Σαφή προειδοποίηση δια της διπλωματικής οδού απευθύνει πλέον η Μόσχα στην κυβέρνηση όσον αφορά με τις συνεχείς αναβολές στηνημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ.
Η ημερομηνία κατάθεσης τελικών προσφορών αναβλήθηκε για τρίτη φορά για τις 29 Απριλίου και στη Μόσχα θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική λόγω των πιέσεων που δέχεται από την πλευρά της Ουάσιγκτον.
Εδώ να σημειώσουμε ότι αντίθετα με τις ΗΠΑ η Γερμανία έχει "κατεβάσει" τους τόνους, και συνεπώς δεν υφίσταται στο βαθμό που υπήρχε η αντίθεση των Βρυξελών στο θέμα.
Προφανώς τα γεγονότα καταδεικνύουν μια καταρχήν συννενόηση των δύο πρωτευουσών σε αυτά τα επίπεδα.
Η Μόσχα θεωρεί ότι οι προσφορές των δύο εταιρειών δεν μπορούν να πλησαστούν και είναι αισιόδοξη.
Να θυμίσουμε ότι πίσω από το θέμα των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κρύβεται μεγάλος αριθμός ρωσικών επενδύσεων ακόμα και στον τουρισμό.
Μην ξεχνάμε και την αυστηρή προειδοποίηση του Βλάντιμιρ Πούτιν όταν είπε «μάθημα» στην Ελλάδα να γίνει η κυπριακή τραγωδία τοποθετούμενος δημόσια για το ζήτημα μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε προ ημερών με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιτ Κάμερον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «Θα πρέπει να γίνει μάθημα στην Ελλάδα η κυπριακή κρίση και να προσέξουν ιδιαίτερα την κατάληξη του διαγωνισμού των εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα όπου η Ρωσία έχει προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα», εννοώντας ότι τυχόν απόρριψη της ρωσικής πρότασης κατόπιν την πιέσεων της ΕΕ ή της τρόικα, θα προκαλέσει την ρωσική απόσυρση ενδιαφέροντος σε σειρά επενδυτικών σχεδίων. Αλλά και την μη επάνοδο της Ρωσίας αν καταρρεύσει η Ελλάδα.
Άρα είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη για τις ρωσικές εταιρείες στο διαγωνισμό.
Το γεγονός ότι τα στελέχη της Gazprom «στάθηκαν» ιδιαίτερα στο θέμα των χρεών της ΔΕΠΑ, συνδέεται από παράγοντες του χώρου και με τις πληροφορίες που έχουν φτάσει σε κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν αποκλείεται το αρχικό τίμημα που είχαν καταθέσει οι Ρώσοι ως ενδεικτική προσφορά, να είναι χαμηλότερο στη δεσμευτική τους προσφορά.
Οι λόγοι που φέρονται να επικαλούνται οι Ρώσοι είναι, αφενός μεν η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν την απόκτηση της ΔΕΠΑ από τη Gazprom, αφετέρου τα υψηλά χρέη που οφείλονται στη ΔΕΠΑ από ιδιώτες (κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς) καθώς και τη γενικότερη επισφάλεια που δημιουργεί το μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας (και κερδών) στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Παράγοντες, πάντως, που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές, εκτιμούν ότι το «κατέβασμα» των Ρώσων σχετίζεται και με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα παίζουν χωρίς αντίπαλο. Δεν έχουν επομένως λόγο να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη, όταν πλέον γνωρίζουν πως – με οικονομικά τουλάχιστον όρους- είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί…
Κατά τα λοιπά, εκτός από το θέμα των χρεών, στην παρουσίαση που έκανε την Τετάρτη προς τη Gazprom η διοίκηση της ΔΕΠΑ, η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε τόσο για τα οικονομικά της επιχείρησης όσο επίσης για το επιχειρησιακό της σχέδιο μέχρι και το 2016 οπότε και λήγει η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που έχει με τη ρωσική εταιρεία.
Το θέμα της εγγύησης που ζητούσε ο Αλεξέι Μίλερ από την κυβέρνηση έχει λυθεί, και οι Ρώσοι μετά από τις συνεχόμενες αναβολές από Φλεβάρη σε Μάρτη, από Μάρτη σε 12 Απρίλη,και τέλος στις 29 Απριλίου έχουν δώσει τελεσίγραφο. Θεωρούν ότι έχουν την καλυτερη προσφορά και περιμένουν να διακαιωθούν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr