Ρωσία και Κίνα συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει της τελικής φάσης του συαριακού δράματος με αιφνιδιαστική μη προγραμματισμένη συνάντηση του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Alexander Bortnikov και του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού κομουνιστικού κόμματος, Ξι Ζινπίνγκ.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη "Να ενδυναμωθεί η συνεργασία, ο συντονισμός και η αμοιβαία πολιτική υποστήριξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα στα θέματα της παγκόσμιας και της περιφερειακής ασφάλειας, με σκοπό να προωθηθεί η διεθνής σταθερότητα".
Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μία ανάλογου περιεχομένου ανακοίνωση και όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές στην Μόσχα είναι εντωπωσιασμένοι από το περιεχόμενό της που θεωρούν ότι αφορά τις εξελίξεις στην Συρία και την αυξανόμενη αμερικανική γεωστρατηγική πίεση σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ρωσία (Συρία, Καύκασος κλπ), αλλά και την Κίνα όπου η διένεξη στα νησιά Σενκάκου την έχει φέρει για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ σε "μετωπική" σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Όλα αυτά ενώ στην παγκόσμια κοινότητα των αγορών έχει αρχίσει και επικρατεί "προπολεμικό κλίμα". Όπως μετέδωσε χθες το Reuters και ανέδειξε το defencenet.gr o γνωστός για τις επιτυχημένες προβλέψεις του, guru του αμερικανικού hedge fund, Hayman Capital Management, Kyle Bass, αναμένει "θερμή" κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους με έναν μεγάλο πόλεμο: «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass, ιδρυτής του Hayman Capital Management με έδρα το Ντάλας και θεωρούμενος από πολλούς ανώτερος στις αναλύσεις του και πλέον ακριβής σε ότι αφορά την κατάληξή τους και από τον Ν.Ρουμπινί.
«Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Bass στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως "ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο και ειναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάτι άλλο πέρα από πόλεμο. Ειδικά οι ΗΠΑ μπορεί να δουν μια θερμή σύγκρουση ως απόδραση από το αδιέξοδο του χρέους".
Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανακοινώνει τα εξοπλιστικά προγράμματά της ή την εισαγωγή νέων συστημάτων σε υπηρεσία με ρυθμό "πολυβόλου" σε μία προσπάθεια να δείξει ότι είναι ικανή να αποτρέψει καταστάσεις όπως ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 που κατέληξε στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και πιο συγκεκριμένα, οι δυνάμεις αεροδιαστημικής άμυνας θα παραλάβουν εντός του έτους 20 καινούργια ραντάρ.
Τα ραντάρ δεν θα είναι ίδια αλλά διαφορετικών διαμορφώσεων και εξειδικεύσεων. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τα Gamma-S, Nebo-U και Podlyot-K, καθώς επίσης και τα εκσυγχρονισμένα συστήματα Desna και Kasta.
Το σύστημα αποτελεσματικής αεράμυνας θα ολοκληρωθεί μετά την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου διαστημικού εντοπισμού και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου μάχης.
Στο μεταξύ, αύριο καθελκύεται το πρώτο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο 4ης γενιάς με το όνομα «Γιούρι Ντολγκορούκι» που ειναι και πρώτο στη σειρά του προγράμματος 955 κλάσης Borey. πως ανακοινώθηκε στην Ρωσία
Κάθε υποβρύχιο του προγράμματος 955 μπορεί να φέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου R-30 Bulava με βεληνεκές πτήσεις άνω των 8.000 χλμ. Τα υποβρύχια εξοπλίζονται με πλωτή σωστική κάψουλα, που έχει υπολογιστεί για όλο το πλήρωμα. Το μήκος των Borei είναι 170 μέτρα, το πλάτος 13,5, το βάθος κατάδυσης 450 μέτρα και διαθέτουν πλήρωμα 170 ανθρώπων.
Πέρα απ'όλα αυτά δόθηκε στην δημοσιότητα ένα βίντεο από τις μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις "ΚΑΥΚΑΣΟΣ 2012" που διεξήγαγε η Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι πραγματικά ενυτπωσιακό. Προσέξτε τις νυχτερινές βολές των SMERCH, τις αποβάσεις, την διέλευση ποταμού του BMP-3HEL (τώρα θα το είχαν παραλάβει οι Μηχανοκίνητες Ταξιρχίες στον Έβρο και θα ειχε αλλάξει όλο το επιχειρησιακό status στην περιοχή υπέρ του Ελληνικού Στρατού) κλπ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr