Efenpress: Εμείς πότε θα τους απολύσουμε;
Συνολικά 25.000 δημόσιοι και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπάλληλοι θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, από τους οποίους 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Στο πρώτο κύμα απολύσεων θα περιληφθούν θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.
Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου.
Επίσης 12.500 θα πρέπει να απολυθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κάποιοι από όλους τους παραπάνω ίσως να μεταταγούν σε έλλαες υπηρεσίες του δημοσίου.
Αυτό λέγεται "κινητικότητα". Να υποθέσουμε ότι πλέον η ανεργία στην Ελλάδα θα χαρακτηρίζεται "υπερκινητικότητα" και οι άνεργοι "υπερκινητικοί".
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (πάλι σε Μητσοτάκη έλαχε να προκαλεί στραιτές ανέργων).
«Από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει», αλλά βέβαια δεν ξεκαθάρισε πόσοι θα εργαστούν από τυος παραπάνω, σε ποιες υπηρεσίες και με ποια προσόντα.
Ακόμη ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014.
Η πρώτη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν οι απολύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.
Σε ότι αφορά τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς της χώρας η μεγάλη πλειοψηφία προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους. Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής.
Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800 - 850 ευρώ. Η συντριπτική πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως τέτοιοι, όχι για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην πορεία.
Για τους δημοτικούς αστυνομικούς η αγωνία τώρα αρχίζει αφού αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι θα μεταταχθούν στην ΕΛΑΣ και είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί αυτό, αφού θα πρέπει να διατεθεί ένα τεράστιο κοδνύλιο (το οποίο απλά δεν υπάρχει...) από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έτσι ώστε να εκπαιδευτούν.
Οι σχολικοί φύλακες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, έχουν παρουσία στα γυμνάσια και στα λύκεια 145 δήμων της επικράτειας από το 2001. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 2.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι παίρνουν πρώτοι θέση στις δεξαμενές της κινητικότητας, με περίπου βεβαία την απόλυσή τους.
Οι σχολικοί φύλακες εργάζονται με βάρδιες οκτάωρες και έχουν την ευθύνη για τα κτίρια.
Σύμφωνα λοιπόν με το υφιστάμενο καθηκοντολόγιο, ο ρόλος του φύλακα σχολικού κτιρίου είναι «η επιτήρηση, η διαπίστωση και η μέριμνα για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού κτιρίου και των γύρω υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του από φθορές που μπορεί να προκύψουν από εξωσχολικά και μη εξωσχολικά άτομα, με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου». Φαντασθείτε λοιπόν σε τι κατάσταση θα περιέλθουν τα σχολεία και σε τι είδους κέντρα ανομίας θα μετατραπούν
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης, δίνει το περίγραμμα της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η δήλωση του υπουργείου αναφέρει:
«Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:
»Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.
»Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
»Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8. Δηλαδή μετα από 8 μήνες αν δεν υπάρξει άλλη θέση, απολύονται!
»Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.
»Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr