H EE (δηλαδή η Γερμανία...) δεν επιτρέπουν την ρωσική βοήθεια με δανεισμό, δήλωσε πριν λίγο εμμέσως πλην σαφώς από την Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρής.
O μοιραίος υπουργός Οικονομικών που άνοιξε την κερκόπορτα των κατασχέσεων εν συνεχεία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ χαρακτηρίζοντας την στάσης της «υποκριτική», επειδή«αντιδρά για την προσπάθεια εξεύρεσης βοήθειας από την Ρωσία όταν οι εταίροι μας, δεν βοηθούν. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των επαφών με τους ρώσους θα είναι θετικό και θα καλύψει μέρος των αναγκών μας για να χρειαστεί η εξεύρεση μικρότερου ποσού από αυτό που αναζητούμε. Ο χρόνος πιέζει αλλά πρέπει να καταλήξουμε σήμερα» αλλά η ουσία είναι ότι «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο γιατί θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου» κάτι που δεν δέχεται η ΕΕ.
Εν συνεχεία δήλωσε ότι "Έχουν σχηματίσει ομάδες εργασίας οι Ρώσοι για να δουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν με άλλο τρόπο. Εντός της ημέρας θα ξέρουμε. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το κλίμα επηρεάστηκε από την απόφαση για κούρεμα. Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες ένιωσαν ότι προδόθηκαν».
Η ουσία είναι ότι κατόπιν αυτών και σε συνδυασμό με την οριστική απόφαση που ελήφθη πριν λίγο στην Κύπρο ("Ούτε βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ κούρεμα"), το γεγονός είναι ότι η χώρα είναι πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, λόγω της γκαγκστερικής συμπεριφοράς της Γερμανίας. Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι κλυδωνισμοί στην Κύπρο, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρουν και λόγω μικρού μεγέθους της οικονομίας τους σε σχέση και με τον τεράστιο πλούτο που κρύβει η κυπριακή ΑΟΖ.
Το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα αντέξει εν συνεχεία η Ελλάδα, όταν θα έχει ορθοποδήσει η Κύπρος, εντός της ευρωζώνης. Γιατί μια επιτυχημένη ευρωέξοδος της Κύπρου είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει σύντομα και την Ελλάδα. Αν, δε, φύγει η Ελλάδα, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διάλυση της ευρωζώνης που πνίγει εκατοντάδες εκταομμύρα ανρθώπων στην Ευρώπη, σήμερα... Και αυτό θελουν να αποφύγουν στις Βρυξέλλες.
Την ιδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα έμεινε "έκπληκτος και άφωνος" από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την οποία σημειώνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει ένα αποτέλεσμα "διάχυσης" στην Ευρώπη.
"Έμεινα έκπληκτος και άφωνος από αυτήν την ανακοίνωση. Αυτό με αιφνιδίασε τελείως. Καθώς λάμβανα πληροφορίες, από τα μέσα ενημέρωσης, είπα ότι ήταν μια απόφαση εξαιρετικά προβληματική", σχολίασε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μιλάει εξ ονόματος του ΔΝΤ.
"Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα μέτρα είναι ότι αυτό τιμωρεί τους ανθρώπους που αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην χώρα (...) και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά άδικο", πρόσθεσε ο Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
"Αυτό μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα διάχυσης επειδή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη που στρέφονται στους καταθέτες", υπογράμμισε επίσης, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει ποιος είχε αυτήν την "λαμπρή ιδέα".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr