Με σημαντικές αλλαγές – όπως η θέσπιση μεταβατικότητας σε δέκα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους – σε σχέση με την αρχική πρόταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την 1η Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί αύριο το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας (σχέδιο «Αθηνά») παρουσιάζουν σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, «ΤΑ ΝΕΑ».
Τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ).
Οι αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αφορούν βελτιώσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα και ιδίως βελτιώσεις που έγιναν με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη – και συνεπώς των κοινωνικών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης.
Παραδείγματα βελτιώσεων
Οι ακαδημαϊκές βελτιώσεις προέκυψαν από προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και αφορούν τον εξορθολογισμό των γνωστικών αντικειμένων στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και την προσθήκη καινοτόμων κατευθύνσεων που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για παράδειγμα:
Α) Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου θα έχουν τρία τμήματα:
1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης)
2. Τεχνολογίας Τροφίμων
3. Διατροφής και Διαιτολογίας
Β) Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις:
n Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού
n Κατασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού
Γ) Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.
Δ) Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.
Ε) Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.
Νυστέρι στις μετακινήσεις
Ο αριθμός των φοιτητών, των οποίων το τμήμα άλλαζε έδρα στη βάση της αρχικής πρότασης, ήταν 31.250 άτομα. Ο πραγματικός αριθμός μετακινήσεων, όμως, υπολογίζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και αυτών που επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες, δεν ξεπερνούσε το 60% του συνολικού αριθμού, άρα 15.000-18.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.
Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου «Αθηνά».
Επιπλέον, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων.
Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές που φοιτούν σήμερα στα τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα και το επιθυμούν, να φοιτήσουν στα τμήματα συγχώνευσης, που θα αναφέρονται στα Προεδρικά Διατάγματα, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.
Διδάσκοντες και αριθμός εισακτέων
Οι αλλαγές του τελικού σχεδίου συγκρινόμενες με την αρχική πρόταση του υπουργείου, είναι πολύ μικρές σε σχέση με τη βούληση της πολιτικής του ηγεσίας για περιορισμό των τμημάτων που θα βρίσκονται στο Μηχανογραφικό Δελτίο των επόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων (384 τμήματα έναντι 386 τμημάτων στην αρχική πρόταση), αλλά πολύ μεγάλες σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Ο αριθμός των διδασκόντων και των διοικητικών υπαλλήλων δεν μεταβάλλεται, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων του επόμενου έτους μειώνεται κατά περίπου 4%. Οπως τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση στο υπουργείο Παιδείας, η ανασυγκρότηση αυτή δεν επιβλήθηκε από την τρόικα και το Μνημόνιο, αλλά στοχεύει στον εξορθολογισμό των γνωστικών αντικειμένων και στην ενίσχυση τμημάτων και ιδρυμάτων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικά διεθνώς, να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας σπουδές και επαγγελματικές προοπτικές στους φοιτητές τους και να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Μόνο τρεις μετακινήσεις σε μακρινές πόλεις:
286
φοιτητές από το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες μετακινούνται στο ομώνυμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας
139
από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στα Νέα Μουδανιά πάνε στο Μεσολόγγι
347
από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου
στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Αθήνας.
Δείτε αναλυτικά την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
infognomon politics