Να συγκληθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους ζήτησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, έπειτα από διακοπή της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
O εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει "πλήρης διαφωνία" της ΔΗΜΑΡ με το Μαξίμου, άρα, αν δεν υπάρξει άλλη συνάντηση αίρουν την στήριξη στην κυβέρνηση...
Από χθες είχαμε σημειώσει (εδώ) ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ πίεζε πολύ τον Φ.Κουβέλη να μην υποχωρήσει "ούτε βήμα" και μπορούσε να καταστεί ο απρόβλεπτος παράγων και φαίνεται ότι αυτή η πίεση ήταν καταλυτική για την όλη εξέλιξη...
Από την άλλη πλευρά συγκαλείται, έκτακτο "υπουργικό συμβούλιο", αλλά μόνο των υπουργών της ΝΔ από τον Α.Σαμαρά και πλέον όλα είναι ανοικτά.
H σύσκεψη διήρκεσε μόλις μία ώρα και μετά βγήκαν οι τρεις αρχηγοί. Ένα σημείο τριβής είναι το χρονικό όριο για τις νέες συμβάσεις στην προσωρινή ΕΡΤ. Ο Α.Σαμαράς πρότεινε τρίμηνες, ο Φ.Κουβέλης εξάμηνες...
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και κανείς δεν ξέρει αν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συγκαλούν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου να λάβουν την έγκρισή τους για κάποια νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ή να τους ενημερώσουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία.
Οι συνεδριάσεις των ΚΟ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ξεκινούν σε λίγο.
Ο Ευ. Βενιζέλος λίγο πριν είχε ζητήσει και έλαβε εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί με βάση το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να υπάρξει νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σχέδιο, οργανόγραμμα και αξιοκρατία και να έρθει το σχέδιο αυτό με νόμο στη Βουλή και για αυτό είναι παράξενο ότι τώρα ζητεί πάλι συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά μάλλον θα θέσει θέμα για το αν θα αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ: Να μείνει στην κυβέρνηση ή να αποχωρήσει;
Στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ όμως επικράτησε η σκληρή γραμμή και ο Φ.Κουβέλης προσέρχεται στη σύσκεψη με πρόταση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και στον νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί να προσληφθούν ξανά όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Πάντως πρώτα θα κάνει δηλώσεις ο Φ.Κουβέλης στις κάμερες πριν μπει στην συνεδρίαση της ΚΟ και μάλλον δεν υπάρχει συμφωνία.
Είναι γεγονός ότι αποδοκιμάστηκε από την ΚΟ του κόμματός του ο Φ.Κουβέλης για την χθεσινή αρχική συμφωνία.
Kαι σήμερα τον ανάγκασαν να τηρήσει "σκληρή γραμμή:
Τα σημεία που η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ επέβαλε στον Φ.Κουβέλη είναι τα εξής:
α. Συνέχιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-ΕΡΤ
β. Επαναλειτουργία με το σύνολο του προσωπικού
γ. Εξάμηνες συμβάσεις για όλους
δ. Σταδιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε νέο σχήμα
β. Επαναλειτουργία με το σύνολο του προσωπικού
γ. Εξάμηνες συμβάσεις για όλους
δ. Σταδιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε νέο σχήμα
Ο Φ.Κουβέλης πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ με 1.600-1.700 υπαλλήλους και μίλησε για τρίμηνες συμβάσεις, ωστόσο κατά τη συζήτηση ασκήθηκαν πιέσεις και τελικά διαμορφώθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στο σύνολο του προσωπικού και σε εξάμηνες συμβάσεις, εως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.
Οι δηλώσεις του Φ.Κουβέλη είναι οι εξής:
Σε δηλώσεις προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτές αναφέρθηκε για την πλήρη διαφωνία που επήλθε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, δεν διευκρίνισε όμως εάν το κόμμα του αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση ή όχι.
"Στη σύσκεψη δεν επήλθε συμφωνία στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Επανέφερα την πρόταση της δΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση σε συγκεκομμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου ο δημόσιος φορέας να είναι αποτελεσματικός. Επέμενα ότι αυτός θα πρέπει να ήταν ο κοινός πολιτικός τόπος.
Δεν πρόκειται για τυπικό ζήτημα. Αφορά στην ουσία του ζητήματος.
Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή.
Απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά την απόφαση του ΣΤΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες η απόφαση δεν έτυχε άμεσης εφαρμογής.
Επαναλαμβάνω το ζήτημα δεν είναι τυπικό δεν είναι διαδικαστικό είναι ζήτημα δημοκρατικής σημασίας
Η αποδοχή της πρότασης της ΔΗΜΑΡ δε θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων δηλαδή τον εξορθολογισμό ττης ΕΡΤ
Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από την μεταρρυθμιστική της πολιτική. δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Όχι σε πράξεις και ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν τη νομιμότητα.
Ο πρωθυπουργός γνώριζε την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ παρόλα αυτά προχώρησε στην Νομοθετική Πράξη.
Άρνηση επί της ουσίας της συνλειτουργίας των τριών κομμάτων.
Δεν είναι δική μας ευθύνη η ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος"
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr