22.5.13

"Αγωνία για 200.000 υπαλλήλους: Πώς θα γίνει η μοριοδότηση"

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο, αφού πλησιάζει η ώρα της κρίσης για 200.000 υπαλλήλους, από τους οποίους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 12.500 μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", η αξιολόγηση θα γίνει με την αποτύπωση των προσόντων τους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και να παραδοθεί η λίστα με τους καταργούμενους φορείς απ' όπου, από όπου αναμένεται να απολυθούν 2.000 υπάλληλοι, το αργότερο μέχρι τις 3 Ιουνίου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τρέχει τη διαδικασία εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς που θα αποτελέσουν το κλειδί για να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι, από τους οποίους οι πρώτοι 12.500 έως τα τέλη Ιουνίου.
Οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες είναι οι εξής: από κεντρικές υπηρεσίες όλων των υπουργείων, όπου στο σύνολο θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 3.000 υπάλληλοι, από νοσοκομεία, εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Εργασίας, του ΕΟΦ, της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκηση, αλλά και από 13 ΟΤΑ που έχει ολοκληρωθεί άλλωστε και η αξιολόγηση των δομών τους.
Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι δήμοι Αθηναίων είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισσαίων. Λευκάδας, Λίμνης Πλαστήρα,  Σκύρου, Κω, Λεβαδέων και Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα καθοριστούν τα νέα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση, τη οποία έχει υπογράψει ο Α. Μανιτάκης αφορούσε την κινητικότητα των 2.000 πρώτων υπαλλήλων που τέθηκαν στο νέο καθεστώς το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται η διαδικασία επανατοποθέτησής τους σε άλλες υπηρεσίες, τις επόμενες ημέρες.
Το νέο σύστημα θα αφορά την αποτύπωση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων με την μοριοδότηση των πτυχίων, της προϋπηρεσίας, της εργασιακής και διοικητικής εμπειρίας, αλλά και και τις ειδικές γνώσεις που διαθέτουν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητά και την μοριοδότηση της διαδικασίας πρόσληψης, προκειμένου να θέσει σε πλεονεκτικότερη θέση όσους έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕπ.
Στις υπηρεσίες όπου οι θέσεις των νέων οργανογραμμάτων θα είναι μειωμένες σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί, όσοι λάβουν τα λιγότερα μόρια θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και θα αμείβονται με το 75%των αποδοχών τους έως και ένα έτος, προκειμένου να τοποθετηθούν σε θέσεις που υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μόρια θα είναι διαφορετικά για ενστόλους και εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Παράλληλα, η διαδικασία δεν θα είναι οριζόντια.
Από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν διευθυντές και υπάλληλοι με κοινωνικά κριτήρια, ενώ οι προσοντούχοι θα προστατευτούν από την διαθεσιμότητα, με την αυξημένη μοριοδότηση.

news247.gr
.