Ρεπορτάζ: Σ. Σταθόπουλος - Α. Μαυρούλη
Δύο 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας και οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, τουλάχιστον όσον αφορά την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013.
Με αλλεπάλληλες δηλώσεις και διαρροές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τονίζουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην παράταση για το «χαράτσι».
Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ η οποία ήταν να εκταμιευτεί τον Μάρτιο.
Βλέποντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε στο γραφείο του, τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να τους εξηγήσει το σχέδιο για μείωση του τέλους ακινήτων όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη το απόγευμα, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Μετά τον Γ. Στουρνάρα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του μέτρου για το 2013.
Λίγοι οι επίορκοι – Δεν έχουν βρεθεί οι 25.000 για την κινητικότητα
Το επόμενο «αγκάθι» αφορά την μείωση προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Η τρόικα ζητά «ονόματα και διευθύνσεις» δηλαδή συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι θα ενταχθούν στο σύστημα της κινητικότητας στο δημόσιο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα όσα έχουν ζητήσει από τον Αντώνη Μανιτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής ο κατάλογος με τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι τέλους του έτους, ενώ οι αποδεδειγμένα επίορκοι (δηλαδή για εκείνους που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις) με τα βίας φτάνουν τους 1.000. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως η τρόικα δεν του έχει ζητήσει απολύσεις.
Πέντε «αγκάθια» για τα εργασιακά
Πέντε μεγάλα αγκάθια στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα τις προσεχείς ημέρες. Το δίλημμα που τίθεται από τους δανειστές είναι ξεκάθαρο: έσοδα ή νέα μέτρα.
Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, με γραπτή δήλωση του να επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ουδέποτε του έθεσαν θέμα αναστολής της καταβολής σύνταξης σε άτομα κάτω των 60 ετών ή αντικατάστασης της με βοήθημα αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας, ωστόσο η τρόικα ζητά την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, σημείο προβληματισμού, είναι η μείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους αλλά και η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πλαίσιο της ρύθμισης φαίνεται να υπερισχύει η άποψη της τρόικας για 36 δόσεις με αυστηρούς όρους ένταξης, οικονομική παρακολούθηση των οφειλετών προτού ενταχθούν και απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
Παράλληλα, στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, βρίσκεται το σχέδιο για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας δεν θα μειωθεί έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου (2016), ωστόσο η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου για το ύψος και την διαμόρφωση του με ανοιχτό το ζήτημα διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετιών.
real.gr