16.3.13

Μειώνουν συντελεστές και αυξάνουν δόσεις για το «χαράτσι»

Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μειωθεί για τους φορολογούμενους το βάρος του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά παράλληλα και να μην υπάρξει πρόβλημα στα έσοδα.

Η εξίσωση μοιάζει να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και μέχρι στιγμής δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια. 

Σενάριο 1ο Μείωση συντελεστών 
Όπως είναι ήδη γνωστό ο υπολογισμός του ειδικού τέλους ακινήτων γίνεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά του ακινήτου επί του συντελεστή της τιμής ζώνης, επί τον συντελεστή παλαιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει τους συντελεστές, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι φορολογούμενοι.

Σενάριο 2ο «Τρικ» με τις δόσεις 
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα το «χαράτσι» εξοφλείται σε πέντε δόσεις μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο σκέπτεται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις το 2013 και από την επόμενη χρονιά να συνεχίσουν να πληρώνουν μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς θα είναι έτοιμος ο νέος εισπρακτικός μηχανισμός.

Για να ισχύσουν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να το έχει αποδεχθεί. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιδρούν. «Φέτος, θα επιβαρύνουμε τους κατόχους ακίνητης περιουσίας λιγότερο από ό,τι πέρσι. Στο ερώτημα “Πόσο θα πληρώσουν οι άνθρωποι για τη χρήση του 2013;”, η απάντηση είναι “λιγότερο”. Τώρα συζητάμε και ψάχνουμε κάτι άλλο, το πώς θα πληρώσουν φέτος για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρχει κάποια υστέρηση εσόδων» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Φόβοι για αύξηση άλλων φόρων

Όπως είναι ήδη γνωστό από τον φόρο των ακινήτων θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. θα προέλθουν από το «χαράτσι». Στην περίπτωση που μειωθούν τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί άλλος φόρος που θα αφορούν τα ακίνητα ή αύξηση άλλων συντελεστών προκειμένου να ισοσκελιστεί η διαφορά και να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα.

real.gr