Το θέμα της ΑΟΖ τέθηκε στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν χθες στην Κωνσταντινούπολη,
με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν έγινε διεξοδική συζήτηση και την τουρκική να παραπέμπει σε λύση "win win".
με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν έγινε διεξοδική συζήτηση και την τουρκική να παραπέμπει σε λύση "win win".
Η "είδηση" βγήκε από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί μετά τη συνάντησή τους. Για την ακρίβεια, από τις απαντήσεις που έδωσαν στην ερώτηση δημοσιογράφου τουρκικού μέσου ενημέρωσης (σ.σ. έγινε μόνο μία ερώτηση από κάθε πλευρά) εάν, πλην της Χάλκης, της τρομοκρατίας κλπ, ενέταξαν και
Ο κ. Σαμαράς απάντησε με τρόπο... διπλωματικό που ωστόσο προβλημάτισε τους παρισταμένους: «Δε νομίζω ότι είναι η στιγμή για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τίποτα από όλα αυτά που είπατε. Ασφαλώς η θέση της Ελλάδας για τη Χάλκη είναι γνωστή. Το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ», είπε.
Ο κ. Ερντογάν, περισσότερο ευθύς, έδωσε απάντηση που θα συζητηθεί (και αναλυθεί) τις επόμενες ημέρες: «Μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο".
Ο τουρκικός όρος που χρησιμοποίησε, και μεταφράσθηκε "αμοιβαία επωφελής λύση", παραπέμπει στο γνωστό "win win", οπότε η αίσθηση που αποκόμισαν οι παριστάμενοι (δημοσιογράφοι και μη) ήταν πως από τη λύση που αναζητείται για το θέμα των ΑΟΖ δεν πρέπει να βγει ζημιωμένη καμία από τις δύο χώρες.
"Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης"
Επειδή, συν τοις άλλοις, δεν υπήρξε έγκαιρη μετάφραση της δήλωσης Ερντογάν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο άνδρες ...και τι απάντησε για την ΑΟΖ ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του κ.Σαμαρά σημείωναν ότι το θέμα «απλώς αναφέρθηκε από τον ίδιον στην κατ΄ιδίαν συζήτηση, ως δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».
Κατά τους ίδιους, η απάντηση του κ.Ερντογάν «δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ούτε ανοίγει θέμα» - εννοώντας συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα «οικόπεδα» του Ανατολικού Αιγαίου που διεκδικεί δικαιώματα η Τουρκία.
Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμετ Νταβούτογλου.
25 μνημόνια συνεργασίας
Μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας – δηλαδή ενός άτυπο διϋπουργικού συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν 20 υπουργοί από κάθε χώρα.
Συζητήθηκαν τα λεγόμενα θέματα "χαμηλής πολιτικής" επί των οποίων υπογράφτηκαν 25 μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Κατά τον κ.Σαμαρά, τα μνημόνια αυτά "έχουν ουσιαστική σημασία" διότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα παράξουν πλούτο και θα γεννήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. "Χτίζουμε, λοιπόν, με προσεκτικά βήματα την εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα και φέρνουμε τους πολίτες μας πιο κοντά», είπε.-->
Μετά τη διϋπουργική ακολούθησε εκδήλωση του ελληνο-τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο μετείχαν 100 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και περίπου 200 από την Τουρκία.
Πηγή:www.capital.gr
Από το makeleio
Πηγή: http://paratolmosblog.blogspot.com/2013/03/blog-post_6.html#ixzz2MkBHDGyd
http://logia-tou-aera.blogspot.gr/