Με τη φράση «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.
Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα.
Όπως είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν, μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας». Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «το θέμα να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν».
Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκαν από μία ερώτηση.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων τoυ με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το κυπριακό μετά την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη.
Αναλυτικά ο κ. Ερντογάν για το θέμα της σχέσης Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε βήματα, έτσι ώστε ο 21ος αιώνας να γίνει αιώνας της ειρήνης. Πιστεύω ότι αν το επιτύχουμε, όλοι μας οι δεσμοί, στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί θα πάρουν μια νέα κατεύθυνση».
Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και για τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί οι δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τα θέματα με καλή προαίρεση. Αν τα αντιμετωπίζουν έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Επίσης, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να συνδράμει στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση: «Λέμε στους επιχειρηματίες μας, κοιτάξτε, στην Ελλάδα γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, πηγαίνετε και συμμετάσχετε. Κατά τον ίδιο τρόπο κάναμε κι εμείς ιδιωτικοποιήσεις και είχαμε καλέσει τότε τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ο λαός να ενοχλείται όταν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα συμμετέχουν επιχειρηματίες από την Τουρκία ή από τρίτες χώρες».
Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι η εκλογή του Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για πρόοδο και λύση στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κι ούτε θα έχουμε προκατάληψη και εύχομαι ο νεοαναδειχθείς κ. Αναστασιάδης που αναλαμβάνει καθήκοντα – με τις θετικές συζητήσεις που θα έχει με την Ελλάδα – θα βρουν μία θετική ανταπόκριση από τη βόρεια Κύπρο. Αν υπάρξει μία απροκατάληπτη διαδικασία και αν τα Η.Ε. την ξαναρχίσουν με σοβαρό τρόπο, τότε η δική μας επιθυμία είναι να συμβάλλει η βόρεια Κύπρος στην εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης».
real.gr