2.4.13

Συναγερμός σε Ιόνιο και Κρήτη, βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου



Υδρογονάνθρακες στο 30% των δειγμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη και μύρισε… πετρέλαιο! Αισιοδοξία από τα πρώτα δεδομένα, ενδιαφέρον ήδη από Total και Exon Mobile.

Κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη προκύπτουν από την επεξεργασία των πρώτων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη από το σκάφος Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo Services. 
Οι ερευνητές βρήκαν υδρογονάνθρακες στο 30% των δειγμάτων και αυτό δίνει το... πράσινο φως για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εξορύξεων. 


Οι έρευνες έγιναν στην τεράστια θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ.
Συνολικά, στους τέσσερις μήνες των ερευνών, οι Νορβηγοί της PGS συνέλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χλμ και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ «καλύψαν μια έκταση όση η Ρουμανία, από την οποία μόνο η επιφάνεια στα νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου». 

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν ήδη στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο. Πρόκειται για τα ευρήματα από την επεξεργασία του 30% των σεισμικών απεικονίσεων που έγιναν από τον Νοέμβριο του 2012 έως τις 25 Φεβρουαρίου του 2013. 

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν ως... κράχτης για μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως π.χ. η γαλλική Total ή αμερικανική Exon Mobile για να επενδύσουν στα ελληνικά κοιτάσματα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Νέων, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς. 

Η ολοκλήρωση της ερμηνείας του πακέτου των σεισμικών δεδομένων αναμένεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 και στη συνέχεια τα στοιχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά, με στόχο να προκηρυχθεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 εφόσον το επιτρέψουν και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να γίνουν οι διαγωνισμοί το πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Από τις έρευνες για τις οποίες ενημερώθηκε το ΥΠΕΚΑ εξαιρέθηκαν Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο, καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί με βάση παλαιότερα σεισμικά δεδομένα. 
newsit