4.5.13

Ταξίδια χλιδής από τα μυστικά κονδύλια



Δύο πρόσωπα-κλειδιά, που δεν έχουν μεν προφανή ποινική ευθύνη για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων αλλά σίγουρα διαθέτουν άμεση και βαθιά γνώση των σκοπών, τρόπων και προσώπων διοχέτευσής τους επί θητείας Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και Δ. Δρούτσα στο υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις έρευνες των επόμενων εβδομάδων.
Πρόκειται για τον πρέσβη ε.τ. Ιωάννη Ζέπο και τη διοικητική υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Καλογεροπούλου, το όνομα της οποίας έχει εμφανιστεί (και) στις διαρροές του προέδρου του Ευ. Βενιζέλου κατά του προκατόχου του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις διαρροές της πλευράς Βενιζέλου, η κυρία Καλογεροπούλου -ως αποσπασμένη στο ΠΑΣΟΚ- εμφανίζεται να παραλαμβάνει από τα ταμεία του κόμματος μεγάλα ποσά για τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Ζέπος, λόγω της υπηρεσιακής θέσης του, είχε εποπτεία επί των ποσών που προορίζονταν για τις λεγόμενες «απόρρητες πιστώσεις του υπουργείου Εξωτερικών». Ο κ. Ζέπος συνδέθηκε στενά με τον κ. Παπανδρέου ως διευθυντής του διπλωματικού γραφείου υπουργού Εξωτερικών κατά ένα μεγάλο μέρος της περιόδου 1999-2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στις 12 Οκτωβρίου 2009 διορίστηκε από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου. Η πρωτοφανής βιασύνη του κ. Παπανδρέου να διορίσει τον κ. Ζέπο αποδεικνύει και τη στενή σχέση εμπιστοσύνης τους, καθώς καταργήθηκε η παράδοση δεκαετιών, βάσει της οποίας οι ανώτεροι διπλωμάτες παραμένουν -έστω για διάστημα λίγων μηνών- σε παρόμοιες θέσεις ανεξαρτήτως από την κυβέρνηση που έχει εκλεγεί. Στις 31 Μαρτίου 2011 ο κ. Ζέπος συνταξιοδοτήθηκε (λόγω 35ετίας) από τη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά (ως πρόσωπο προσωπικής εμπιστοσύνης) επανατοποθέτηκε αυθημερόν στην ίδια θέση, ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων πλέον, από τον κ. Δ. Δρούτσα που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών. Τελικώς, ο κ. Ζέπος υπέβαλε δήλωση παραίτησης στις 22 Ιουνίου 2012, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο στις 18 Ιουλίου του 2012.
Πέραν της υπηρεσιακής εποπτείας που όφειλε να έχει για τη διάθεση των «απόρρητων πιστώσεων», ο κ. Ζέπος φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον μία υπόθεση παράλειψης ελέγχου. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» ήδη από τις 21 Νοεμβρίου 2011, το ταξίδι των κ. Παπανδρέου και Δρούτσα στις ΗΠΑ, από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου 2010, συνδέεται με αδιαφάνεια ως προς τους σκοπούς χρήσης και τα παραστατικά πιστοποίησης των μυστικών κονδυλίων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν έλαβαν ποτέ τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ) ούτε την έκθεση λογιστικής τακτοποίησης για την απόδοση δαπανών του συγκεκριμένου ταξιδιού του τότε πρωθυπουργού και του λεγόμενου «κηπουρού» του -υπουργού Εξωτερικών.
Η μη κατάθεση των ΧΕΠ αποδεικνύει ότι τα εισιτήρια και όλα τα έξοδα της αποστολής εξοφλήθηκαν από τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι σχετικοί νόμοι και οι διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών απαγορεύουν την κάλυψη τέτοιων δαπανών από τις απόρρητες πιστώσεις. Από τη στιγμή δε που δεν υφίστανται ΧΕΠ και λογιστική τακτοποίηση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια ποσά πληρώθηκαν και σε ποιους από τα μυστικά κονδύλια.
Η χλιδή, κατά το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον, έφτασε σε τέτοια επίπεδα, ώστε νοικιάστηκαν λιμουζίνες από εξειδικευμένη εταιρία με την πρόσθετη υπόμνηση ότι οι οδηγοί τους δεν θα πρέπει να μιλούν ελληνικά.

Η έμπιστη υπάλληλος 
Εκτός από την εμπλοκή της στην παραλαβή κονδυλίων του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου, η κυρία Καλογεροπούλου ήταν, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, χειρίστρια των απόρρητων πιστώσεων του Μεγάρου Μαξίμου από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2011. Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν της κυρίας Καλογεροπούλου, κανένα άλλο πρόσωπο στο Μαξίμου ή άλλο μέλος της Επιτροπής Απορρήτων Πιστώσεων του υπουργείου Εξωτερικών δεν γνωρίζει τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και τους σκοπούς των ταξιδιών στο εξωτερικό και ενός άτυπου-έμπιστου συμβούλου του κ. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος ταξίδευσε στην ΠΓΔΜ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Αλέξης Κίσσαβος
δημοκρατία

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/