28.7.13

Τι "παίζεται" στο ταξίδι του Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ - Κρίσιμες οι συνομιλίες


Τρίτο ταξίδι την ερχόμενη Τρίτη (30/07-31/07) για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο στις ΗΠΑ, μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, αυτή τη φορά για ραντεβού με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο.
 
Ένα ραντεβού που είχε κλειστεί από τον πρώην ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο, αλλά η ουσία είναι το τι αποτελέσματα θα φέρει αυτό το ταξίδι ή καλύτερα αυτή η αποστολή του Δ.Αβραμόπουλου.
 
Ραντεβού οκτώ ημέρες πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, πηγαίνει ως προπομπός ο ΥΠΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Στο επίκεντρο τόσο η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε στρατηγικό επίπεδο (η περιοχή στα ανατολικά και στα νότια, από την Λιβύη μέχρι τον Κόλπο "βράζει", κυριολεκτικά) όσο και το ιδιαίτερα κρίσιμο, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ζήτημα των δωρεάν παραχωρήσεων κρίσιμου αμυντικού υλικού.
 
Στο οποίο ξεχωρίζει η ανάγκη για μέσα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A/L με εναλλακτική λύση τα μεγάλα CH-47D Chinook, τα οποία όμως δεν αποτελούν λύση για την αντικατάσταση των "αρχαίων" UH-1 και AB-205  τα οποία παραλίγο να σύρουν στον τάφο τον Α/ΓΕΣ στο ατύχημα της περασμένης Πέμπτης.
 
Δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία: Η κατάσταση σε δύο χρόνια θα είναι απελπιστική σε ότι αφορά διαθεσιμότητες και τύπους σύγχρονων αεροσκαφών. Χρειαζόμαστε απελπισμένα ανταλλακτικά και νέα μαχητικά. Υπάρχουν διαθέσιμα F-15C/D και F-16 Block 30, αλλά ανακατασκευασμένα στο επίπεδο των 52+. Περιθώρια δεν υπάρχουν.
 
Ανά πάση στιγμή η Τουρκία μπορεί να "σκάσει" και να αναζητήσει εξαγωγή της κρίσης και τότε...
 
Στα υπ'όψιν σε ότι αφορά ακόμα τις δωρεάν παροχές υλικού υπάρχουν:
 
- 150-400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams. Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού είχαν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχαν επιλέξει από μια «δεξαμενή» 1.000 αρμάτων τα 400 που βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση. Η υπόθεση είναι πάγωσε  προφανώς λόγω γερμανικής παρέμβασης, αλλά και υπονόμευσης από άλλες αμερικανικές εταιρείες που δεν θέλουν να χάσουν μερίδιο από τα έτσι ή αλιώς περιορισμένα κονδύλια των FMS.
 
- Εκσυγχρονισμός F-16 Βlock 50/-52+/Αdvanced με ραντάρ AESA. Οποιοσδήποτε άλλος, χαμηλότερου επιπέδου εκσυγχρονισμός τύπου CCIP είναι "πεταμένα λεφτά". Το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ, αλλά αξίζει το κόστος από την στιγμή που μαχητικό πέμπτης γενιάς δεν πρόκειται να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς πριν το 2020.
 
- Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν και το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3C Orion τα οποία δεν έδιναν τον οερασμένο χειμώνα γιατί υποτίθεται ότι "δεν είχαν", αλλά μόλις ανακοινώθηκε η απόκτηση με ενοικίαση των γαλλικών ATL-2, ξαφνικά "βρήκαν". Δύσκολα να ανατραπεί, πάντως η απόφαση για τα ATL-2, αφού μπορεί να δημιουργηθεί "μπλέξιμο" με την Γαλλία και θα φανούμε αναξιόπιστοι. Συν το γεγονός ότι το κόστος χρήσης των ATL-2 60% χαμηλότερο. Δυσυτχώς στην περίπτωση των P-3C χάθηκε η ευκαιρία εγκατάστασης ενός ελληνικού ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, της ISI...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr