Σε μια ευρύτατη επιχείρηση, όχι εθνικής αλλά θρησκευτικής εκκαθάρισης, με στόχο τα 2 εκατ. των χριστιανών της Συρίας, επιδίδονται οι ακραίοι τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες χριστιανοί του Ιράκ δοκιμάζονται και οι Κόπτες της Αιγύπτου στοχοποιούνται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ένα σχέδιο βίαιου διωγμού των χριστιανών από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να εξαλειφθεί η χριστιανική παρουσία από την περιοχή και να διευκολυνθεί έτσι η εγκαθίδρυση θρησκευτικών κρατών όπως το «Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας», το όποιο επαγγέλλονται οι αντάρτες της Αλ Νούσρα.
Αυτό όμως που σοκάρει, είναι ο άγριος και βάρβαρος τρόπος με τον οποίο οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον των καθολικών και ορθόδοξων, όπου δεν λείπουν όχι μόνο οι καταστροφές ναών και ο βίαιος διωγμός των χριστιανών από τις πόλεις τους, αλλά και οι απαγωγές, οι εκτελέσεις, ακόμη και οι αποκεφαλισμοί. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα όμως έχει υπάρξει μια «διεθνής συνωμοσία της σιωπής», όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμάγιελ, μιλώντας τον Ιούλιο σε συνέδριο που όργωσε το St. Antony's College της Οξφόρδης.
Οι τζιχαντιστές, που έχουν επιβάλει στις περιοχές που ελέγχουν τον νόμο της σαρίας, δεν είναι τυχαίο που προσπαθούν να γίνουν γνωστές ακόμη και με αναρτήσεις βίντεο στο διαδίκτυο οι εκτελέσεις αθώων ανθρώπων και ιερέων.
Οπως παρατηρούσε μια καλά ενημερωμένη πηγή, οι τζιχαντιστές με τον τρόπο αυτό στέλνουν «αποδείξεις» σε εκείνους που τους χρηματοδοτούν από το Κατάρ και μέχρι πρόσφατα και από τη Σ. Αραβία που φαίνεται να έχουν επιλέξει να στηρίξουν τις ακραίες σουνιτικές οργανώσεις για την πλήρη επιβολή του σουνιτικού δόγματος στην περιοχή, εκπαραθυρώνοντας με βίαιο τρόπο τους χριστιανούς και περιορίζοντας τους σιίτες και αλεβίτες (μαζί και την επιρροή του Ιράν στον αραβικό κόσμο).
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν συμβεί στη Συρία, αν και η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χριστιανοί έγινε γνωστή με την απαγωγή τον Απρίλιο, παραμονές του Πάσχα, των δυο μητροπολιτών από το Χαλέπι. Του ελληνορθόδοξου Παύλου και του Συρορθόδοξου Γιοχάνα Ιμπραήμ. Παρά τις προσπάθειες που καταβληθήκαν οι δυο μητροπολίτες δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής και είναι μάλλον μηδαμινές οι πιθανότητες να ξαναβρεθούν ζωντανοί. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι απαγωγείς και πιθανόν δολοφόνοι τους ήταν ένα και μόνο ένα: «οι χριστιανοί είναι ανεπιθύμητοι στη Συρία».
Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι οι δυο μητροπολίτες είχαν απαχθεί από ομάδα Τσετσένων τζιχαντιστών. Πριν από τρεις εβδομάδες κάποια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στον τουρκικό Τύπο και έκαναν λόγο για τη σύλληψη τριών ανταρτών που προέρχονταν από τη Συρία (Ρώσοι και Τσετσένοι στην καταγωγή), οι οποίοι παραδέχθηκαν στις τουρκικές αρχές ότι είχαν συμμετάσχει στην απαγωγή και εκτέλεση των δυο μητροπολιτών. Κι όμως στα... μουλωχτά οι δολοφόνοι αυτοί απελάθηκαν στις χώρες τους.
Μακρύς κατάλογος
Είχαν προηγηθεί όμως κι αλλά δραματικά περιστατικά με κορυφαίο εκείνο της άγριας εκτέλεσης δια αποκεφαλισμού και μάλιστα μπροστά σε κοινό που ζητωκραύγαζε «Al AKhbar» τριών χριστιανών. Ο ένας ήταν ο καθολικός ιερέας Φρανσουά Μουράντ, που υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο περιμένοντας τη σειρά του έχοντας παρακολουθήσει προηγουμένως τον αποκεφαλισμό των δυο άλλων ανθρώπων.
Είχαν προηγηθεί όμως κι αλλά δραματικά περιστατικά με κορυφαίο εκείνο της άγριας εκτέλεσης δια αποκεφαλισμού και μάλιστα μπροστά σε κοινό που ζητωκραύγαζε «Al AKhbar» τριών χριστιανών. Ο ένας ήταν ο καθολικός ιερέας Φρανσουά Μουράντ, που υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο περιμένοντας τη σειρά του έχοντας παρακολουθήσει προηγουμένως τον αποκεφαλισμό των δυο άλλων ανθρώπων.
Κι όμως δεν υπήρξε κανένα κύμα κατακραυγής αυτής της βαρβαρότητας, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια βίντεο που είχαν αναρτηθεί και κατέγραφαν τις ομαδικές εκτελέσεις πολιτών με βολή στο κεφάλι, ή την ομολογία της εκτέλεσης ενός δεκαπεντάχρονου με πυροβολισμό στο στόμα μπροστά στην οικογένειά του επειδή προσέβαλε, όπως θεώρησαν οι εκτελεστές του, το Ισλάμ.
Από τον Φεβρουάριο έχουν απαχθεί χωρίς να δώσουν από τότε σημείο ζωής ο Αρμένιος καθολικός ιερέας Μιχαήλ Καγιάλ στο Χαλέπι, ο ελληνορθόδοξος ιερέας Μαχέρ Μαχφούζ, ενώ το πτώμα του Συρορθόδοξου ιερέα Φάντι Χαντάτ που απήχθη τον Δεκέμβριο βρέθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα διαμελισμένο.
Πριν από μερικές ήμερες μια ακόμη απαγωγή συγκλόνισε τη χριστιανική κοινότητα της Συρίας, καθώς η επιλογή του στόχου είχε βαθύ συμβολισμό. Ο πολύ γνωστός Ιταλός ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ' Ολιο, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη κριτική στο καθεστώς Ασαντ και είχε αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στην αναστήλωση ενός μοναστηριού κοντά στη Δαμάσκο, αποτελούσε το σύμβολο του «ανοικτού διαλόγου» με το Ισλάμ.
Είχε απελαθεί από τη Συρία και είχε επιστρέψει μέσω των περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και τους αντάρτες. Δεν αρκούσε όμως αυτό. Οι τζιχαντιστές των οργανώσεων που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα τον απήγαγαν και η τύχη του αγνοείται.