Efenpress: Για το νερό να το σκεφθούν πολύ καλά όσοι έχουν κατά νου να το πουλήσουν.
Πάρα πολύ καλά.
Μα πάρα πολύ καλά.......
Πάρα πολύ καλά.
Μα πάρα πολύ καλά.......
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ σειρά στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποίησεων παίρνουν ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΥΑΘ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Μάλιστα ο κ.Σταυρίδης έκανε λόγο πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η πρόσκληση για ΟΛΠ – ΟΛΘ.
«Επόμενοι σταθμοί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, για τους οποίους, θα εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο», ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το α΄τρίμηνο του 2014.
Ενα από τα επόμενα στοιχήματα του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Σταυρίδης, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2014. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησης προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε «δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αλλά οι υπηρεσίες τιμολόγησης, συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, καθώς και είσπραξης». Επανέλαβε μάλιστα πως μετά από την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ θα μειωθούν οι τιμές του νερού, οι οποίες θα παραμείνουν σταθερές για τουλάχιστον μια πενταετία.
Πάντως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η σκέψη του. Πώληση των δικτύων αλλά όχι του νερού! Προγ\φανώς εννοεί ότι μπορούμε να πηγαίνουμε στα ποτάμια με το μπιτονάκι μας και να γεμιζουμε νερο.
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους, Ρώσους και Γάλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάει σε εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα».
Να υπενθυμίσουμε 'οτι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για τα λιμάνια, εκτός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν την επίσπευση του ρυθμού του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, σοβαρές καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση των στόχων και προειδοποιεί ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν τόσο η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων όσο και η διοίκηση του Ταμείου σε περίπτωση που διαπιστωθούν συστημικού τύπου προβλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο στα ταμεία του δημοσίου θα έπρεπε να έχουν μπει από αποκρατικοποιήσεις 1,1 δισ. ευρώ ωστόσο τα έσοδα αγγίζουν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν στα 900 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος από την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ που έχει "κλείσει" στα 712 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του χρόνου τα έσοδα θα πρέπει να φτάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ ενώ το 2014 το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει με υπερδιπλάσιους ρυθμούς καθώς ο στόχος έχει τοποθετηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, το 2015 στα 2 δισ. ευρώ και το 2016 στα 2,2 δισ. ευρώ.
Επίσης στην έκθεση διαπιστώνεται ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε έναν στους 3 διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων που τρέχουν ενώ ήδη πολλοί από αυτούς έχουν μετατεθεί για το 2014. Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ που δεν τελεσφόρησε "ρίχνοντας" εξω τους στόχους του 2013 μετατίθεται για το 2014 μαζί με την αποκρατικοποίηση του 34,5% των ΕΛΠΕ.
Στο 2014 θα περάσει και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που αφορά στον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει εκπονηθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ αυτό μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr