8.5.13

Επιβεβαιωτική γεώτρηση στο "οικόπεδο 12" με κάλυψη απο δυνάμεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ



ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κοινή στρατιωτική άσκηση σχεδιάζουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας πάνω από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των τριών χωρών. Η άσκηση σχεδιάζεται για τον προσεχή Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου και θα είναι έρευνας και διάσωσης με διευρυμένη όμως συμμετοχή από πλευράς Ισραήλ.
Πιθανόν να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες από το Ισραήλ στην αντιμετώπιση εναέριων απειλών με στόχο την προστασία των πλατφορμών άντλησης φυσικού αερίου, ενώ θεωρείται πιθανό να συμμετάσχει αυτή το φορά και η Πολεμική Αεροπορία. Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble Energy στο «οικόπεδο» 12 της Κύπρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Τρεις μήνες μετά, αν όλα πάνε καλά και πιστοποιηθεί το τεράστιο κοίτασμα από την ανάλυση των δεδομένων, ξεκινάει το επόμενο στάδιο για την άντληση του φυσικού αερίου.

Η άσκηση θα αποτελέσει συνέχεια αυτής που διεξήχθη στα τέλη Απριλίου (22 έως 25) μεταξύ της Λευκωσίας και Τελ Αβίβ με δύο μάλιστα πυραυλακάτους του Ισραήλ να μετασταθμεύσουν στην Κύπρο. Τα γυμνάσια έγιναν στην Κυπριακή ΑΟΖ και έλαβαν μέρος ακόμη 5 σκάφη από πλευράς Ισραήλ. Η χώρα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια γύρω και πάνω από τα κοιτάσματα τόσο τα δικά του όσο και της Κύπρου, καθώς γνωρίζει ότι η Κύπρος αποτελεί τη «γέφυρα» προώθησης του φυσικού αερίου της (από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν) προς της Ευρωπαϊκή Ένωση. Τμήμα του άξονα αυτού είναι και η Ελλάδα.  
«Η άσκηση έχει σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Φώτης Φωτίου. Όσον αφορά το «όλα τα ενδεχόμενα» είναι ξεκάθαρο πώς ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου εννοεί τις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα, βάζοντας μπροστά τους Τουρκοκυπρίους και αξιώνοντας τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η Τουρκία εκβιάζει και μέσω του ΟΗΕ θέλοντας ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Πατάει και στο ότι ο νύν Πρόεδρος της Κύπρου είχε ταχθεί υπέρ του «σχεδίου Ανάν» που απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία ο Κυπριακός λαός. Ύποπτη και κοντά στις θέσεις της Άγκυρας θεωρείται επίσης και η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογη κατάσταση» την ένταση μεταξύ χώρας της Συμμαχίας και μέλους της Ε.Ε. αναφερόμενος στην Τουρκία και την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε να απαντήσει πώς «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ' οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου» και τέτοιου είδους δηλώσεις «ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και ουδόλως βοηθούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Είναι προφανές πώς ο Ελληνισμός βάλλεται με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Με αυτά τα δεδομένα η αξιοποίηση στρατηγικών συνεργασιών, όπως με το Ισραήλ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων αποτελούν μονόδρομο. Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμος είναι ο Αναστασιάδης και ο Σαμαράς (επίκειται επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ) να τον διαβούν…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr