8.2.13

Πούλιτζερ και για την χρεοκοπία της Ελλάδας;


08/02/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης είναι η εφημερίδα που έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Πούλιτζερ – πάνω από εκατό στην Ιστορία του θεσμού.

Σίγουρα, όμως, δεν διεκδικεί την ύψιστη δημοσιογραφική διάκριση με το τελευταίο άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται νέα και ειλικρινή πολιτική ηγεσία».

Με το άρθρο τους, οι Έντουαρντ Π. Τζόζεφ και Άννα Τριανταφυλλίδου, υποστηρίζουν πως η χώρα μας χρειάζεται πολιτική ηγεσία η οποία να έχει το θάρρος «να πει την αλήθεια και να εμπνεύσει ένα νέο κοινωνική συμβόλαιο ατομικής και επιχειρηματικής ευθύνης». 

Ως εδώ καλά και ελευθερία του λόγου και του Τύπου έχουμε. 

Αλλά η «Γηραιά Γκρίζα Κυρία» του αμερικανικού Τύπου, κάποτε ιδιοκτησία της οικογένειας Σουλτσμπέργκερ,  της οποίας το μότο είναι «Όλα τα νέα που αξίζει να τυπωθούν» και δίνει συμβουλές για το πώς να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα είχε χρεοκοπήσει και η ίδια στην κρίση του 2008, αν δεν δεχόταν τα κεφάλαια του Μεξικάνου μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ.

Ήταν τότε που ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο δημοσιογράφος του Ουοτεργκέιτ, δήλωσε:  

«Οι εργοδότες για πολλά χρόνια ξεζούμισαν τις εφημερίδες και τώρα που βλέπουν να χαροπαλεύουν τις κλείνουν. Ο Τύπος δεν είναι σαν οποιοδήποτε προϊόν. 
Πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή που ιδιοκτήτης εφημερίδας ήταν μια οικογένεια. Όταν στη δεκαετία του 1970 εργαζόμουν στους Νιου Γιορκ Τάιμς η οικογένεια Σουλτσμπέργκερ αισθανόταν αμήχανα όταν η εφημερίδα είχε πολλά κέρδη». 

Μπορεί, βέβαια, ο πλουσιότερος καπιταλιστής να έδωσε τα εκατομμύριά του, αλλά η εφημερίδα παραμένει στον χώρο των Δημοκρατικών.

Όπως έχει πει ο Νόαμ Τσόμσκι, «μέρος του συστήματος προπαγάνδας στις ΗΠΑ είναι να ταυτίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα με την Αριστερά και οι Νιου Γιορκ Τάιμς να χαρακτηρίζονται αριστερή εφημερίδα. Αν βλέπατε τα σχόλια στους Τάιμς για το Δημοκρατικό Κόμμα μετά τις εκλογές, η ουσία τους δεν ήταν «πείτε στον κόσμο τι πραγματικά σκέφτεστε», αλλά «ότι πρέπει να διαμορφώσουμε θέματα με τέτοιο τρόπο ώστε στις επόμενες εκλογές οι πολίτες να ψηφίσουν εμάς».

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Μπίντερ, ανταποκριτή της εφημερίδας στα Βαλκάνια την εποχή των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που απολύθηκε επειδή δεν ήταν «συνεργάσιμος».

Στο τελευταίο άρθρο της, την περασμένη Τρίτη, οι Νιου Γιορκ Τάιμς, αν και οι αρθρογράφοι της αμφισβητούν τις πιθανότητες επιτυχίας της «πρότασης Τσίπρα», τον οποίο παρουσιάζουν ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, υιοθετούν τις απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι θα επιτύχει αν καταφέρει να πείσει τους Έλληνες να δεχθούν την ανάγκη για μια πανεθνική μεταρρύθμιση!

Αυτό πάλι, τι ακριβώς σημαίνει;

Φυσικά, είχε προηγηθεί συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως προάγγελος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Και άλλα ρεπορτάζ και άρθρα, με εύγλωττους τίτλους, όπως «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη» - παρ’ τη σκούφια μου και χτύπα με, δηλαδή, αφού εκείνο το ρεπορτάζ του περασμένου Δεκεμβρίου μιλούσε για πανίσχυρες οικογένειες που ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενώ ο Κάρλος Σλιμ… μοιράζει τριαντάφυλλα! 

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνηθίζει να επικαλείται τις αναλύσεις των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ενώ χαρακτηριστικά «αντιμερκελικό» ήταν το άρθρο της εφημερίδας μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2012.

Και βέβαια, δεν έχει λείψει η κινδυνολογία…

Τον Ιούνιο του 2012, λίγες μέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης προανήγγειλαν στάση πληρωμών και έξοδο της χώρας από το ευρώ τον… Ιούλιο. 

Έφθασε ο Ιούλιος και η εφημερίδα συνέχιζε να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους και να υποστηρίζει (7 Ιουλίου) ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι όλο και πιο πιθανή, λόγω ακριβώς της πολιτικής που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Μετά την τελευταία συμφωνία, οι Τάιμς «τα γύρισαν» κάπως, γράφοντας  ότι η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αν και σπεύδει να υπογραμμίσει το «εύθραυστο» της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Μια και οι Τάιμς προβλέπουν συνεχώς την χρεοκοπία της Ελλάδας, μήπως μπορούν να μας κάνουν τη χάρη να προβλέψουν επί ποιας κυβέρνησης θα συμβεί αυτό;

Αν επαληθευθούν, πιθανόν να γιορτάσουν άλλο ένα Πούλιτζερ…