Σε μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης προς τη νέα ηγεσία της Κίνας προέβη το Κρεμλίνο, δίνοντας το «πράσινο φως» να προχωρήσει η προμήθεια προηγμένων μαχητικών και υποβρυχίων, παρά τα προβλήματα του παρελθόντος με την αντιγραφή των οπλικών συστημάτων και μετά από ένα διάστημα εμφάνιση ανταγωνιστικών κινεζικών σχεδιάσεων…
Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι θα προμηθευτούν μια μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-35 τα οποία οι Ρώσοι τα διαφημίζουν ως μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς αεροσκαφών, καθώς επίσης και τεσσάρων υποβρυχίων κλάσεως «Lada». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινεζική προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα δυο υποβρύχια θα κατασκευαστούν στη Ρωσία και τα άλλα δύο στην Κίνα, με την απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ακολουθούν ενδεχομένως αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-400, κινητήρες 117S, αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Il-476 και αεροσκάφη τύπου Il-78 εναέριου ανεφοδιασμού.
Η συμφωνία υπογράφτηκε λίγο πριν αφιχθεί στη Ρωσία ο νέος ηγέτης της Κίνας, Ξι Ζινπίνγκ, μαζί με τη διάσημη στην Κίνα, τραγουδίστρια σύζυγό του, η οποία έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Στη Ρωσία υπογράφτηκε και σειρά άλλων συμφωνιών με τις ενεργειακές να κλέβουν την παράσταση.
Η Δύση είναι λογικό να παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να έχουν βάλει οι Κινέζοι «μυαλό» και παίζοντας «καθαρά» να τραβήξουν τη Ρωσία σε μια γεωπολιτική συμφωνία ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα των ισορροπιών στην Ευρασία, κάνοντας πράξη το σενάριο-εφιάλτη των γεωπολιτικών για τη συνεργασία δύο μεγάλων δυνάμεων της εν λόγω περιοχής…
Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι… της ηγέτιδας Γερμανίας συνεχίζουν το δικό τους «βιολί» και την ενδοσκόπηση και η Μέρκελ πιστεύει ότι θα αντικαταστήσει τις εξαγωγές που έχασε στον ευρωπαϊκό νότο με την Κίνα…
defencepoint