Αυτή τη στιγμή πάντως είναι σε εξέλιξη η στατική ενίσχυση του κτιρίου και η αποκατάστασή του ενώ θα ακολουθήσει η συντήρηση των αγιογραφιών. Και στις δύο περιπτώσεις το έργο είναι μεγάλο αλλά τώρα τουλάχιστον υπάρχουν ελπίδες, ότι μπορεί να ολοκληρωθεί, καθώς οικονομικά καλύπτεται από το ΕΣΠΑ με 2,5 εκατ. ευρώ.
Με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, και πάλι από το ΕΣΠΑ, πρόκειται να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης στην οδό Αιόλου, μία ακόμη ιστορική εκκλησία της Αθήνας, στην οποία άρχισαν μόλις εργασίες στερέωσης, αναστήλωσης και αποκατάστασης.
Μεταξύ άλλων ελκυστήρες πρόκειται να τοποθετηθούν στο κτίριο αλλά και στο ένα από τα δύο καμπαναριά του ναού _το άλλο έχει ήδη αποκατασταθεί _ καθώς εμφανίζονται στατικά προβλήματα ενώ τα λιθανάγλυφα στοιχεία στις όψεις του, που είναι φιλοτεχνημένα από πωρόλιθο επιβάλλεται να καθαρισθούν και να συντηρηθούν, γιατί παρουσιάζουν βλάβες.
Συντήρηση θα γίνει εξάλλου και στις τοιχογραφίες.
Θυμίζουμε ότι η εκκλησία, σε σχέδια του Δημήτριου Ζέζου και επίβλεψη από τον Παναγιώτη Κάλκο και εν συνεχεία από τον Τσίλλερ θεμελιώθηκε το 1863 και ολοκληρώθηκε το 1892.
Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από την Πεντέλη, τον Υμηττό και την Τήνο ενώ το τέμπλο θεωρείται ότι το σχεδίασε ο Τσίλλερ.
Σε εξέλιξη τέλος, βρίσκονται οι εργασίες για την στατική ενίσχυση και συντήρηση του Αγίου Διονυσίου, που επίσης είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς.
Εδώ το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Από τη Θερμού Μαρία/ " ΤΟ ΒΗΜΑ"
sotirioslogos.gr