Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ θα χαθούν από Έλληνες - κυρίως - καταθέτες οι οποίοι είχαν καταθέσει τις οικονομίες τους σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο καθώς του μέτρου του "κουρέματος" πάντως δεν εξαιρούνται ούτε οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο.
Οι ελληνικές τράπεζες στη μεγαλόνησο, παρόλο που είναι ανώνυμες εταιρείες, εν τούτοις υπάγονται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα του νησιού, όπως οι κυπριακές στην Ελλαδα που εξαιρούνται του κουρέματος, αλλά κρατικοποιούνται με το ζόρι κατόπιν εντολής της τρόικα.
Μόνο οι ελληνικές εταιρείες είχαν κατατεθειμένα στην Κύπρο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, άραα οι ζημιές που θα γράψουν υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ. Σε άλλο τόσο ύψος υπολογίζονται οι ατομικές καταθέσεις των Ελλήνων, αν και τραπεζίτης σημείωνε μιλώντας στο defencenet.gr ότι "Οι συνολικές καταθέσεις νομικών και φυσκών προσώπων από την Ελλάδα, ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ".
Άρα η ζημιά θα πλησιάσει το 1,5 δισ. ευρώ!
«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, σημειώνοντας πως το “χαράτσι” στις κυπριακές καταθέσεις είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Στο ρεπορτάζ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.
“Σοκ στην Κύπρο - οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει το BBC.
Ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εξέλιξη με σκεπτικισμό: η Sueddeutsche Zeitung γράφει: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν».
Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνια γράφοντας πως “ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)”.
Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις της είναι μεγαλύτερες από την πραγματική της οικονομία επισημαίνει το CNN, ενώ οι Financial Times γράφουν για “σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις”. Και συμπληρώνει: «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο»...
«H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει και η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτου των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».
Στο μεταξύ ο μοιραίος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης αναμενόταν κανονικά στην Κύπρο στις 14:30, αφού από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν θα αναχωρούσε το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Όμως υποτίθεται ότι "έχασε" την πτήση και θα φτάσει τελικά στις 22:00 το βράδυ,
Στο μεταξύ μεγάά μέτρα ασφαλείας έχει αρχίσει να λαμβάνει η κυπριακή αστυνομία γύρω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία υπό το φόβο επεισοδίων.
Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να απευθύνει αύριο διάγγελμα στο λαό προκειμένου να δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση του Eurogroup.