Αύξηση του ποσοστού δήμευσης των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου πάνω από τις 100.000 ευρώ στο 15% από το 9,9% που προέβλεπε η πρώτη απόφαση του Eurogroup με ενδεχόμενο η δήμευση να φτάσει και το 20% προκαλεί πλέον τριγμούς και μετωπική στις σχέσεις Ρωσίας με την ευρωζώνη.
Υποτίθεται ότι η αύξηση του ποσοστού για τις καταθέσεις επάνω από 9,9% θα είναι το αντάλλαγμα για την μη κατάσχεση του 6,75% των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.
Το defencenet.gr ήταν το μόνο μέσο που είχε προβλέψει από χθες ότι με κάποιο τρόπο η αύξηση του ποσοστού δήμευσης των καταθέσεων δεν θα περιοριζόταν στο 9,9% και ολες οι δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έδειχναν.
Προς το δεύτερο ποσοστό πιέζει το Βερολίνο το οποίο φαίνεται ότι πετυχαίναι με την δήλωση Σόϊμπλε: αυτό που ήθελε αρχικά: Να τσακίσει αππο στρατηγικής άποψης το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί άρνησης της Κύπρου για να δεχθεί την εξαίρεση «κουρέματος» των μικροκαταθετών μέχρι 100.000 € μόνο τυχαία δεν ήταν και ήταν αυτη που έθεσε ουσιαστικά σε κίνηση το σχέδιο Β της Γερμανίας, το οποίο ήταν προυπολογισμένο να εκδηλωθεί λίγες ώρες μετά την δραματική συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.
Το ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει αντιδράσει πολύ απότομα - πολύ περισσότερο απ'ότι ανέμεναν στην ευρωζώνη - και μάλιστα δια τον πλέον επίσημων χειλών: Του προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Ν.Μεντβέντεφ.
«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο πρόεδρος της χώρας Β.Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ ήταν ακόμα πιο σκληρός: «Σε περίπτωση κατάσχεσης των καταθέσεων η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις της με την Κύπρο. Η Ρωσία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο αλλά εάν αυτές δεν καταλήξουν τότε η μόνη επιλογή που απομένει θα είναι η επανεξέταση του πλαισίου σχέσεων με την Κύπρο. Η απόφαση του Εurogroup είναι ξεκάθαρη περίπτωση κατάσχεσης ξένων χρημάτων απόφαση η οποία προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες" εννοώντας τις χώρες της ευρωζώνης και φυσικά και την Ελλάδα...
Η σύγκρουση της Γερμανίας με την Ρωσία θα είναι ακόμα πιο σφοδρή αν απόωε αποφασιστεί η δήμευση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε ποσοστό 15 ή 20%...
Το προτεινόμενο ποσοστό θα "κλειδώσει" στην τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 σήμερα.
Μέσω της δήλωσής του περί "εξηγήσεων που πρέπει να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στον κυπριακό λαό" ο Σόιμπλε ουσιαστικά επιχειρεί να φέρει την κυπριακή κυβέρνηση σε σύγκρουση με τον μέσο Κύπριο ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικροκαταθέτης κάτω των 100.000 ευρώ έτσι ώστε να αναγκαστεί να αυξήσει το ποσοστό κλαδέματος για τα μεγαλύτερρα κεφάλαια.
Έτσι η οικονομία της χώρας μπαίνει σε περιπέτειες από τις οποίες θα μπορέσει να ξεφύγει μόνο όταν και εφόσον παραχωρήσει σε δεύτερο χρόνο μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων απο τα κοιτάσματά της στους δανειστές της.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει να επιλέξει μεταξύ ενός τεράστιου κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής και για να μετριάσει τις αντιδράσεις θα προχωρήσει στην εξαίρεση των κάτω 100.000€ ή τουλάχιστον στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής τους και στην αντίστοιχη αύξηση για τους ξένους που έχουν τα μεγάλα ποσά στις κυπριακές τράπεζες.
Πρόκειται για στρατηγική κίνηση της Γερμανίας η οποία με την υφιστάμενη συμφωνία του 6,73 και 9,9% δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της καθώς αυτό που θέλει είναι η οριστική εκδίωξη του μεγάλου ξένου κεφαλαίου από την Κύπρο.
Έτσι αφού δημιουργεί πρώτα μια κρίση στη συνέχεια φαίνεται πως δημιουργεί χώρο ελιγμών για την Κύπρο, με απώτερο στόχο όμως να την εγκλωβίσει εντελώς σε στρατηγικό επίπεδο.
Στην ερώτηση για ποιο λόγο η Γερμανία προχώρησε σε ένα επιπλέον ελιγμό αφού ούτος ή άλλως με την υφιστάμενη συμφωνία του 6,73 και 9,9% η αξιοπιστία της Κύπρου πλήττεται καίρια, και το μεγάλο κεφάλαιο θα έφευγε, η απάντηση είναι πως αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Με ένα 9,9% στη φορολογία των μεγάλων καταθέσεων υπήρχε μια μικρή πιθανότητα η Κύπρος να κρατήσει έστω κάποια ποσά και στο μέλλον να κάνει πιο ελκυστική την αγορά της ώστε κάποια από αυτά να επανέλθουν. Με ένα όμως 15% ίσως και 20% -θα δούμε τι θα γίνει σήμερα στο Εurogroup- η όποια πρόθεση της Κύπρου να παραμείνει ως χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ν.Α. Μεσόγειο πάει περίπατο οριστικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr