Efenpress: Η βία (νοείται και η ψυχολογική), επιφέρει τη νοθεία της βούλησης των βουλευτών
Των ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ, ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο φόβος των διαρροών που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή, οδηγεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε μία «σημαδεμένη» διαδικασία στο πλαίσιο τριών ψηφοφοριών με επτά κάλπες, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει γραμμή να αποχωρήσουν από τις ψηφοφορίες επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με αυτό ως δεδομένο, σήμερα στη Βουλή αναμένεται μία ψηφοφορία-φιάσκο, από την οποία ζημιωμένη θα βγει η πολιτική ζωή, η Βουλή και θα χαθεί η ευκαιρία που είχε η κυβέρνηση για μία διαδικασία που θα ενίσχυε το κύρος του καταρρακωμένου πολιτικού συστήματος, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα της έρευνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση κατήγγειλε και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Η Ολομέλεια θα κληθεί να επικυρώσει σήμερα το πρωί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -που αποδέχθηκαν χθες η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ- να υπάρξουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
Πρώτη ψηφοφορία επί της πρότασης της τρικομματικής κυβέρνησης με μία κάλπη που θα αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου·
Δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες, μία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευ. Βενιζέλο·
Τρίτη ψηφοφορία επί της πρότασης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που στηρίζει και η Χρυσή Αυγή, με τέσσερις κάλπες, μία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μία για τον Ευ. Βενιζέλο, μία για τον Γ. Παπανδρέου και μία για τον Λουκά Παπαδήμο.
Οι εμπνευστές του σχεδίου της τελευταίας στιγμής, απαντούν στις επικρίσεις που ήδη δέχονταν από χθες, ότι η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής (όπως για παράδειγμα ότι κάθε πρόταση που κατατίθεται πρέπει να ψηφίζεται) και διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, που από την αρχή προβλήθηκε ως το μεγάλο ζητούμενο. Στην πραγματικότητα βρέθηκε ο τρόπος να υπηρετηθεί ο τύπος από την ουσία.
Για το φόβο των Ιουδαίων
Το παιχνίδι με τις κάλπες που έπαιξε τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρηθεί αλώβητη η εικόνα μιας επίπλαστης σύμπνοιας των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, παρά τις ηχηρές δηλώσεις για σταυροφορία υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας για το φιάσκο με τη λίστα Λαγκάρντ.
Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση πήρε το δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας (σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής), ξεκίνησαν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με κύριο στόχο να ελέγξουν και κυρίως να αποτρέψουν πιθανούς «αντάρτες» και διαφωνούντες που θα έκλειναν το μάτι υπέρ και άλλων προτάσεων. Της εμφάνισης δηλαδή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, πλην του Γιώργου Παπακωσταντίνου, ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής. Σενάριο εφιαλτικό όχι μόνο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και για το Μαξίμου, καθώς θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ισορροπία και διατήρηση της κυβέρνησης.
Αν και κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι εκ των βουλευτών Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν έχουν πειστεί, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για τις ενδείξεις εμπλοκής του πρώην υπουργού, εντούτοις αρκετοί είναι εκείνοι που για διαφορετικούς λόγους θα υπερψήφιζαν αλλότριες προτάσεις.
Η μυστικότητα της ψηφοφορίας
Βουλευτές της Ν.Δ., απλώς για να εκτονωθούν επειδή αναγκάζονται να ψηφίσουν Μνημόνια και προαπαιτούμενα, συνάδελφοί τους διότι δεν ξεχνούν την προηγούμενη αλαζονική συμπεριφορά του και τα όσα καταλόγιζε στο κόμμα τους.
Μαζί τους ήταν πιθανό να συμμαχήσουν, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν περαιτέρω αποδόμηση του προέδρου τους, ώστε να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις. Η αυτονόητη έτσι διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε παρόμοιες περιπτώσεις μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή προσώπων για τα περαιτέρω, ήτοι ισάριθμες κάλπες όσες και τα πρόσωπα που καταγράφονται στις προτάσεις των κομμάτων, δεν ακολουθήθηκε.
Αντιθέτως, με παρασκηνιακές επαφές στο Μαξίμου, έβαζαν τα θεμέλια προκειμένου το κυβερνητικό οικοδόμημα να παραμείνει σταθερό ακόμα και αν χρειαζόταν να αρθεί η αρχή της μυστικότητας της ψήφου. Ηταν άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους και είχε επιμείνει ότι το όνομά του δεν πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να συνδεθεί με κάλπη -«βρείτε τρόπο να γίνει αυτό», προειδοποίησε.
Το στήσιμο των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις στις οποίες όμως καθίσταται σαφές ότι οι βουλευτές δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά να ψηφίσουν, ήταν μέχρι χθες η συνισταμένη των μυστικών επαφών ώστε να διαφυλαχθεί στο ακέραιο η κυβερνητική σύμπνοια. Με άλλα λόγια έγινε προσπάθεια ώστε να αποτραπούν από δεύτερες σκέψεις, -καθώς δεν θα υπήρχε παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η προστασία τους- εκείνοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας που θα ήθελαν να ψηφίσουν και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ή την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. - Χρυσής Αυγής.
Στη σεναριολογία για τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας «έπαιξαν» ακόμη δύο προτάσεις:
Να στηθούν τέσσερις κάλπες όσες και τα πρόσωπα που προτείνονται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, αν και η πρόταση αυτή φαίνεται πιο ορθή, εντούτοις κρύβει παγίδες, διότι μπορεί να υπάρξει πάλι ποδηγέτηση των βουλευτών αν η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.
Να στηθεί μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια, όσα και τα προτεινόμενα πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό -υποστηρίζουν οι ίδιοι συνομιλητές μας- διασφαλίζεται η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας.
ΔΗΜΑΡ
Ψηφίζουν και δεν αποχωρούν
Ευθύς εξ αρχής οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ προσανατολίζονταν στην παραμονή εντός της Βουλής αφού ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.
Η άποψη αυτή επικρατούσε στην Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι αργά χθες βράδυ και πριν ακόμη αρχίσουν να ακούγονται οι πληροφορίες που έφεραν τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αποχωρούν συντεταγμένα κατά περίπτωση.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασιστεί επίσημα σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Διαφοροποιήσεις δεν αναμένονται, καθώς οι Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς, που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τεθεί εκτός με απόφαση του προέδρου.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, από τη μια σημειώνουν ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη για την ψήφιση των προτάσεων, καθώς ακολουθεί όσα ορίζει ο κανονισμός. Από την άλλη, αρκετοί χθες σχολίαζαν ότι οι κατ' εντολήν κομματικές αποχωρήσεις βουλευτών κατά ομάδες εκπέμπουν λάθος μήνυμα: παραπέμπουν σε θεατρικό σκηνικό, που δεν αρμόζει στην εικόνα του Κοινοβουλίου.
Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
ΚΚΕ
Επιχείρηση ελέγχου διαρροών
«Πραξικοπηματική» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τις κάλπες, μία για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, και με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας καλεί το προεδρείο, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες του.
Σε ανακοίνωση της Κ.Ο. τονίζεται ότι με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο για το οποίο ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας, ενώ γενικότερα εντάσσεται στην προσπάθεια για κουκούλωμα της υπόθεσης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Η προϊστορία
Τα τερτίπια και οι ίντριγκες δεν προέκυψαν πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικότερα όλων ήταν τα όσα έγιναν κατά την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 1985. Ο Αντρέας Παπανδρέου έδωσε εντολή να τοποθετηθούν γαλάζια ψηφοδέλτια, με στόχο να αποτραπούν διαφωνίες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που συνιστούν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για ολοφάνερη προσπάθεια της τριμερούς να μαντρωθούν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, με μόνο στόχο την πάση θυσία διάσωση του Ευ. Βενιζέλου.
Αργά χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, στο γραφείο του και του ζήτησε να «μη συνδέσει το όνομά του με διαδικασίες που πλήττουν το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία». Νωρίτερα το πρωί, στην ερώτηση που του απευθύνθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί σε κατάλυση της ομαλής κοινοβουλευτικής λειτουργίας. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος», τόνισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να στηθεί κάλπη για καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητούνταν από πολιτικές δυνάμεις, με το δικό τους σκεπτικό, η παραπομπή τους σε ειδική προδικαστική επιτροπή, προσπαθώντας να μη διασπαστεί η Ολομέλεια της Βουλής, όπως επιδιώκει η πρόταση ΠΑΣΟΚ, για να μην αθροιστούν οι ψήφοι στο πρόσωπο Βενιζέλου, που θεωρείται «κλειδί» της κυβερνητικής συνοχής. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο ότι, στην περίπτωση που παραπεμφθεί ο Ευ. Βενιζέλος, αυτό θα σημάνει αυτόματα και την κατάρρευση της κυβέρνησης.
ΠΑΣΟΚ:
Αποχή από όλες τις κάλπες για τον Βενιζέλο
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Δεδομένη θεωρείται η μη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις ψηφοφορίες που αφορούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ευ. Βενιζέλο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εμφανίζεται τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από τους ίδιους τους βουλευτές ως συμβολικού χαρακτήρα κίνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην «ωμή πολιτική σκευωρία», που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, όπως έκανε και χθες ο Ευ. Βενιζέλος, ότι υφίσταται «με ενορχηστρωτή τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Εχουμε υπογράψει μόνο την πρόταση της κυβέρνησης», έλεγε στην «Ε» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του να μη συμμετάσχει καν στις ψηφοφορίες επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και απαντώντας στην εύλογη ερώτηση ότι στόχος τους είναι η διασφάλιση της μη παραπομπής Βενιζέλου.
Μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και της Ν.Δ. δεν προτίθενται να τηρήσουν την ίδια στάση, στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση και ότι αν συμμετάσχουν «θα είναι σαν να νομιμοποιούμε τη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Βενιζέλου».
Πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι δε φοβούνται διαρροές και εκτιμούσαν ότι η πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης θα υπερψηφιστεί και από ανεξάρτητους βουλευτές (Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Κουτσούκο, Μ. Κασσή, Α. Γκερέκου, Μ. Ανδρουλάκη, Α. Λοβέρδο, Χρ. Αηδόνη κ.ά.). Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης -ο οποίος θα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή διαδικασία- ρώτησε χθες τον Ευ. Βενιζέλο αν η πρόταση για τρεις, ξεχωριστές, διαδοχικές ψηφοφορίες και τρεις κάλπες έχει προηγούμενο από το 1974 και μετά.
«Οχι, δεν έχει υπάρξει προηγούμενο», φέρεται να του απάντησε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση με την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία «διασφαλίζει πλήρως τη μυστικότητα της ψήφου και βασίζεται πλήρως στον Κανονισμό της Βουλής».
Ν.Δ.
Δυσαρέσκεια για το «μάντρωμα»
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
Το «μάντρωμα» των γαλάζιων, με τις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για τη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, προκαλεί νέο κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Εντονα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για εξευτελισμό. «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την ψηφοφορία όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, να μην την εξευτελίζεις» έγραψε στο twitter παραφράζοντας τον Καβάφη.
Τα μηνύματα που έφθαναν όλες τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έφεραν πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίζουν ευχαρίστως υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου και αρκετούς να σκέπτονται ακόμη και το ενδεχόμενο ψήφου για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά τους φόβους για τη συνοχή της κυβέρνησης. Γι' αυτό και επιλέχθηκε, ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων χθες, η συγκεκριμένη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας πιθανόν οι βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν επί της πρότασης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και μετά είτε να ψηφίσουν λευκό είτε να απέχουν από τις υπόλοιπες ψηφοφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα». Στο τραπέζι τέθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης μετά την πρώτη ψηφοφορία, το οποίο όμως θα είχε αποτέλεσμα μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα.
Ομως ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης είπε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα φύγουν από την αίθουσα.
Το παρασκήνιο
Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δήλωνε ότι δεν ανακατεύεται στη διαδικασία, καθώς η επιλογή του τρόπου ψηφοφορίας είναι θέμα Βουλής. Στο παρασκήνιο όμως υπήρξε αλληλουχία συζητήσεων με επίκεντρο το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι επιλέχθηκε η πιο λογική λύση, δηλαδή να γίνουν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες. Το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες απλώς συζητούνται στη Βουλή την ίδια ημέρα αντί σε διαφορετικές ημερομηνίες, χωρίς όμως να ενοποιούνται, αφού άλλωστε δεν έχουν κοινό σκεπτικό ούτε αφορούν τον ίδιο αριθμό προσώπων. Την αιτιολογία αυτή όμως δεν την αποδέχονται όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές, καθώς πολλοί νιώθουν ότι οι αλλεπάλληλες συζητήσεις επί της διαδικασίας έγιναν προκειμένου να εκβιαστεί το αποτέλεσμα και διερωτώνται γιατί δεν στήθηκαν απλά τέσσερις κάλπες. Επέκριναν επίσης το γεγονός ότι κύριος γνώμονας του σχεδιασμού των κυβερνητικών εταίρων ήταν η προστασία του ΠΑΣΟΚ, καθώς φοβούνται ότι με την πλήρη κάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου, από την κυβέρνηση ακυρώνεται κάθε ηθικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά και ότι αυτό θα το βρει η Ν.Δ. μπροστά της στο μέλλον. «Δεν μπορούμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ» έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός.
enet.gr