29.1.13

H AIΓΥΠΤΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ- Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας: "Καταρρέουμε" - Κίνδυνος για την Α.Μεσόγειο



Ο αρχηγός του αιγυπτιακού Στρατού δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα «μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους»,προβαίνοντας σε μια αυστηρή προειδοποίηση εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έχουν στοιχίσει της ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.
Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας, πρόσθεσε ότι μια τέτοια κατάρρευση θα «απειλούσε τις μελλοντικές γενιές».

«Η συνέχιση της διαμάχης των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων ... για τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους », ανέφερε, προσθέτοντας ότι μία από τις προτεραιότητες του στρατού που αναπτύχθηκε στις πόλεις όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια είναι η προστασία της Διώρυγας του Σουέζ.
Όπως εκτιμά το Reuters, τα σχόλια είναι απίθανο να σημαίνουν ότι ο στρατός θέλει να πάρει πίσω την εξουσία που κατείχε ουσιαστικά επί έξι δεκαετίες μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου και στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.
Ωστόσο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο σημαντικότερος θεσμός της Αιγύπτου, ο οποίος έχει τεράστιο ρόλο στην οικονομία όσο και στην ασφάλεια και δέχεται απ 'ευθείας μεγάλες αμερικανικές επιδοτήσεις, ανησυχεί έπειτα από πέντε ημέρες αναταραχής σε αστικά κέντρα.
Ο στρατηγός αλ-Σίσι πρόσθεσε πως οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αντιπροσωπεύουν «μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και τη συνοχή του αιγυπτιακού κράτους» και ο στρατός θα παραμείνει «ο σταθερός και συνεκτικός λίθος» πάνω στον οποίο στηρίζεται το κράτος.
ΣΚΗΝΙΚΟ ΧΑΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
Χθες, η αντιπολίτευση απέρριψε το κάλεσμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε εθνικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης.
Μεγάλα πλήθη βγήκαν τη νύχτα στους δρόμους του Κάιρο, της Αλεξάνδρειας, του Πορτ Σάιντ, της Ισμαϊλίγια και του Σουέζ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στις τρεις τελευταίες.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ, ανεβάζοντας σε 42 τον αριθμό των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στην πόλη αυτή.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αρχικά την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ωστόσο τη βία, ιδιαίτερα στο Πορτ Σάιντ, πυροδότησε και η οργή για την απόφαση δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο αρκετούς κατοίκους της πόλης για τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα πέρυσι.
Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στο αιγυπτιακό Γενικό Επιτελείο, το οποίο σύμφωνα με αναφορές έχει διατάξει μονάδες του Στρατού Ξηράς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ήδη στο Πόρτ Σάιντ και το Σουέζ στρατιωτικές μονάδες έχουν διαταχθεί να συλλαμβάνουν πολίτες εφόσον απαιτηθεί στο πλαίσιο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου Ανάγκης.
Η αστάθεια στη χώρα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες οι οποίες φοβούνται για το ποια μπορεί να είναι η κατάληξη μιας ισχυρής μέχρι σήμερα περιφερειακής χώρας, η οποία αποτελούσε σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την αιματοχυσία και κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να μην προβεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης με χρήση ένοπλης βίας.
Φυσικά εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα, υπάρχουν φόβοι για ευρύτερη κατάρρευση που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το στρατό, γεγονός που θα προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων ανάμεσα σε πολίτες.
Επιπλέον τυχόν γενίκευση της εξέγερσης υπάρχει κίνδυνος να λάβει τα χαρακτηριστικά εμφύλιας σύρραξης με συνέπεια να μετατραπεί η Αίγυπτος σε μια νέα πολεμική ζώνη.
Η πιθανή πλέον εμφύλια διαμάχη που απειλεί μια από τις χώρες «κλειδί» για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στη Συρία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τη περιοχή.
Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στα νότια σύνορά του μπορεί να απειλήσει δυνητικά την Εθνική του Ασφάλεια. Η ειρήνη που είχε εξασφαλίσει το Τέλ Αβίβ με την Αίγυπτο αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και είναι επιθυμητό και από τις ΗΠΑ να διατηρηθεί πάση θυσία.
Αντίθετα το Ιράν που επίσης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην περιοχή με την επιθυμία να ασκήσει επιρροή εις βάρος του Ισραήλ, θα επιθυμούσε μια ενδεχόμενη «ισλαμική επανάσταση» στην Αίγυπτο προκειμένου οι ισραηλινοί να νιώσουν «στην αυλή τους» μια νέα εστία έντασης.
Κάτι τέτοιο θα τους επέτρεπε να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί άλλωστε αφορμή για εκδήλωση στρατιωτικής επίθεσης εκ μέρους του Τελ Αβίβ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr