24.2.13

ΧΗΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΥΡΙΑΣ Έτοιμες για επέμβαση ειδικές δυνάμεις από ΗΠΑ και Βρετανία– Σχέδια ακόμη και για Β. Κορέα!


Αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις είναι έτοιμες για την πραγματοποίηση ειδικής επιχείρησης για την κατοχή των χημικών όπλων του συριακού Στρατού, εάν η κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί και άλλο οδεύοντας προς το πλήρες χάος.
Αυτό αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Ο φόβος όπως αναφέρεται στο δημοσίευματης εφημερίδας είναι ότι χημικά όπως αέρια νεύρων αλλά και άλλοι χημικοί παράγοντες τα οποία τώρα βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Bashar Al Assad περιέλθουν στα χέρια τρομοκρατών εάν η κυβέρνηση της Συρίας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Οι ίδιοι στρατιωτικοί επιτελείς οι οποίοι έχουν τα σχέδια της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων έχουν συζητήσει και το θέμα της περίπτωσης ανάλογης φύσης όπλα ή και πυρηνικά πέσουν στα χέρια τρομοκρατών σε περίπτωση που καθεστώτα συγκεκριμένων χωρών όπως το Πακιστάν ή η Βόρεια Κορέα κάποια στιγμή καταρρεύσουν. Το Ιράν το οποίο σύμφωνα με βρετανική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα βρίσκεται σε σημείο καμπής για την απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι ένα ακόμη κράτος που απασχολεί τις δυτικές κυβερνήσεις.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν πως η Συρία έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό από άποψη μεγέθους χημικό οπλοστάσιο το οποίο περιλαμβάνει τον χημικό παράγοντα Sarin – ένα από τα πλέον θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως- αλλά και άλλες χημικές ουσίες όπως αέριο μουστάρδας.
Τα χημικά αυτά όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής από το Στρατό του Assad και φυλάσσονται αρκετά καλά από τις δυνάμεις του.
Παρόλα αυτά ισλαμικές στρατιωτικές ομάδες οι οποίες μάχονται το καθεστώς του Assad (και φυσικά υποστηρίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις!) μπορούν να εκδράμουν εναντίον των βάσεων αυτών και να πάρουν τα χημικά όπλα στην κατοχή τους.
Όπως αναφέρεται από βρετανικές πηγές μια λύση που εξετάζεται –εκτός των ειδικών δυνάμεων- είναι αυτή του βομβαρδισμού από αέρος των θέσεων όπου φυλάσσονται τα χημικά με σκοπό την καταστροφή τους, δεν διευκρινίζεται όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τι θα γίνει εάν κάποιες ουσίες μετά τα αεροπορικά πλήγματα καταφε΄ρουν να διαφύγουν στον αέρα. Έτσι θεωρείται πως μια επέμβαση ειδικών δυνάμεων οι οποίες θα συνοδεύονται από τμήματα ειδικευμένα στα χημικά όπλα ως πιο κατάλληλη σε περίπτωση που υπάρξει κατάρρευση του καθεστώτος.
Τα σχέδια έχουν προετοιμαστεί και ήδη το ειδικό τμήμα χημικού πολέμου της RAF τα (Πτέρυγα χημικού βιολογικού ραδιολογικού και πυρηνικού πολέμου) η οποία εδρεύει στο Winterbourne Gunner της Βρετανίας έχει λάβει προειδοποίηση να είναι σε επιφυλακή καθώς πολύ να κληθεί σε πολύ μικρό χρόνο να επιχειρήσει με ειδικές δυνάμεις των SAS στη Συρία
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα μια μονάδα η οποία αναφέρεται ως ομάδα στρατηγικής εργασίας ξεκίνησε την εφαρμογή σεναρίων στο πως όπλα μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά που βρίσκονται στη Συρία, θα μπορέσουν να έλθουν υπό τον έλεγχο της Δύσης τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στον Ειρηνικό σε περίπτωση διεθνούς ανάγκης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η μονάδα αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό του αμερικανικού Στρατού, των Πεζοναυτών, του Ναυτικού αλλά συμπεριλαμβάνει και ανώτερους αξιωματικούς από τη Βρετανία και την Αυστραλία. Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του συνδυασμένου αυτού οργάνου πραγματοποίησαν μάλιστα και μια απόρρητη άσκηση προσομοίωσης με την επωνυμία  «Ενωμένη αναζήτηση 2013» (Unified Quest 2013) στη σχολή πολέμου του αμερικανικού Στρατού στο Κάνσας.
Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνεται ένα κράτος το οποίο έχει χάσει τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να επέμβουν.
Αν και το υπό εξέταση αυτό κράτος θεωρείται απόρρητο πηγές αναφέρουν πως στη συγκεκριμένη προσομοίωση εργασίας η χώρα αυτή ήταν η Βόρεια Κορέα. Ανώτερος Βρετανός που πήρε μέρος στην προσομοίωση αυτή ανάφερε: «Είναι ανάγκη να έχουμε έτοιμα σχέδια έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους στρατιώτες μας για μια τέτοια δουλειά. Είναι μια επικίνδυνη και αρκετά ακατάστατη δουλειά. Οι στρατιώτες θα κληθούν να επιχειρήσουν σε εν δυνάμει μολυσμένες περιοχές, πιθανότατα κάτω από πυρά διαχειριζόμενοι επικίνδυνα υλικά» είπε.
Η βρετανική MI5 έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως είναι μόνο θέμα χρόνου πριν εξτρεμιστικά στοιχεία πραγματοποιήσουν «μια χημική ή ραδιοβιολογική επίθεση σε κάποια δυτική πρωτεύουσα».
Δυτικές αμυντικές πηγές ομολογούν πως μια από τις «ανεπιθύμητες παρενέργειες» της αποκαλούμενης αραβικής Άνοιξης είναι η αθρόα παράνομη μεταφορά όπλων στο διεθνές εμπόριο (κυρίως από τη Λιβύη βέβαια) αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο κάτι ανάλογο να γίνει με τα χημικά της Συρίας.
Μια πηγή αναφέρει, αυτό βέβαια που γνωρίζουν όλοι, ότι μετά την αλλάγή καθεστώτος στη Λιβύη χιλιάδες  αντιαεροπορικών φορητών πυραύλων έχουν εξαφανιστεί, πύραυλοι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών.
Αυτό βέβαια που η πηγή της βρετανικής εφημερίδας ξεχνά να πει είναι ότι πραγματοποιείται ήδη εμπόριο όπλων από τη Λιβύη στη Συρία – κάτω από την κάλυψη των δυτικών κυβερνήσεων και της Τουρκίας- με κύρια όπλα αντιαεροπορικούς πυραύλους και ότι πολλά από αυτά έχουν καταλήξει σε ομάδες που μεν μάχονται το καθεστώς του Assad αλλά οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικές όπως είναι το «μέτωπο της Al-Nusra».
"Ξέρουμε" αναφέρει η βρετανική πηγή στην Telegraph "ότι η Συρία έχει πολύ οπλισμό και πολλά χημικά όπλα. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων".
Ας τους πει βέβαια κάποιος ότι το σκέφτηκαν λίγο αργά
Τόσο Βρετανοί όσο και Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές συμφωνούν ότι η εκπαίδευση δυνάμεων στον χημικό και βιολογικό πόλεμο έχει φύγει από την προσοχή τους όσο καιρό η έμφαση δινόταν σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Βρετανός αξιωματικός ο οποίος αφού πρώτα επαναλαμβάνει τον κίνδυνο για το χημικό οπλοστάσιο του Assad συνεχίζει ρίχνοντας το βλέμμα και σε άλλες χώρες:
«Το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και φυσικά το Ιράν οδεύει προς τα εκεί. Πρόκειται για κράτη με ασταθή και απρόβλεπτα καθεστώτα και ο κίνδυνος τα όπλα τους αυτά να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών υπαρκτός. Χρειαζόμαστε μια σειρά εναλλακτικών σχεδίων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr