11.6.13

ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ; Η προειδοποίηση-πρόρρηση του Β.Πούτιν για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: "Προσέξτε μην γίνετε Κύπρος"...

"Βαριά" είναι η ατμόσφαιρα στην Μόσχα για την Ελληνική κυβέρνηση την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές.
 Αναγνωρίζουν τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις της τρόικας (ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ), των Βρυξελλών και των ΗΠΑ, αλλά θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά "δεν πάτησε πόδι" για να κάνει δεκτή την τρεις έως πέντε φορές καλύτερη προσφορά των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez γα τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και έτσι φτάσαμε σε ένα συνολικό ναυάγιο.

Εξ ου και η άρνηση έστω να σηκώσουν το τηλέφωνο οι υπεύθυνοι της Gazprom και να ενημερώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν. "Γιατί να το κάνουμε;" διερωτάτο η ίδια πηγή της Gazprom η οποία είχε αποκαλύψει χθες στο defencenet.gr το θέμα με την μη παροχή εγγυήσεων για την είσπραξη ιδιωτικών χρεών από την ΔΕΠΑ.
"Αφού οι ίδια η κυβέρνηση με τον τρόπο της μας είχε βγάλει εκτός διαγωνισμού. Στο τέλος δεν απαντούσαν καθόλου στα διευκρινιστικά ερωτήματά μας προφανώς κατόπιν εντολών των Βρυξελλών και των Αμερικανών. Είναι υποκριτικό να κάνουν τώρα τους έκπληκτους" καταλήγει το ίδιο κορυφαίο στέλεχος της Gazprom.
Ρωσικές πηγές που έχουν πληροφορηθεί το τίμημα που έχει προσφέρει η Socar για την ΔΕΣΦΑ κυριολεκτικά έχουν οργιστεί για τα "απάτη" και την "λεηλασία", όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο defencenet.gr στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα του ελληνικού δημοσίου.
"Όταν θα μάθει ο ελληνικός λαός για πόσο πουλάνε την ΔΕΣΦΑ (η Sintez προσέφερε 1 δισ. ευρώ για την ΔΕΣΦΑ και 1,9 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) θα καταλάβουν το παιχνίδι που έχει απιχθεί στις πλάτες των πολιτών" τόνισε η ίδια πηγή.
Και υπενθύμιζε με νόημα την προειδοποίηση Πούτιν προς την Ελλάδα για τον διαγωνισμό ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Ας δούμε το σχετικό δημοσίευμα του "D" της 22ας Μαρτίου 2013 (είχε μεταδοθεί και ως ανταπόκριση του Θ.Αυγερινού από την Μόσχα για το MEGA), την επαύριο των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο.
Mια προειδοποίηση που ακούγεται ως προφητεία των δεινών που έρχονται:
"«Μάθημα» στην Ελλάδα να γίνει η κυπριακή τραγωδία δήλωσε τοποθετούμενος δημόσια για το ζήτημα μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα  με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιτ Κάμερον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «Θα πρέπει να γίνει μάθημα στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση και να προσέξουν ιδιαίτερα την κατάληξη του διαγωνισμού των εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα όπου η Ρωσία έχει προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα», εννοώντας ότι τυχόν απόρριψη της ρωσικής πρότασης κατόπιν την πιέσεων της ΕΕ ή της τρόικα, θα προκαλέσει την ρωσική απόσυρση ενδιαφέροντος σε σειρά επενδυτικών σχεδίων. Αλλά και την μη επάνοδο της Ρωσίας αν καταρρεύσει η Ελλάδα.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στην απόρριψη της ρωσικής πρότασης από την Κύπρο για την κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Μαρί ένα έργο το οποίο αρνήθηκε να δώσει στη Ρωσία η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε σταθεί δίπλα στην Κύπρο και την είχε δανειοδοτήσει με 2,5 δισ. ευρώ για αν αποφύγει το πρώτο Μνημόβιο για τα δημοσιονομικά της.
Εν συνεχεία η Κύπρος αναζήτησε την λύση εντός της ΕΕ και όταν ήρθε η "απανταχούσα" από το Eurogroup, έτρεξε στην Μόσχα ο ίδιος υπουργός που είχε συναινέσει στην κατάσχεση μέρους των ρωσικών καταθέσεων, αλλά ήταν πλέον αργά!  κ
Στην Ελλάδα οι ρωσικές προτάσεις για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είτε της Γκαζπρομ είτε της Σιντεζ είναι υπερπολλαπλάσιες από αυτές των ανταγωνιστών τους φτάνοντας μέχρι την περίπτωση της Sintez το 1,9 δισ. € και για τις δύο εταιρείες.
Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε ρωσικές εταιρείες δηλαδή επαναληφθεί το σκηνικό με τον τερματικό σταθμό στο Μαρί είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα καταρρεύσει και φυσικά οι ρωσικές επενδύσεις για μια ακόμη φορά θα μείνουν άπιαστο όνειρο".
Άρα; Άρα κατά τον Β.Πούτιν, έρχεται δήμευση καταθέσεων και στην Ελλάδα για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών της...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr