Μετά το σκάνδαλο και τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97" η υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη δικαστική υπόθεση των τελευταίων ετών.
Ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος έκλεισε τον κύκλο του στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης συνδέοντας το όνομά του με το σκάνδαλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και έδωσε τη σκυτάλη στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα ακούσει την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος βγήκε "αλώβητος" από τη δικαστική του περιπέτεια καθώς απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία ενώ σε ανάλογη εξέλιξη ευελπιστεί και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Μετά από πέντε χρόνια ερευνών και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ πλησιάζει η ώρα της δικαστικής κρίσης. Ο Βασίλης Χαλντούπης, εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση, έχει προτείνει και μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων τα μέλη του δικαστηρίου καλούνται να πάρουν την απόφαση για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων.
«Η πρόταση του εισαγγελέα»
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας έβαλε στο κάδρο των πρωταγωνιστών της υπεξαίρεσης τόσο τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Πρότεινε στο δικαστήριο να κηρύξει ενόχους και τους δύο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση ενώ για το Μ.Λεμούσια ζήτησε την ενοχή του και για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση από το δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, υπό την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση καταδίκης τους δεν θα τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Ο εισαγγελέας επίσης ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος είναι και ο μοναδικός κατηγορούμενος που έχει ομολογήσει τις πράξεις του και αναμένει ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της στάσης του. Στο κάδρο των ενόχων ο εισαγγελέας βάζει και τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας ενώ ζητά την αθώωση όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων μεταξύ των οποίων και των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών. Ο εισαγγελέας υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς του Παναγιώτη Σαξώνη λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μυθεύματα».
Η αγωνία στο κατακόρυφο
Η εισαγγελική πρόταση έφερε προσωρινή ανακούφιση για όσους κατηγορούμενους άκουσαν να ζητείται η απαλλαγή τους ενώ μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη για το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το Μιχάλη Λεμούσια. Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκε στη φυλακή για 18 μήνες καθώς είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του στον ανακριτή. Αντίθετα ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης "φλέρταρε" με την προφυλάκιση μόνον όταν απολογήθηκε τον Ιούνιο του 2012 για ξέπλυμα "βρόμικου" χρήματος κατηγορία που του αποδόθηκε με αφορμή την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ ενώ του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεώθηκε να εμφανίζεταιτο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ημέρα μετά την πρόταση του εισαγγελέα και κατά την αγόρευσή των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής ο Μιχάλης Λεμούσιας αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου επικαλούμενος προβλήματα υγείας καθώς σύμφωνα με άτομα του στενού του περιβάλλοντος εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης.
Το ημερολόγιο του σκανδάλου
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από την αποκάλυψη της υπόθεσης του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να φτάσει η ώρα της δικαιοσύνης. Από την πρώτη ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για “σκευωρία και ψεύδη” φωτογραφίζοντας ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρώην υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη.
18 Φεβρουαρίου 2008: Οπως ισχυρίζεται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενημερώνεται επίσημα για "κακοδιαχείριση" σχετικά με την απόδοση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει προηγηθεί άτυπη τηλεφωνική ενημέρωσή του καθώς εκείνο το Σαββατοκύριακο έλειπε ταξίδι στο Ντουμπάι.
19 Φεβρουαρίου 2008: Ο κ.Παπαγεωργόπουλος σε συνέντευξη τύπου, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων, δημοσιοποιεί την υπόθεση και αναφέρει ότι διατάχθηκε ΕΔΕ η οποία ανατίθεται σε υπάλληλο ο οποίος σήμερα είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση! Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις σε βάρος ενός υπαλλήλου και σημειώνει ότι έδωσε εντολή να κατατεθεί άμεσα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του. Δε γίνεται καμία αναφορά στο ύψος του ελείμματος που έχει διαπιστωθεί.
20 Φεβρουαρίου 2008: Ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης με έγγραφη παραγγελία του ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Παράλληλα εκδίδεται προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο για μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του Παναγιώτη Σαξώνη. Αρχίζουν οι "ψίθυροι" σύμφωνα με τους οποίους "φαγώθηκαν πολλά λεφτά από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης"
29 Φεβρουαρίου 2008: Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καταθέτει μήνυση και δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής.
14 Μαρτίου 2008: Τίθεται σε αργία μετά από συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου ο υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης.
31 Μαρτίου 2008: «Δε θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν, αλλά δεν ήμουν μόνος» λέει ο Παναγιώτης Σαξώνης. Το έλλειμμα υπολογίζεται σε 22.240.801 ευρώ!
1 Απριλίου 2008: Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτεται ότι η μαύρη τρύπα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ.
18 Απριλίου 2008: Διατάσσεται από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση του ελλείμματος - μαμούθ - ύψους καθώς ζητείται να γίνει έρευνα και για το αδίκημα του ξεπλύματος "βρόμικου" χρήματος.
16 Μαΐου 2008: Ο "πρωταγωνιστής" στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης κάνει λόγο για «κεντρική» εντολή από υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης για μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και υπολογίζει το έλλειμμα σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ. "Είχαμε έγγραφες εντολές" αναφέρει.
Αρχές Ιουνίου 2008: Ασκείται ποινική δίωξη στον Παναγιώτη Σαξώνη και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
17 Ιουνίου 2008: Φαίνεται ότι ο κύκλος των εμπλεκόμενων στην υπόθεση διευρύνεται καθώς δημοσιοποιείται ότι πιθανότατα θα αποδοθούν ευθύνες σε τουλάχιστον 13 άτομα
21 Οκτωβρίου 2008: Συζητείται σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης η αγωγή που κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη Χρύσα Αράπογλου η οποία αναφερόμενη στην υπόθεση του ελλείμματος είχε χαρακτηρίσει το δήμο «θερμοκήπιο σκανδάλων» ενώ έκανε λόγο για «ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών».
07 Ιουλίου 2009: Διατάσσεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Παναγιώτη Σαξώνη. «Δεν πρόκειται να διαφύγω» λέει ο ίδιος
Σεπτεμβρίος 2009: Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η οικονομική επιθεωρήτρια καλούνται ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων τόσο ο δήμαρχος όσο και οι τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών οι οποίοι μάλιστα απειλούν με μηνύσεις τον Παναγιώτη Σαξώνη τον οποίο κατηγορούν για συκοφαντική δυσφήμηση
8 Οκτωβρίου 2009: Ανοίγει το κάδρο των ποινικών διώξεων. "Φωτογραφίζονται" συνολικά 17 άτομα, αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι και για πρώτη φορά η δικαστική έρευνα στρέφεται και εναντίον του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στον οποίο τότε αποδίδεται πλημμελής έλεγχος και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό του δήμου.
12 Οκτωβρίου 2009: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επισκέπτεται τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παπαγεωργίου ζητώντας να πληροφορηθεί για την πορεία της δικαστικής διερεύνησης της συγκεκριμένης, την επίσπευσή της και την τιμωρία των«πραγματικά υπευθύνων».
Αρχές 2010: Διατάσσεται έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες σε υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και της ΔΟΥ. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
14 Μαΐου 2010: Συλλαμβάνεται ο Παναγιώτης Σαξώνης έπειτα από ένταλμα που εκδίδεται από τον ανακριτή. Λίγες ημέρες μετά απολογείται και προφυλακίζεται. «Καρφώνει» το Μιχάλη Λεμούσια και αφήνει σαφείς αιχμές για τους αντιδημάρχους Οικονομικών.
Νοέμβριος 2010: Παραδίδεται στο γ' ειδικό ανακριτή το τελικό πόρισμα για την υπόθεση. Το ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίζεται σε 51,4 εκατ. Ευρώ.
20 Δεκεμβρίου 2010: Απορρίπτεται το αίτημα να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής στην υπόθεση.
Μάιος 2011: Ο γ' εδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση απαγγέλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση σε βάρος του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Μιχάλη Λεμούσια και των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών.
Ιούνιος 2011: Οδηγείται στη φυλακή μετά την απολογία του στον ανακριτή ο Μιχάλης Λεμούσιας ενώ ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι αφήνονται προσωρινά ελεύθεροι.
Δεκέμβριος 2011: Ασκούνται νέες ποινικές διώξεις σε Λεμούσια – Παπαγεωργόπουλο για ξέπλυμα “βρόμικου” χρήματος καθώς σύμφωνα με το πόρισμα στους λογαριασμούς τους εμφανίζονται χρήματα που δεν δικαιολογούνται.
15 Μαΐου 2012: Παραπέμπονται σε δίκη 18 άτομα για την υπεξαίρεση – μαμούθ. Μεταξύ αυτών ο Β.Παπαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών.
11 Ιουνίου 2012: Το ζεύγος Παπαγεωργόπουλου απολογείται για το ξέπλυμα και αφήνονται ελεύθεροι με συνολική χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ. Την ίδια τύχη έχουν
20 Σεπτεμβρίου 2012: Αρχίζει η “δίκη της Θεσσαλονίκης”.
agelioforos