Μία εξέλιξη η οποία πριν από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη θα φάνταζε μάλλον ως επιστημονική φαντασία καταγράφεται στη βόρεια Ευρώπη: η Φινλανδία, η οποία ιστορικά αποτελεί μία χώρα τουλάχιστον μη φιλική προς την Ρωσία με εκατέρωθεν στρατιωτικές εισβολές από ιδρύσεως των δύο κρατών, καθώς και με πλήρη απογαλακτισμό από την ρωσική επιρροή από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, πλέον στρέφεται οικονομικά προς την Ρωσία, μετά από πολλά χρόνια στενών σχέσεων με τη λεγόμενη Δυτική Ευρώπη.
Την ώρα που αρκετoί Φινλανδοί βλέπουν την ανατολική τους γειτονιά με καχυποψία, την ίδια ώρα η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη δείχνει στους Φινλανδούς ότι οι δεσμοί της χώρας τους με την Ρωσία είναι ευκαιρία να αναθερμανθούν, μετά από μια χρονική περίοδο «ψυχρού» κλίματος που διήρκεσε τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Φινλανδίας προς την Ε.Ε. σημειώνουν πτώση 4%, την ώρα που οι εξαγωγές της χώρας προς την Ρωσία αυξάνονται σε ανάλογο ποσοστό.
Αλλά και o αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 10% το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας το ύψος των 3,6 εκατομμυρίων (κοντά στο μισό του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Φινλανδία).
Σημειωτέον ότι ενώ η ευρωζώνη υποφέρει από έλλειψη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, η Ρωσία προσφέρει σήμερα τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες μέσω του Βόρειου Αρκτικού Ωκεανού, του μεγάλου θαλάσσιου διαδρόμου που έγινε πλόιμος φτάνοντας μέχρι την Αλάσκα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όρος «φινλανδοποίηση» δηλαδή η τύποις κρατική ανεξαρτησία (στην ουσία όμως η υποτέλεια του ενός κράτους στο άλλο) χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Φαίνεται όμως ότι η καταστροφή στην ευρωζώνη ανατρέπει άρδην όλα τα οικονομικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα!
Εντύπωση τέλος προκαλεί ότι ενώ ακόμη και η Φινλανδία, η ιστορική εχθρός της Ρωσίας ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και συνεργάζεται με τη Μόσχα, η ελληνική πολιτική ελίτ εξακολουθεί να "κοιτάζει" σε μια κλασική ιστορική «παραδρομή» επιμένοντας να χάνει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες με το να διατηρεί τη σχέση με την Ρωσία σε επίπεδο… τουριστικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr