Η τελευταία πράξη του συριακού δράματος φαίνεται ότι θα παιχθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Με την Χεζμπολάχ να δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει τον Μπασάρ Άσαντ, στην εξουσία, το Ισραήλ να συγκεντρώνει προς άσκηση μεγάλες δυνάμεις με σκοπό την επέμβαση στην Συρία, και τον πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει σίγουρος για την "περιβόητη" χρήση χημικών όπλων αλλά να μην γνωρίζει ποιός τα χρησιμοποίησε, εννοεί και αυτός μια πιθανή επέμβαση, αλλά αφού πρώτα πείσει τους Ρώσους.
Προς αυτή την κατεύθυνση μαλιστα στέλνει και τον υπουργό του, των εξωτερικών Τζον Κέρι για συνομιλιες με την Μόσχα, καθότι γνωρίζει ότι ο καιρός που οι ΗΠΑ έκαναν ότι επιθυμούσαν χωρίς να ρωτάνε κανένα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο επικεφαλής του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η ομάδα μαχητών της οργάνωσης πήραν μέρος στη συριακή σύγκρουση με το μέρος των κυβερνητικών στρατευμάτων για να αποτρέψουν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. «Η Συρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει γνήσιους φίλους, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να πέσει στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των εξτρεμιστών», τόνισε ο Νασράλα.
Νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου απέρριψε τις κατηγορίες της συριακής αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι οι μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ δεν συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία με το μέρος του Άσαντ, φυσικά επισήμως δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια παραδοχή, αλλά ο καθένας με λογική επεξεργασία μπορεί να καταλάβει τι ισχύει πραγματικά.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην πλευρά της Χεζμπολάχ, στο Ισραήλ ο στρατός κάλεσε εκατοντάδες εφέδρους σε αιφνίδιες ασκήσεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Λίβανο. Η εφημερίδα The Times of Israel υπολογίζει το συνολικό αριθμό των στρατιωτικών, που συμμετέχουν στις ασκήσεις σε 10-20 χιλ. άτομα.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τα γυμνάσια είναι οι μάχες στη Συρία, μεταξύ άλλων και σε ελάχιστη απόσταση από το Ισραήλ, η εισβολή από μέρους του Λιβάνου ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο κατερρίφθει την περασμένη βδομάδα από την ισραηλινή αεροπορία, οι δηλώσεις πολιτικών και δημοσιογράφων περί απειλής σύγκρουσης με το Ιράν και τους συμμάχους του και της ανάγκης διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία για την εξασφάλιση της μη χρησιμοποίησης χημικών όπλων.
Η πραγματοποίηση ασκήσεων τέτοιου μεγέθους από το Ισραήλ δείχνει ότι το εβραϊκό κράτος θέλει να είναι έτοιμο, μόλις ανοίξουν οι πύλες της Κολάσεως. Συν τοις άλλοις το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, άφησε ανοιχτό και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον». Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την ανασύνθεση των γεγονότων (chain of custody), είπε.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τυχόν βιαστικές αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα θα καταστήσουν δύσκολη την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά το εμπόδιο που θα παρουσιάσουν Ρωσία, και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Από πέρυσι», αποκάλυψε, έχει ζητήσει από τον στρατό των ΗΠΑ να προετοιμάσει επιλογές δράσης για τη Συρία, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οπως είπε, η χρήση χημικών όπλων θα είναι ένας παράγοντας που αλλάζει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού (game changer) και άρα οι ΗΠΑ «θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τις επιλογές τους» σε σχέση με τη Συρία.
«Είναι προφανές ότι έχουμε επιλογές στο τραπέζι που δεν έχω χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για «περιορισμένη χρήση» χημικών όπλων στη Συρία, πιθανόν από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Ανάλογες πληροφορίες έχουν στα χέρια τους η Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ και ο ΟΗΕ ερευνά σχετικές καταγγελίες. Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα. Οι πληροφορίες των υπηρεσιών κινητοποίησαν και βουλευτές στις ΗΠΑ –κυρίως Ρεπουμπλικάνους– που ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε άλλη μία αντιπαράθεση την ώρα που απομακρύνθηκε από το Ιράκ και σταδιακά και από το Αφγανιστάν, γνωρίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, δεν επιτρέπει καινούριες πολεμικές "ταρζανιές", οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν πολύ χρόνο, χρήμα, και αίμα.
Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα είναι και αυτή αρκετά διστακτική να οργανωθεί ένοπλη επέμβαση στη Συρία, στα πρότυπα της Λιβύης, κάτι που οφείλεται και στην οικονομική κατάσταση της Δύσης, αλλά και στο ότι η κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί μετά την απαγωγή των δύο μητροπολιτών, και συνειδητοποίησε το προφανές, ότι οι κυβερνήσεις τους μέχρι τώρα υποστήριζαν ξενόφερτους ισλαμιστές μισθοφόρους.
Η Ρωσία ιδίως απορρίπτει οποιαδήποτε επέμβαση όπως και η Κίνα.Θα θυμίσουμε ότι και οι Γάλλοι με δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς είχαν βγάλει την "ουρά" τους απ'έξω. Ουδείς θέλει να μπλέξει πραγματικά στο συριακό ζήτημα, καθ'ότι "ζεματάει".
Πρέπει να τονισθεί ότι οι φωνές που ψελίζουν για επέμβαση στην Συρία άρχισαν να εμφανίζονται μόλις ο Άσαντ πέτυχε μεγάλες στρατηγικές νίκες ενάντια στους ξενόφερτους (από την Δύση) ισλαμιστές αντάρτες, ακριβώς όπως συνέβει και όταν ο μακαρίτης Μουαμάρ Καντάφι είχε στριμώξει τους δικούς του "αντάρτες" και τότε η Δύση προχώρησε σε επέμβαση. Τυχαίο;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr