Τεκμηριώνοντας την ένσταση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για «παρέκκλιση από την θεσμική ενότητα» που εφόσον γίνει κανόνας, τότε αλλοιώνεται η δημοκρατική συνείδηση όλων και η δημοκρατία μπαίνει σε επικίνδυνη ατραπό. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο κατάθεσης σε ένα άρθρο τέτοιας έκτασης ρυθμίσεων και δη σπονδυλωτών, κάνοντας λόγο για τακτική που αντίκειται στο Σύνταγμα και για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.
Πολύ πιο οξύς υπήρξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λφαζάνης που χαρακτήρισε «έκθετο και συνταγματικά άκυρο» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τακτικές που προσομοιάζουν στα χειρότερα και αυταρχικότερα καθεστώτα.
Την συνεχή επίκληση της αντισυνταγματικότητας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε η εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο εκ μέρους της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, θυμίζοντας με νόημα ότι το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση για εκκολαπτόμενη διάθεση να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής των δημοκρατικών θεσμών…
Στην ύπαρξη ποικίλων διατάξεων που όμως καταλήγουν σε έναν σκοπό, το πρόγραμμα προσαρμογής αναφέρθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σηκώνοντας τους τόνους κατά της αντιπολίτευσης. «Γράφετε το Σύνταγμα στα παλιά σας τα παπούτσια», είπε, θυμίζοντας την διάταξη που προβλέπει σε περίπτωση αμφισβήτησης, να αποφαίνεται η Βουλή.
Ότι δεν αμφισβητεί κανείς τη συνταγματικότητα του κατεπείγοντος υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, θυμίζοντας όμως πως το κατά πόσον είναι κατεπείγον αποφασίζεται από τη Βουλή και έτσι αποφασίστηκε με ψηφοφορία χθες στην Επιτροπή. «Δεν υπάρχει κανείς που να είναι ευτυχής να συζητά νομοσχέδια με αυτή τη διαδικασία», είπε, επικαλούμενος όμως την συναίσθηση που πρέπει να υπάρχει ότι η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη.
«Η σκοπιμότητα έχει νικήσει κατά κράτος την νομιμότητα», είπε για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βασίλης Καπερνάρος. «Το θέμα είναι νομικό. Συμβουλεύεστε. Λαμβάνετε υπόψην το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής; Ναι ή όχι;», αναρωτήθηκε, ζητώντας από το προεδρείο της Βουλής να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αντισυνταγματικότητας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ‘εκβιαστική πρεμούρα’ εκ μέρους της κυβέρνησης και για μετατροπή της αίθουσας σε ‘πρότυπο παραγωγής εξευτελισμού των θεσμών».
Σύμφωνη με την αντισυνταγματικότητα υπήρξε η Χρυσή Αυγή που όμως υποστήριξε ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης συνταγματικότητα εξ αρχής. «Αντισυνταγματικό είναι και το ίδιο το μνημόνιο αφού παραχωρεί εθνική κυριαρχία», υποστήριξε εκ μέρους της ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Παράλογο χαρακτήρισε το να έρχονται τέσσερις νόμοι σε ένα άρθρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Είναι αντισυνταγματικό», είπε, θυμίζοντας ότι γίνεται για Τρίτη φορά και κάνοντας λόγο για ‘δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα’. «Τα Συντάγματα δεν είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή. Αλλάζουν, ανατρέπονται και σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε», είπε.
Την συζήτηση για το θέμα έκλεισε με τοποθέτησή του ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα αναγνωρίζει τη δυνατότητα στη Βουλή να ορίζει μόνη τα του οίκου της στη βάση της πλειοψηφίας». Έκανε λόγο για ομοιογενή στόχευση του πολυνομοσχεδίου και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με …θρησκευτικούς όρους ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας. «Ουε, υμείν, υποκριτές και φαρισαίοι», είπε, σημειώνοντας ότι καθόλου δεν τους νοιάζει το Σύνταγμα. «Εκείνο το οποίο υποκρύπτεται πίσω από την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία απόπειρα ευτελισμού των κοινοβουλευτικών θεσμών και υπονομευσεως του Συντάγματος», είπε.