Σε μια πλέον ασυνήθιστη κίνηση η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει κατά 30 (!) φορές τα αποθέματα των πυραύλων cruise που διαθέτει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τοι σκοπό αυτής της κίνησης.
Η ανακοίνωση αφορά όλες τις πλατφόρμες εκτόξευσης επιφανείας, αέρος και υποβρύχιες. Στην δήλωση προέβη ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας:
Η ανακοίνωση αφορά όλες τις πλατφόρμες εκτόξευσης επιφανείας, αέρος και υποβρύχιες. Στην δήλωση προέβη ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας:
«Θα ενισχύσουμε τον αριθμό των βλημάτων cruise κατά πέντε φορές μέχρι τα επόμενα τρία χρόνια ενώ θα τον τριαντακοπλασιάσουμε σε σχέση με σήμερα μέχρι το 2020» είπε πιο συγκεκριμένα ο Shoigu μετά το τέλος της συνεδρίασης του σώματος.
Αν και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν έκανε γνωστό το μερίδιο που θα έχουν στην αύξηση αυτή Ναυτικό και Αεροπορία αλλά η ρωσική Αεροπορία είχε ανακοινώσει τον περασμένο χρόνο ότι εντός του 2013 πρόκειται να προμηθευθεί το νέο βλήμα Kh-101 Raduga ικανό να πλήττει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και είναι εφοδιασμένος με συμβατική κεφαλή.
Ο Kh-101 ανήκει στην οικογένεια βλημάτων Kh-55 και αναπτύχθηκε ως μια stealth έκδοση η οποία και θα αντικαταστήσει τον παλαιό Kh-55SM.
Η μέγιστη ταχύτητα του Kh-101 ανέρχεται στα 0,6 με 0,78 mach και η καθοδήγησή του βασίζεται σε ένα συνδυασμό αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας, υποβοηθούμενο από υψομετρικό ραντάρ Doppler ενώ πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη ψηφιοποιημένου χάρτη στο πρότυπο του συστήματος TERCOM των Storm SHADOW/Scalp EG. Για την τελική του καθοδήγηση το Kh-101 είναι πιθανό να χρησιμοποιεί σύστημα απεικόνισης υπερύθρου IIR με λογισμικό ταυτοποίησης εικόνας στόχου και ειδώλου.
Αν και δεν αναφέρεται θεωρείται σίγουρο πως το βλήμα έχει επιπλέον δορυφορική καθοδήγηση και ναυτιλία μέσω του συστήματος GLONASS. Η ακρίβεια του ανέρχεται στα 6 με 9 μέτρα και εμβέλειά του πρέπει να ξεπερνά τα 2000 χλμ. κάτι που το κατατάσσει στην κατηγορία των στρατηγικών βλημάτων.
Όλα τα βλήματα της κατηγορίας των Kh μπορούν να μεταφερθούν από στρατηγικά και τακτικού πεδίου μάχης βομβαρδιστικά όπως τα Tu-95MS, Tu-142M, Tu-160 και Su-34.
To άλλο cruise βλήμα που προέρχεται από την ίδια οικογένεια και θεωρείται πως πρόκειται να συμπληρώσει το στρατηγικό απόθεμα των ρωσικών δυνάμεων είναι το Kh-55S το οποίο όπως και το Kh-101 διαθέτει σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας τύπου TERCOM και επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμων για αυξημένη εμβέλεια που φτάνει μέχρι και τα 3000 χλμ.
Το άλλο βλήμα της οικογενείας των AS-15 Kent όπως τα αναφέρει το ΝΑΤΟ το Kh-555 το οποίο από το 2000 που έχει τεθεί σε υπηρεσία παραδίδεται σε δύο εκδόσεις (Kh-55SE, Kh-55Sh) διαθέτει προηγμένο σύστημα ναυτιλίας και καθοδήγησης με εμβέλεια που ποικίλει από τα 300 μέχρι και τα 600 χλμ.
Από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας προκύπτει και όπως αναφέρουν ειδικοί στον ρωσικό Τύπο, ότι ο Shoigu αναφέρεται τουλάχιστον στην προμήθεια του Kh-101 καθώς χαρακτηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν σχέση με τα αντίμετρα που αναπτύσει η ρωσική ομοσπονδία έναντι της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, αλλά σίγουρα πρόκειται να φορούν και άλλους πυραύλους cruise όπως είναι ο υπερηχητικός SS-N-26 YAKHONT
Ο λόγος του πολλαπλασιασμού σε τέτοιο βαθμό των ρωσικών πυραύλων cruise έχει να κάνει με τρεις βασικές παραμέτρους:
-Πρώτον έχει αποδειχθεί από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1990 ότι χρειάζεται μεγάλο απόθεμα βλημάτων cruise με συμβατική κεφαλή για να προσβληθούν με ακρίβεια και χωρίς να κινδυνεύουν οι πλατφόρμες εκτόξευσης οι προεπιλεγέντες στόχοι.
Να σημειώσουμε ότι μετά από κάθε τέτοια επιχείρηση, ακόμα και την πρόσφατη στην Λιβύη, τα αποθέματα cruise ανανεώνονται άμεσα. Που σημαίνει ότι χρειάζονται πολλά, μα πάρα πολλά βλήματα για να έρθει εις πέρας ακόμα και μία περιφερειακή σύγκρουση. Άρα η Ρωσία αναμένει περιφερειακή σύγκρουση ή συγκρούσεις στηις οποίες θα συμμετάσχει ενεργά μέχρι το 2020.
-Δεύτερον οι cruise αποτελούν ένα εξαιρετικό όπλο κατά της αβτιβαλλιστικής ασπίδας που είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των βαλλιστικών βλημάτων.
-Και τρίτον, αντίθετα με τους Ρώσους που το σύνολο των Α/Α τους συστημάτων είναι κατασκευασμένα για αντιμετώπιση απειλών βλημάτων cruise, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δυτικούς που κατ'αυτό τον τρόπο θα χρειαστεί να επενδύσουν σε τέτοια Α/Α συστήματα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr