Σφοδρά πυρά κατά του νομοσχεδίου για την "εχθροπάθεια" ή αλλιώς "αντιρατσιστικού" εξαπέλυσε και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος αναμφίβολα συγκαταλέγεται μεταξύ των μετριοπαθών μητροπολιτών, ενώ πιέσεις δέχεται από πολλούς μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ανακαλέσει την θετική στάση του για το νομοσχέδιο και να ταχθεί με σαφήνεια εναντίον του.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δωρόθεου Σύρου "Προς τους Ευλαβεστάτους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου" κηρύσσσεται η αντίσταση κατά του συγκεκριμένου νόμου με τα εξής πύρηνα λόγια:
"Γνωρίζουμε την ευαισθησία της Πολιτείας σε θέματα, που αφορούν και την Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι και εκείνοι, που θα εισηγηθούν το νομοσχέδιο, και εκείνοι, που θα κληθούν να το ψηφίσουν, δεν θα επιτρέψουν την ποινικοποίηση του λόγου της Εκκλησίας, που είναι μεν πεπαρησιασμένος προς κάθε αίρεση και αμαρτία, αλλά πάντα αγαπητικός και ιαματικός προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, προς τον οποίο σήμερα προσφέρει αφθονοπάροχα και με όλη της τη δύναμη ηθική και υλική συμπαράσταση.
Να είστε βέβαιοι ότι, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ποιμαίνουσα Εκκλησία αγρυπνεί.
Ως Επίσκοπος και Πατέρας σας, σας διαβεβαιώ ότι εάν επαληθευθούν οι φόβοι, όσων σήμερα διαμαρτύρονται, θα δώσουμε με κάθε σθένος τη μαρτυρία μας για το δίκαιο της Εκκλησίας μας".
Αλλά κα μέσα στην κυβέρνηση εξακολουθούν οι σφοδρές αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ.Αθανασίου όχι απλώς να τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, αλλά και να επιτίθεται στον υπουργό Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη ότι δεν εξέτασε αρκετά το "υπάρχoν επαρκές νομικό πλαίσιο" και επισήμανε ότι απαιτούνται «μικρές βελτιώσεις σε αυτο» και όχι νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, είπε πως «αν δείτε αυτό το νομοθέτημα (σ.σ. αντιρατσιστικό) το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα». Αφησε μάλιστα αιχμές σημειώνοντας ότι «όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε».
Επιπροσθέτως, ο κ. Αθανασίου υπερασπίστηκε τον νόμο 927/79 τονίζοντας ότι «πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα. Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό» πρόσθεσε δε πως εάν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις δεν φταίει η Κυβέρνηση.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ΝΔ, Λαϊκός Σύνδεσμος και ΚΚΕ (αυτό και αν είναι ετερόκλητη πολιτική συμμαχία...) δεν το ψηφίζουν, άρα είναι βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ έχουν προειδοποιήσει ότι "Δεν θα ρίξουν θετική ψήφο έστω και αν το φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση".
Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός βουλευτή της ΝΔ για το ζήτημα, όπως διατυπώθηκε σε συνεργάτη του Α.Σαμαρά: "Το να τοποθετηούμε είτε δημόσια είτε ιδιωτικά πως η μπούργκα (σ.σ. φωτό) που επιβάλλει το Ισλάμ να φορούν οι γυναίκες είναι αφόρητο γι'αυτές και αντιβαίνει στην ισότητα των δύο φύλων θα είναι ποινικό αδίκημα βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου. Εγώ τουλάχιστον αυτό δεν πρόκειται να το ψηφίσω που να μου κοπεί το χέρι"!
Ερωτηματικό είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων οι οποίοι περιέργως έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν μέχρι στιγμής γα το ν/σ...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr