ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ
Σενάρια ενδεχόμενου πραξικοπήματος έκαναν την εμφάνισή τους στο διεθνή Τύπο για Βόρεια Κορέα ύστερα από δημοσιεύματα αναφορικά με την τύχη του ηγέτη της χώρας Kim Jong-un ο οποίος έχει να εμφανιστεί δημόσια εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό Yonhap news ο Kim έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση από την 1η Απριλίου όταν είχε προεδρεύσει στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας.
Υπό άλλες συνθήκες η «εξαφάνιση» του ηγέτη της χώρας δεν θα θεωρείτο ως περίεργη αλλά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων η απουσία του έχει προκαλέσει ερωτηματικά.
Τα παιγνίδια εξουσίας εντός του βόρειοκορεατικού καθεστώτος δεν μπορούν να αποκλειστούν, και σε αυτά περιλαμβάνεται και η εκδήλωση ενός πιθανού κινήματος εναντίον του Kim από την παλαιά φρουρά του στρατιωτικού κατεστημένου, αλλά όπως αναφέρει το Yonhap news και επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρές ενδείξεις εκδήλωσης πραξικοπήματος στη χώρα.
Άλλη πηγή από τη Νότια Κορέα ειδική στις βορειοκορεατικές υποθέσεις ανέφερε πως η απουσία αυτή του Kim εντάσσεται στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων που προβαίνει συχνά το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.
Όπως αναφέρουν πάντως πηγές από τη Νότια Κορέα ο Kim είναι πολύ πιθανό να κάνει αύριο την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ύστερα από δύο εβδομάδες καθώς αύριο είναι η επέτειος των γενεθλίων του πρώτου ηγέτη και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Kim Il-sung παππού του σημερινού αρχηγού Kim Jong-un. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Pyongyang μπορεί να προχωρήσει στην πυραυλική της απειλή στις 15 Απριλίου καθώς το καθεστώς της χώρας αρέσκεται σε πάσης φύσεως συμβολισμούς.
Παράλληλα η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση για διάλογο της Σεούλ όσον αφορά το μέλλον της κοινής βιομηχανικής ζώνης του kaesong που παραμένει κλειστή από την 3 Απριλίου. Ο βορράς έχει απαγορεύσει από τις 3 Απριλίου στους Νοτιοκορεάτες την πρόσβαση στο συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός του και σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα.
Απέσυρε επίσης 53.000 εργαζομένους του στο εργοστάσιο την περασμένη Τρίτη, μεσούσης της έντασης στη χερσόνησο.
Αξιωματούχος αρμόδιος για τις διακορεατικές σχέσεις είχε καλέσει την Πέμπτη την Pyongyang να «προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με σκοπό να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο που άνοιξε το 2004 σε μια συμβολική βούληση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο η Β. Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση του νοτιοκορεάτη υπουργού Ενοποίησης Ρίο Κιλ-Τζάε χαρακτηρίζοντάς την «στερούμενη σημασίας και ύπουλη\» που έχει τελικό στόχο την εισβολή στη Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσε.
«Θεωρούμε την πρόταση αυτή κενή, στερούμενη σημασίας», είπε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής του Βορρά για μια ειρηνική ενοποίηση της Κορέας, σε δηλώσεις του στο βορειοκοεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Αν ο Νότος θέλει πράγματι να αρχίσει διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αφήσει την τακτική αντιπαράθεσης που τηρεί», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που διεξάγονται στο νότο της χερσονήσου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr