22.2.13

Η καλύτερη επίθεση είναι η... άμυνα

 Ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα.

 0 Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μην κατατεθούν οι εξωτερικές συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας ούτε να υπάρξει ανακήρυξη της ΑΟΖ, απλά να μπει φρένο στις... ορέξεις της Άγκυρας. 
 Η Ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε τις έρευνες της, αλλά ως συνήθως δεν ελήφθη υπόψη από την Άγκυρα, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά του ερευνητικού σκάφους «Πολάρκους». 

Προσπάθεια ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας με τη χρησιμοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ΟΗΕ καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με την προχθεσινή κατάθεση ρηματικής διακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών στον διεθνή οργανισμό, με την οποία καταγγέλλει την Άγκυρα ότι έχει παραχωρήσει παράνομα άδειες για έρευνα σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας....
 

Κεντρικός πολιτικός στόχος της ελληνικός κυβέρνησης είναι να διακηρύξει τα δικαιώματα της στην πε­ριοχή αλλά και να αποτρέψει τις πε­τρελαϊκές εταιρείες να κάνουν έρευνες στα σημεία που έχει υπο­δείξει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσουν σε περιπέτει­ες. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για το τουρκικό πλοίο «Πολάρκους», το οποίο αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία από τη Νορβηγία και θα χρησιμοποιηθεί για έρευνες τις επόμενες εβδομάδες. 

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να κάνουν έρευ­νες σε αμφισβητούμενες περιοχές, ώστε να μην εμπλακούν σε διακρατικές διενέξεις, ωστόσο η ελληνική κίνηση έχει και τεχνική και κυρίως πολιτική αξία, χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι προς το παρόν διασφαλίζει οτιδήποτε, γιατί αυτό θα αποδειχθεί στο τέλος, όταν και αν λυθεί η ελλη­νοτουρκική διένεξη. Δεν είναι γνω­στό αν η τουρκική κυβέρνηση είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί για την ελληνική κίνηση, δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. 

Η Τουρκία από τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ερευνών σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την περιοχή του Καστελόριζου μέχρι και τμήματα της ΑΟΖ της κυπριακής δημοκρατίας. Την πρόθεση της αυτή επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και αναπτύχθηκε έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν. 

Οι ΗΠΑ 

Συμφωνά με καλά πληροφορη­μένες πηγές, την περασμένη εβδο­μάδα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμα­ράς έλαβε την τελική απόφαση να μην κατατεθούν στον ΟΗΕ οι εξω­τερικές συντεταγμένες της υφαλο­κρηπίδας ούτε να υπάρξει ανακή­ρυξη της ΑΟΖ. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, που επικαλούνταν την αρνητι­κή στάση της Τουρκίας και την πιθα­νή αντίδραση της στο Αιγαίο. Την περασμένη Δευτέρα, και αφού το θέμα αυτό είχε κλείσει, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να κάνει μια αμυντική κίνηση, η οποία ωστόσο λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε λογικό κράτος και έτσι αποφασίστηκε η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε τις έρευνες της, αλλά ως συνήθως δεν ελήφθη υπόψη από την Άγκυρα. 

Ενημέρωση 

Έτσι, ετοιμάστηκε στο υπουρ­γείο Εξωτερικών η ρηματική διακοί­νωση για τον ΟΗΕ και, η σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενημερώθηκε σχετικά ο κ. Ρούμπιν, ο οποίος και δεν έφερε αντίρρηση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργεί­ου Εξωτερικών, η κίνηση αυτή «δια­σφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δι­καιωμάτων της χώρος μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβα­τικό Δίκαιο της θάλασσας και ειδι­κότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ γιο το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)». 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι με την προχθεσινή ενεργεία η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμέ­νων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. 

Το σχετικό έγγραφο θα κοινο­ποιηθεί έτσι σε όλες τις χώρες του κόσμου και προφανώς ήδη έχει γί­νει γνωστό σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ση­μείωνε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέ­σεις καλής γειτονίας με την Τουρκία καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ζη­τήματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων μας αλλά και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου μας. 

Ραγδαίες εξελίξεις 

Διπλωματικοί παράγοντες που έχουν πολύ καλή γνώση των όσων διαμείβονται στο παρασκήνιο εκτι­μούν ότι οι εξελίξεις γύρω από τα θέματα αυτά θα είναι ραγδαίες και δεν είναι μόνο π επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιάς που προκαλεί συζητή­σεις, αλλά και το κλιμακούμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ καθώς και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών χωρών που ενδιαφέρονται γιο την ενεργει­ακή επάρκειά τους στο μέλλον. 

Ισορροπίες 

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμ­φωνα με τους ίδιους παράγοντες, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, αλλά το μείζον είναι ότι όλοι αυτοί οι πα­ράγοντες δεν έχουν ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Άγκυρα για να αναδιπλωθεί. Αυτό προκαλεί ερωτήματα ως προς το ποιο θα εί­ναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, γιατί αν ο Ερντογάν δεν αναδιπλωθεί τότε ανακύπτει ζήτημα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλά­δας. 

Οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι οι Αμερικανοί σκόπιμα παροτρύ­νουν την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν έρευνες, ώστε να έχουν τον ρόλο του επιδιαιτητή στη συνέ­χεια, καλώντας τις δύο χώρες σε διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι η ελληνική κυβέρ­νηση έχει αφαιρέσει πλήρως από το λεξιλόγιό της την πάγια ελληνική θέση για την παραπομπή των όποι­ων διαφορών στο Διεθνές Δραστή­ριο της Χάγης, κάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση της τουρκικής αυθαιρεσίας. 

Δημήτρης Αβραμόπουλος 


• Η Τουρκία παραχώρησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
• Κατά τη συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μπαν Κι-μουν συζητήθηκαν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό. 

Σε προσωπική δήλωσή του ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το γ.γ. του ΟΗΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει τελικά στη διε­ξαγωγή ερευνών. Ο υπουργός Εξωτε­ρικών τόνισε ότι, παρά το διάβημα που έκανε η Ελλάδα πέρυσι τον Ιούλιο, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές (σ.σ.: δηλαδή τις άδειες για έρευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ) και έτσι θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα να κοινοποιήσουμε το θέμα αυ­τό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμέ­νου να κατοχυρωθούν το δικαιώματα μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιο­χές στις οποίες η Τουρκία παραχώρη­σε τις έρευνες εμπίπτουν σε εκείνες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Αβραμόπου­λος, επιθυμεί τη φίλια και τη συνεργα­σία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρ­χικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμε­τάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πη­γών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Μπαν Κι-μουν συζητήθηκαν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτο­βουλία του ΟΗΕ, ενώ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την ονομασία, υπενθυμίζοντας την πρόταση για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόη­σης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να έχουμε δει ανταπόκρι­ση οπό την άλλη πλευρά. 

Η εξαφάνιση του Καστελόριζου 

Στον χάρτη που έχει δημοσιο­ποιήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνονται οι περιο­χές (με κόκκινο και καφέ χρωμα­τισμό) για τις οποίες έχουν δώσει άδεια ερευνών οι τουρκικές Αρ­χές. 

Το εκπληκτικό είναι ότι οι Τούρκοι προκειμένου να στοιχει­οθετήσουν την αυθαιρεσία τους, έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ το Καστελόριζο. Πολύ απλά δεν απεικονίζε­ται ούτε ως βράχος. 

Η τουρκική επιχειρηματολο­γία έτσι και αλλιώς δεν βασίζεται στην εξαφάνιση του, αλλά στον ισχυρισμό τους ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κ.λ.π. 


του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 

Πάνος Παναγιωτόπουλος 


• Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά τη χθεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του Λιόν Πανέτα. 
• Παραβιάσεις και περίεργες πλεύσεις δεν βοηθούν. 

«Χαμηλούς τόνους» επέλε­ξαν να κρατήσουν χθες στο Αι­γαίο οι Τούρκοι, αφού, παρά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προς το Ηνωμένα Έθνη για τη δια­σφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα, έκαναν την έκ­πληξη και δεν έστειλαν ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος τους να παραβιάσει τον ελληνικό εναέ­ριο χώρο. Αντίθετα, η δραστηριότητά τους περιορίστηκε σε έναν μικρό αριθμό παραβάσεων του FIR Αθηνών από συνολι­κά τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 και 3 ελικόπτερα που πέταξαν με μονωμένα στο Νότιο και στο Νο­τιοανατολικό Αιγαίο και τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελλη­νικά F-16. Το γεγονός, πάντως, δεν δείχνει ουδόλως να καθη­συχάζει τους στρατιωτικούς επι­τελείς του Πενταγώνου, σύμ­φωνα με τους οποίους θα πρέ­πει προηγουμένως να αφήσου­με να περάσουν ορισμένες ημέ­ρες προτού μπορέσουμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εκτίμηση για τον τρόπο που θα επιλέξει να απαντήσει η Τουρκία στην παραπάνω εξέλιξη. 

Ηρεμία 

Ενδεχομένως, πάντως, ση­μαντικό ρόλο ως προς τη χθεσι­νή ηρεμία στο Αιγαίο να έπαιξε και η συνάντηση που είχαν νω­ρίς το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ. Στο πλαίσιο της συ­νάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Γιλμάζ το θέ­μα των προκλητικών κινήσεων στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα, τόσο σε λεκτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

«Ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλά­δα επιδιώκει με κάθε τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και ένα πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουν και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία. 

Υπογραμμίσαμε, όμως, ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την πλευρά των Τούρκων αξιωμα­τούχων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύ­σεις, περίεργοι πλόες, τουρκι­κών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς στη συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση, δηλαδή προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δυο χωρών», ανέ­φερε χαρακτηριστικά στις δη­λώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

ΠΩΡΓ. ΔΙΟΝ.