτομικό έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν (συσκευασμένα φιλέτα ψαριού με χρήση εδωδίμων φιλμ με αντιμικροβιακές ιδιότητες) το οποίο συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας, με το ιδιαίτερο άρωμα δύο παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων: του ούζου και του τσίπουρου!
Η πρόταση που βραβεύτηκε και θα συμμετέχει στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia 2013 (6 & 7 Οκτωβρίου 2013 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Anuga) ανήκει στην ομάδα πέντε φοιτητών (Σ. Μανιός, Ε. Ζηλελίδου, Σ. Ποιμενίδου, Ι. Μακαρίτη, Ε. Μάντου) του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων Παν. Σκανδάμη PhD.
Ειδικότερα, το «Eviva» αποτελείται από συσκευασμένα φιλέτα ψαριού (τσιπούρα) τα οποία διαχωρίζονται με εδώδιμα (βρώσιμα) φιλμ τα οποία έχουν παραχθεί από ορρό γάλακτος (παραπροϊόν τυροκόμησης) και τα οποία έχουν εμβαπτιστεί σε ελληνικά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Τα φιλμ αυτά τα οποία καταναλώνονται μαζί με το τρόφιμο κατά το μαγείρεμά του (αποκλείοντας έτσι και την απόρριψή τους στο περιβάλλον), καλύπτουν τα φιλέτα ψαριού επιβραδύνοντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών και βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής στις συνθήκες διατήρησής τους λόγω της σταδιακής απελευθέρωσης συστατικών του αποστάγματος προς το προϊόν. Παράλληλα, συνεισφέρουν και στη γεύση του προϊόντος εφόσον προσδίδουν στο φιλέτο τα γευστικά χαρακτηριστικά των αποσταγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν αναλόγως της ποσότητας του φιλμ που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι, ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα να ελέγξει και την ένταση της γεύσης, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιήσει όση ποσότητα από το φιλμ επιθυμεί κατά το μαγείρεμα του προϊόντος.


Το δεύτερο βραβείο δόθηκε σε ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής που εδρεύει στην Λήμνο), η οποία συμμετείχε με το προϊόν «30 Bees», το οποίο αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ σε σχήμα κηρήθρας με λίγες θερμίδες. Τα κύρια συστατικά του οικολογικού «30 Bees» (παρέχει στον οργανισμό τα 22 από τα 24 αμινοξέα που χρειάζεται) είναι το Ελληνικό οργανικό μέλι Ελάτης, η γύρη μελισσών (Cistus creticus), η βανίλια και τα καρύδια ενώ η ονομασία του παραπέμπει στην ποσότητα μελιού που περιέχεται στο προϊόν και παράγουν 30 μέλισσες στη διάρκεια ζωής τους.
Η πρόταση ανήκει σε ομάδα τεσσάρων φοιτητών (Π. Αχιλλαδέλης, Κ. Δελλαδέτσιμα, Π. Μαλαμέλης, Ε. Βαλσαμίδου) του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο εδρεύει στην Λήμνο με επιβλέποντα τον Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτριο Μακρή PhD.


Το τρίτο βραβείο δόθηκε σε ομάδα τριών φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν «Δια Ελιάς και Αέρος», το οποίο αποτελεί ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς. Το κύριο συστατικό του προϊόντος είναι το σαλάμι αέρος από χοιρινό κρέας στο οποίο τα συντηρητικά έχουν αντικατασταθεί από εκχυλίσματα που περιέχουν πολυφαινόλες από ελιά, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες έχουν απομονωθεί από υποπροϊόντα ελαιουργείων.
Η πρόταση ανήκει σε ομάδα τριών φοιτητών (Μ. Κανδυλάκης, Ε. Τσιμτσιράκης, Σ. Τουτσικιάν) με επιβλέποντα τον Καθηγητή Εφαρμογών ΤΕΙ Θεσσαλίας Ιωάννη Γιαβάση. Το καινοτόμο αυτό προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία και με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.

Ο Πρόεδρος ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης

Τα υπόλοιπα προϊόντα που έφθασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού ήταν τα εξής:
Forza Cheese: (Από το Πανεπιστήμιο Πατρών). Λευκό τυρί παραγωγής με τεχνολογία φέτας και καρπούς του φυτού ιπποφαές.
Pop O’ Crisp: (Από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο). Σνάκ με την μορφή στρογγυλής μπουκιάς από διογκωμένο (puffed) ρύζι, άλευρα δημητριακών χωρίς γλουτένη και μεσογειακή γεύση από παραπροϊόντα φέτας, ελιάς και τομάτας με διατροφικά πλεονεκτήματα.
Greek flavored patties: (Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έτοιμα προς ψήσιμο μπιφτέκια, που συντηρούνται υπό ψύξη με προσθήκη εκχύλισματος ρίγανης προς βελτίωση της διάρκειας ζωής στις συνθήκες διατήρησης χωρίς προσθήκη συντηρητικών.
Fruit n’ tapaz: (Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Σνακ με γλυκό κρακεράκι που συνδυάζεται με dip με βάση τον πολτό μήλου, ιπποφαές και γεύση κανέλας και πορτοκαλιού. Ως γλυκαντικές ύλες περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης και σιρόπι αγαύης.
live.co: (Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Πράσινες ελιές γεμιστές με πολτό από πιπεριά, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, πράσινες ελιές και ελληνικά βότανα που καλύπτεται από ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Το προϊόν συσκευάζεται σε εύκαμπτη συσκευασία (σακουλάκι) υπό συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς άλμη.
Amalthia kefir: (Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν (ρόφημα) χωρίς λακτόζη, από ελληνικό βιολογικό κατσικίσιο γάλα και παραδοσιακό ελληνικό πετιμέζι ως φυσικό γλυκαντικό πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο και προσθήκη β-γλυκάνης και λακτουλόζης ως πηγές φυτικών ινών.
Lactomelo: (Από το ΤΕΙ Θεσσαλίας). Επιδόρπιο (τύπου ρυζόγαλου) με αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι και ινουλίνη ως πηγή φυτικών ινών και χρήση βιολογικού γάλακτος και ρυζιού.
Minoan γλύκη: (Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Προϊόν τύπου μουσταλευριάς με βιολογικό γλεύκος σταφυλιών, αλεύρι από το ξεχασμένο σιτάρι μαυραγάνι Λήμνου, χαρουπόμελο Κύπρου και φυσική γλυκαντική ουσία το μέλι.
Τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού συνοδεύονται από ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο (από 500 - 1.200 Ευρώ). Το ανεκτίμητο όμως «έπαθλο» είναι το γεγονός ότι η νέα γενιά έρχεται άμεσα σε επαφή με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που επιβάλλει η μαζική παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων, η ενεργοποίηση της φρέσκιας νεανικής δημιουργικότητας και φαντασίας στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και φυσικά η μετατροπή μιας θεωρητικής ιδέας σε πράξη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia 2013  που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία (6 & 7 Οκτωβρίου 2013) θα λάβουν μέρος οι βραβευμένες με το πρώτο βραβείο προτάσεις από Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Σλοβενία.
Τις καλύτερες ευχές μας στην Ελληνική συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το προϊόν «Eviva» στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Οκτωβρίου ώστε να διατηρηθεί η εξαιρετική παράδοση των Ελληνικών συμμετοχών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia.
Τις καλύτερες ευχές μας στις υπόλοιπες συμμετοχές του Ελληνικού διαγωνισμού (ιδίως τους βραβευμένους με δεύτερο και τρίτο βραβείο) ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως την πρώτη τους ολοκληρωμένη προσπάθεια να εισέλθουν στον χώρο της Ελληνικής (και όχι μόνο) Βιομηχανίας Τροφίμων!

Λεωνίδας Κουμάκης
9 Αυγούστου 2013


 
  
****
Σειρά άρθρων «Αγοράζουμε Ελληνικά 
Πρώτο (15/3/2010), Δεύτερο (14/6/2010), Τρίτο (12/7/2010), Τέταρτο (5/2/2011), Πέμπτο (6/5/2011),
Έκτο (8/6/2011), Έβδομο (4/8/2011), Όγδοο (25/11/2011), Ένατο (28/3/2012), Δέκατο (4/7/2012)


   ****
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ



 ***  
ΕΡΕΥΝΕΣ / ΑΡΘΡΑ 
***
ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 

***
 ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  
Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παραπάνω παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών
 που έχουν αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr ,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της
 εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή - εντελώς δωρεάν.
  
 ******
  Στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία:

  
*******

 

TA ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τροφίμων & Ποτών  ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ στην
 Χ-ΗELLENICA, την εικονική έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών, Παραδοσιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο




** Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  – shop της ιστοσελίδας ) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».