του ΙΟΛΑΟΥ
Η έκφραση "δεξαμενή σκέψης" είναι μετάφραση του αγγλικού όρου "think tank" και είναι νεολογισμός ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1959, για ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν σαν σκοπό την υποστήριξη της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, για βελτιστοποίηση των αποφάσεών της. Στη συνέχεια η χρήση της επεκτάθηκε και σε ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων.
Οι τομείς που δραστηριοποιούνται είναι π.χ. κοινωνικά θέματα, πολιτική, οικονομία, τεχνολογία, στρατηγική και αμυντικά θέματα, πολιτιστικά, κ.α. Συνήθως απολαμβάνουν ευρεία δημοσιότητα.
Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να ονομάζονται ομάδες εργασίας, ινστιτούτα ή κέντρα μελετών. Είναι είτε μη-κερδοσκοπικές, μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που σε κάποιες χώρες τελούν υπό αφορολόγητο καθεστώς, ή χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις, ομάδες υπεράσπισης, πολιτικούς ή επιχειρήσεις, ή αντλούν έσοδα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ή την έρευνα σχετικά με τα έργα τους
Θεωρείται ότι υπάρχουν πάνω από 4.500 ‘δεξαμενές σκέψης‘ (think tanks) σε όλο τον κόσμο.
Όπως και αλλού, έτσι και για την Ελλάδα, είναι δύσκολη η καταγραφή αυτών των οργανισμών, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς αν και λειτουργούν ως ‘δεξαμενές σκέψης‘, αναφέρονται απλά ωςΠολιτιστικοί Σύλλογοι όπως π.χ. ‘Μορφωτικός-πολιτιστικός σύλλογος μουσουλμάνων Μακεδονίας, Θράκης‘, Ρόδου‘ κ.α., ή ως μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και είναι είτε αυτόχθονες ή θυγατρικές οργανώσεις εξωτερικού, όπως η ‘Διεθνής Διαφάνεια, Ελλάς‘ (κατά της διαφθοράς!) με πρόεδρο την Βιργινία Τσουδερού που έχει έδρα το Βερολίνο , η ‘Διεθνής Αμνηστία, Ελλάς‘. ‘Ελληνική Ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων‘ (Ελληνικό παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι). Στο διαδίκτυο, στον ιστοχώρο του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρονται 34 οργανισμοί ως ‘δεξαμενές σκέψης‘.
Πολλές από τις δεξαμενές σκέψης λειτουργούν ως συνωμοσιακοί θύλακες με μανδύα ΜΚΟ ή πολιτιστικών συλλόγων έχοντας κατά καιρούς κατηγορηθεί για αντεθνική δραστηριότητα και ως υπονομευτικοί δίαυλοι για λογαριασμό άλλων κρατών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η κυβέρνηση Πούτιν απαγόρευσε την λειτουργία των ΜΚΟ στη Ρωσία λόγω της αντι-εθνικής τους δράστηριότητας.
Στην Ελλάδα έχουν καταγγελθεί πολλές ΜΚΟ - ‘δεξαμενές σκέψης¨ όχι μόνο για αντιπαραγωγική χρηματοδότηση και κατασπατάληση χρήματος, αλλά και για αντεθνική δραστηριότητα. Δύο τέτοιοι οργανισμοί που προκαλούν με την αντεθνική τους δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια είναι:
Tο Ελληνικό Παρατηρητήριο της συμφωνίας του Ελσίνκι που υποστηρίζει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα ενάντια στις καταπιέσεις και τον ρατσισμό και παράλληλα υποστηρίζει το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Συνεργάζεται με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού που δρούν και αυτές στην Ελλάδα, υπο τη χορηγία του Ελληνικού κράτους, όπως το ’’ουράνιο τόξο’’ των εθνικιστών σλαβομακεδόνων από τα Σκόπια.
Tο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π.) που διατηρεί ακόμη το ακρονύμιο της παλαιότερης ονομασίας του που ήταν Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής. Δηλαδή, η λέξη ‘‘Αμυντικής‘‘ αντικαταστάθηκε με τη λέξη ‘‘Ευρωπαϊκής‘‘ στην νέα του ονομασία. Από την Ίδρυση του το 1988 το ΕΛΙΑΜΕΠ προωθεί την Νέα Τάξη Πραγμάτων, προκαλώντας πολλές αντιδράσειςκαι επερωτήσεις στην Βουλή, πλήθος από σχόλια, άρθρα κλπ για αντεθνική δραστηριότητα. Όμως, παρόλα αυτά υποστηρίζεται πολλαπλώς από Ελληνικά και ξένα ιδρύματα και Εταιρίες όπως καταγράφεται στους μακρείς καταλόγους χορηγών που ακολουθούν.
ΕΛΙΑΜΕΠ
Πρόεδρος: Λουκάς Τσούκαλης, αντιπρόεδροι: Θάνος Βερέμης, Ιδρυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ (βλέπε εκπομπή ΣΚΑΪ για το 1821, Δραγώνα, Ρεπούση, Τατσόπουλο κ.α.), Θ. Κουλουμπής, γραμματέας: Α. Παπαχελάς (εφημ. Καθημερινή), ταμίας: Π. Βουρλούμης (ΟΤΕ) . (μέλη bilderberg, τριμερούς επιτροπής): Μέλη: Γ. Δαυίδ (Coca-Cola), Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), κ.α.
Αποσπάσματα από επιστολή του προέδρου του, αναρτημένη στον ιστοχώρο του ΕΛΙΑΜΕΠ.
‘‘…Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ανεξάρτητο και πολυφωνικό. Δεν έχει «γραμμή» ως προς τις απόψεις που εκφράζουν οι συνεργάτες του. Δεν αποτελεί όργανο κανενός κρατικού, κομματικού ή ιδιωτικού φορέα, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο στην ελληνική πραγματικότητα. Προωθεί την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, την τεκμηριωμένη άποψη και την κριτική σκέψη. Δεν ενθαρρύνει τις υπερβολικές απλουστεύσεις, τη συνωμοτική θεωρία, τη μισαλλοδοξία και τον στείρο εθνικισμό. Αν αυτό είναι αμάρτημα, το ομολογούμε. Θέλουμε να είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ ένα παράθυρο της Ελλάδας ανοικτό στον υπόλοιπο κόσμο. Η κοινή άποψη/θέση που συνδέει τους συνεργάτες του Ιδρύματος είναι ότι το μέλλον της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά της ως ισότιμου και ενεργού μέλους σε μια ενωμένη Ευρώπη…‘‘
‘‘Για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του, το ΕΛΙΑΜΕΠ φροντίζει για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διασπορά των πηγών χρηματοδότησης για τις πολλές δραστηριότητες που αναλαμβάνει. Ο κατάλογος των χορηγών μεγαλώνει συνεχώς, το οποίο θεωρούμε ως μια ουσιαστική επιβράβευση των προσπαθειών μας. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει μέχρι σήμερα ελληνικά υπουργεία, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες…‘‘
’’ …Ξεκινάμε μια εκστρατεία για την εγγραφή μελών, με ετήσια συνδρομή της τάξης των 50 ευρώ κατ’ άτομο και 20 ευρώ για τους φοιτητές. Συνημμένο θα βρείτε το σχετικό Δελτίο Εγγραφής. Δεν είναι μεγάλα τα ποσά. Βεβαίως, όσοι μπορείτε και θέλετε να μας βοηθήσετε με μεγαλύτερα ποσά, η προσφορά σας θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη…‘‘
Χορηγοί του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Ελλάδα :
- Υπουργείο Εξωτερικών
- Υποργείο Εθνικής Άμυνας
- ’Ιδρυμα Λεβάντη
- Ίδρυμα Νιάρχου
- Ίδρυμα Ωνάση
- Εθνική Τράπεζα
- Τσιμέντα Τιτάν
- ΟΤΕ
- Βιομηχανικά Ορυκτά
- Ίδρυμα Βουδούρη
- Όμιλος Ευθυμιάδη
- Ίδρυμα Κωστόπουλου
- Ίδρυμα Μποδοσάκη
- Εταιρεία Σαουδικής Αραβίας
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας
- Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
- ΟΠΑΠ
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ, κλπ, κλπ
Οι 42 ξένοι χορηγοί του ΕΛΙΑΜΕΠ, από τους οποίους οι 9 είναι Ιδρύματα του George Soros :
1.Bertelsmann Foundation,Gütersloh
2.Carnegie Endowment forInternational Peace,Washington DC
3.Commemorative Associationfor the Japan World Exposition(1970), Tokyo
4.Council of Europe, Strasbourg
5.Eleni Nakou Foundation, London
6.Embassy of the United States,Athens
7.EU Institute for Security Studies,Paris
8.European Bank forReconstruction andDevelopment (EBRD), London
9.European Commission, Brussels
10.European Human Rights Foundation, Brussels
11.European Parliament, Brussels• European Science Foundation,Strasbourg
12.Ford Foundation, New York• Friedrich Ebert Stiftung, Bonn
13.Friedrich Naumann Stiftung,Königswinter
14.Fund for an OpenSociety- Serbia, Belgrade
15.German Marshall Fund of theUnited States, Washington DC
16. Haniel Stiftung, Hannover
17.Hellenic Resources Institute,Cambridge MA
18.Institute for East-West Studies,New York
19Japan External Trade Organisation (JETRO), Tokyo
20.Japan Foundation, Tokyo
21.John D. and CatherineT. MacArthur Foundation,Chicago
22.Körber Stiftung, Hamburg
23.Kosovo Foundation for Open Society - Prishtina
24.Michael Marks
25.NATO Public DiplomacyDivision, Brussels
26. Open Society Foundation – Sofia,
27. Open Society Foundation for Albania, Tirana
28.Open Society Fund - Bosniaand Herzegovina, Sarajevo
29.Open Society Fund - Lithuania,Vilnius
30.Open Society Georgia Foundation, Tbilisi
31.Open Society Institute - FYROM, Skopje
32. Open Society Institute - Russia, Moscow
33. Philip Morris Institute for PublicPolicy Research, Brussels
34.Rockefeller Foundation,New York
35.Royal Ministry of ForeignAffairs, Oslo
36.Soros Foundation - Hungary,Budapest
37.Soros Foundation - Latvia, Riga
38.Speros Basil Vryonis Centerfor the Study of Hellenism,Rancho Cordova CA
39.Stability Pact for SoutheasternEurope, Working Table I onDemocratisation and HumanRights, Brussels
40.United States Institute of Peace,Washington DC
41.Volkswagen Stiftung, Hannover
42.World Bank, Washington DC
Πηγή: περιοδικό Λόγιος Ερμής:
http://logioshermes.blogspot.
Ιόλαος /11-5-13