25.6.13

Περιμένοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Βραζιλία

25/06/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Το διαζύγιο με τη λογική και η απομάκρυνση από την πραγματικότητα (ελληνική και διεθνή), καθώς η περίφημη «υπόθεση ΕΡΤ»  έχει απαραδέκτως μονοπωλήσει την επικαιρότητα και απορροφήσει το ενδιαφέρον του πολιτικού συστήματος – οδηγώντας ακόμη και σε κυβερνητική αλλαγή – «έκρυψαν» και τις ειδήσεις από τη Βραζιλία.

Ο πάντα ετοιμοπόλεμος (τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων) ΣΥΡΙΖΑ και ο λαλίστατος (με ορυμαγδό ομιλιών τις τελευταίες ημέρες) Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν βρει μια λέξη για να πουν για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα την οποία μετά φανών και λαμπάδων επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στις πόλεις της Βραζιλίας – σε κάποιες από τις οποίες η «επιτυχημένη» κατά τον κ. Τσίπρα κυβέρνησή της έχει κατεβάσει στους δρόμους την Στρατιωτική Αστυνομία – και διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς, της ακρίβειας και των φαραωνικών έργων ενόψει διαφόρων αθλητικών γεγονότων και υπέρ μιας καλύτερης παιδείας και ενός καλύτερου συστήματος υγείας. 

Όλα αυτά, σε μια χώρα που κυβερνάται από το… Κόμμα των Εργαζομένων – δηλαδή δεν άλλαξε τίποτε από τον καιρό (το 1992) που οι Βραζιλιάνοι διαδήλωναν κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του (επίσης σοσιαλιστικής προέλευσης) τότε προέδρου Φερνάντι Κολόρ ντε Μέλο.


Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενη, η σημερινή πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, εκλεκτή και διάδοχος του επίσης κατηγορούμενη για διαφθορά Λουίς Ιγνάσιο Λούλα, δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Άλλωστε και σήμερα, στην εξουσία βρίσκεται το περίφημο «Κόμμα των Εργατών»  (Partido dos Trabalhadores), με τον ηγέτη και τα στελέχη του οποίου είχε αλλεπάλληλες επαφές ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με αυτούς (και με άλλους, όπως το Κόμμα Ελεύθερης Πατρίδας (PPL-Partido Patria Livre), το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PCdoB: Partido Comunista do Brasil) και το Βραζιλιάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα ( PSB: Partido Socialista Brasileño), κουβέντιασε για την κατάσταση στην… Ελλάδα!

Αυτούς, που οδήγησαν μια πετρελαιοπαραγωγό δύναμη σαν τη Βραζιλία στην απόγνωση, μας είχαν τότε παρουσιάσει ως… πρότυπο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κάνουν την πάπια!

Τότε, μόλις πριν λίγους μήνες δηλαδή, μας παρουσίαζαν την Βραζιλία ως… παράδειγμα προς μίμηση!

Ως εναλλακτική λύση!

«Η ακραία, βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις», μας είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας. 

Και μας είχε εξηγήσει πως «ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη Βραζιλία είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η χώρα, δέκα χρόνια πριν, κατάφερε από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και παραγωγική ανασυγκρότηση».

Και συμφώνησε με το άλλο αστέρι, τον πρόεδρο του Κόμματος των Εργατών Ρούι Φαλκάου, ο οποίος, όπως μας ενημέρωσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διότι «οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελούν λύση».

Τα ίδια είχε πει ο κ. Τσίπρας και όταν συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Λούλα, στο πρόσωπο του οποίου, είπε, «βρήκαμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, στην προσπάθειά του να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Ο Λούλα είπε στον κ. Τσίπρα πως σε περίοδο κρίσης η λέξη κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και αναφερόμενος στο παράδειγμα της χώρας του υποστήριξε πως το κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την κατανάλωση.

Τα ίδια του είχε πει του κ. Τσίπρα και ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Πατριότα, ο οποίος εμφανίστηκε σθεναρά αντίθετος στην πολιτική της λιτότητας και στη μειωμένη πολιτική διορατικότητα που, όπως είπε, τη συνοδεύει!

Οι άνθρωποι συμφώνησαν, τι άλλο θέλετε;

Ότι η Βραζιλία βρήκε τον εναλλακτικό δρόμο και αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα για να σωθεί. 

Διότι, όπως μας είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας, Αργεντινή (όπου οι ταραχές και οι λεηλασίες ξέσπασαν ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακόμη εκεί) και Βραζιλία, «κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή»!

Σωστά, αλλά απ’ ότι βλέπουμε οι Βραζιλιάνοι είναι αχάριστοι και δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά.

Πώς τα λένε όλα αυτά;

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας και (τον περασμένο Ιανούαριο), επανήλθε στο προσκήνιο το «Σκάνδαλο Λούλα», που ξέσπασε το 2005, καθώς ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων βουλευτών και ήδη έχουν καταδικαστεί πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του. 

Η έρευνα είχε πάρει νέα τροπή, μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Μάρκους Βαλέριου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 40 ετών για χρηματισμό πολιτικών προσώπων στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Λούλα και βεβαίωσε τις ανακριτικές αρχές πως ο Λούλα όχι μόνο γνώριζε τα περί της εξαγοράς, αλλά έλαβε και χρήματα από τον ίδιο, ενώ ενέκρινε δάνεια από κρατικές τράπεζες προς το Κόμμα Εργατών.

Ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό της διαφθοράς στην Petrobras, πετρελαϊκό κολοσσό της Βραζιλίας, είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2009, όταν το κοινοβούλιο της Βραζιλίας προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις κατηγορίες για απάτη, διαφθορά και φοροδιαφυγή, καθώς η εταιρία έχει εξελιχθεί σε πολιτικό υποχείριο του Προέδρου Λούλα. 

Τον Φεβρουάριο του 2013, στη Βραζιλία της… εναλλακτικής λύσης, είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες  και τον περασμένο Μάρτιο πληροφορηθήκαμε πως γιατροί και νοσοκόμες ενός νοσοκομείου του Σάο Πάολο κατάφεραν επί χρόνια να κρύβουν την απουσία από την εργασία τους αφού κατασκεύασαν ομοιώματα των δαχτύλων τους από σιλικόνη, τα οποία οι συνεργοί τους περνούσαν από τα μηχανήματα βιομετρικού ελέγχου του νοσηλευτικού ιδρύματος ώστε να καταγράφονται ως παρόντες.

Και βέβαια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, στη Βραζιλία είχαν παραιτηθεί πέντε υπουργοί που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι ταραχές που συγκλονίζουν τη Βραζιλία τις τελευταίες ημέρες.

Και ούτε μια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ…