Μετά από τρεις αναβολές, συνεδριάζει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ώστε να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup για την κυπριακή οικονομία, με το «κούρεμα» των καταθέσεων. Όλα ανοικτά για την τύχη του νομοσχεδίου, καθώς στην κυπριακή Βουλή είναι ιδιαίτερα λεπτές οι ισορροπίες ανάμεσα στους 56 βουλευτές.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Πούτιν
Σ. Χάσικος (υπουργός Εσωτερικών Κύπρου): Απ’ ότι φαίνεται η απόφαση δεν περνάει
Την ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Βουλής έκανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Στην Κύπρο παραμένουν και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν ασκήσει ιδιαίτερες πιέσεις προς τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να εγκριθεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων.
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»
Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία
Την στιγμή που οι είκοσι βουλευτές του πρόεδρου της κυπριακής Δημοκρατίας λένε «ναι» στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, οι οκτώ του ΔΗΚΟ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια στάση πρόκειται να κρατήσουν στην ψηφοφορία της Βουλής. Και αυτό διότι –όπως ανέφεραν χθες στελέχη του έτερου κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας– δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί οι όροι που έχουν θέσει.
Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ έχει ζητήσει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ επιθυμεί ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.
Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο κόμμα για την απόφαση του Eurogroup είναι πως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα». Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για το Eurogroup και ότι δεν είχε σχέδιο Β'».
Το ΑΚΕΛ – όπως και η ΕΔΕΚ – θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ εισηγείται λύση εκτός τρόικας ενώ επεξεργάστηκε έγγραφο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της Ρωσίας και δανεισμός, έστω και μικρών κεφαλαίων, από ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Ο διάλογος Αναστασιάδη – Ρεν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν καθώς αλλά και με στενό συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας φέρεται να χρησιμοποίησε μια ομολογουμένως ασυνήθιστη έκφραση για να περιγράψει την οργή για το πολιτικό αδιέξοδο στην Κύπρο, μετά την έγκριση του πακέτου διάσωσης.
«Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στην βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ» φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega Κύπρου.
real