Ποινικές ευθύνες στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για τη «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, επέρριψε, ολοκληρώνοντας τη διήμερη απολογία του, ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης.
«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι μέσα στους τρεις μας. Εγώ, ο Μιχάλης Λεμούσιας (σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας) και ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε.
Ο άλλοτε ταμίας της Ταμειακής Υπηρεσίας επισήμανε ότι ο Μ. Λεμούσιας ήταν το κουμάντο στα οικονομικά του δήμου και σε άλλο σημείο δήλωσε: «Ρώτησα ποιοι γνωρίζουν ότι παίρνουμε χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο και ο Λεμούσιας μου απάντησε ότι γνωρίζουν αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν».
Σημείωσε ότι τη δική του «αμοιβή» -10% επί των υπεξαιρεθέντων κάθε φορά χρημάτων- την είχε ορίσει ο άλλοτε γενικός γραμματέας, ο οποίος του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. «Μου είπε μη στενοχωριέσαι, θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν ζήτησα το 10%. Με εμπιστευόταν απόλυτα», τόνισε.
Έκανε λόγο για «μεθοδολογία παράνομων εντολών», τονίζοντας ότι οι ειδικές εντολές παύσης πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων βοήθησαν να γίνει η υπεξαίρεση. Όπως κατέθεσε, την ώρα που έβγαιναν οι ειδικές εντολές, ο Σαξώνης έπαιρνε 200.000 ευρώ σε μετρητά.
Κληθείς να απαντήσει για την σημερινή οικονομική του κατάσταση, είπε ότι «έχω 12 ευρώ στην τσέπη μου».
Ο Π. Σαξώνης ρωτήθηκε γιατί κάποια πράγματα που κατέθεσε στην απολογία του δεν τα κατέθεσε στο στάδιο της ανάκρισης και απάντησε το εξής: «Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;».
Επέμεινε ότι από τους τρεις κατηγορούμενους αντιδημάρχους Οικονομικών μόνο ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, ενώ οι άλλοι δύο -ο Θεόδωρος Αθανάσαρος και ο Μιχάλης Ζορπίδης- όταν αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο υπάρχει αποχώρησαν.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με την απολογία του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας, τον οποίο έβαλε επίσης στο «κάδρο» των ευθυνών ο Π. Σαξώνης. Στη συνέχεια, θα απολογηθούν οι υπόλοιποι διοικητικοί και λοιποί υπάλληλοι, ενώ τελευταίοι θα απολογηθούν ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η απολογία του βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης, ο πρώην ταμίας τού δήμου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με χθες, θεωρώντας τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια ως «εμπνευστή» του σχεδίου υπεξαίρεσης.
«Είχε το κουμάντο στα οικονομικά του δήμου», είπε αναφερόμενος στον Μ. Λεμούσια, λέγοντας ότι ο πρώην γραμματέας του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι εκείνος του πρότεινε την αμοιβή του 10% επί των μετρητών που αναλάμβανε κάθε φορά από τα δημοτικά ταμεία. «Μη στενοχωριέσαι -μου είπε- θα πάρεις και συ κάποια χρήματα. Δεν το ζήτησα εγώ το 10%, μου το πρότεινε εκείνος», είπε.
Επέμεινε ότι η υπεξαίρεση δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. και ότι για την πλαστογραφία γνώριζε μόνος ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για «μεθοδολογία παράνομων εντολών» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.
Ρωτήθηκε για την σημερινή οικονομική του κατάσταση λέγοντας ότι «αυτήν την στιγμή έχω πάνω μου 12 ευρώ». Σε ό,τι αφορά την περιβόητη Πόρσε Καγιέν με την οποία κυκλοφορούσε, απάντησε ότι του στοίχισε 62.000 ευρώ αλλά επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο μηνιαίο δάνειο των 2.000 ευρώ «μου την πήραν». Όπως είπε, η ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος του στοίχισε 300.000 ευρώ, ενώ τόνισε ότι η ενασχόλησή του με τα κέντρα διασκέδασης δεν του απέφερε χρήματα.
Σε ερώτηση των συνηγόρων του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα, γιατί κατά το στάδιο της ανάκρισης δεν αναφέρθηκε -παρά μία μόλις φορά- στο «προξενιό» που του έκανε με τον Μ. Λεμούσια ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Σταμάτης Καραμανλής, ο άλλοτε διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, απάντησε: «Είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Έχω αφεθεί στη μοίρα μου από όλους τους συγκατηγορουμένους μου. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Όταν τα παίρναμε ήταν καλά;».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κατά την 8ετή «συναλλαγή» που, όπως ισχυρίζεται, είχε με τον Μ. Λεμούσια, δεν έχει ένα αποδεικτικό στοιχείο, μία φωτογραφία, μία τηλεφωνική συνομιλία ή μία μαρτυρία τρίτου, είπε ότι «οι τηλεφωνικές συνομιλίες γινόταν από μη καταχωρημένο τηλέφωνο, ενώ ρωτήθηκε εάν έχει τον αριθμό κινητού του Μ. Λεμούσια και απάντησε «το έχω στη συσκευή μου».
Σε ό,τι αφορά τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών επέμεινε ότι ο Αναστάσιος Γερογιάννης γνώριζε για την υπεξαίρεση, σε αντίθεση με τους Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη που δεν γνώριζαν και ειδικά στην περίπτωση του δευτέρου «όταν έπιασαν κάτι οι κεραίες του, αποχώρησε από το δήμο».
Η διαδικασία συνεχίζεται με ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι η υπεξαίρεση ξεκίνησε κατ' εντολήν του Μιχάλη Λεμούσια, με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στη συνέχεια το «φαγοπότι» συνεχίστηκε με «αστρονομικά ποσά», που έβγαιναν «ζεστά και μετρητά» από τα ταμεία του δήμου. Εκανε λόγο για σακούλες με χρήματα που έδινε στον πρώην γενικό γραμματέα, ενώ ανέφερε πως ο Λεμούσιας του μετέφερε ότι τα χρήματα που υπεξαιρούνταν έφταναν δίπλα στην πόρτα του γραφείου του δημάρχου.
Ωστόσο, ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε αρκετά σημεία της απολογίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυρίστηκε πως για τα χρήματα που υπεξαίρεσε το 1999 χρησιμοποίησε πλαστά παραστατικά, τα οποία ο πρόεδρος του δικαστηρίου του επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στο κατηγορητήριο! «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν», είπε ο κατηγορούμενος. «Αν τα βρείτε, να μας τα φέρετε», είπε ο πρόεδρος. Επίσης, ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν νοθευμένα και πριν από το 1999. «Γιατί υπάρχουν νοθευμένα πριν από το 1999;», τον ρωτάει ο πρόεδρος. «Δεν είχα πρόσβαση. Δεν τα νόθευσα εγώ», απάντησε ο Παναγιώτης Σαξώνης. «Ποιος το έκανε;», επέμεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.
Η... γνωριμία
Ο πρώην υπάλληλος του δήμου ανέφερε ότι γνωρίστηκε με τον Μιχάλη Λεμούσια με τη μεσολάβηση του πρώην αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή, ο οποίος απεβίωσε, και περιέγραψε τις συναντήσεις που ισχυρίζεται ότι έγιναν στο γραφείου του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 1999. «Με πήγε στο γραφείο του και είπε: ''Ο Παναγιώτης είναι δικό μας παιδί''. Εκεί ήταν και ο αντιδήμαρχος Γερογιάννης», είπε για να προκαλέσει την οργή του Μιχάλη Λεμούσια.
«Αυτά είναι ασύστολα ψεύδη», φώναξε οργισμένος ο πρώην γενικός γραμματέας, για να δεχτεί την έντονη παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου. Ο Παναγιώτης Σαξώνης υποστηρίζει ότι ακολούθησε άλλη μία συνάντηση με τον Μιχάλη Λεμούσια, κατά την οποία ερωτήθηκε «για συγκεκριμένα πράγματα στον τομέα των εισφορών και των εξόδων» και του ζητήθηκαν «συμβουλές» για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα από τα ταμεία του δήμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της... υπεξαίρεσης του έγινε στα τέλη Μαρτίου, σε νέα συνάντηση που έγινε στο δήμο. «Με ρώτησε ευθέως αν μπορώ να εκταμιεύω κάποια χρήματα για την παράταξη. Οπως μου είπε, ''όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν θα γνωρίζουν. Εγώ ασκώ τη διοίκηση και στο δήμο και στην παράταξη''», ισχυρίστηκε ο πρώην υπάλληλος του δήμου για τον Μιχάλη Λεμούσια. Μάλιστα, είπε ότι το δικό του μερίδιο ήταν 10% και υποστήριξε ότι το πρώτο διάστημα υπεξαιρούνταν 5-6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρηματικά ποσά που υπεξαιρούνταν από τα ταμεία άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τα πρώτα δύο χρόνια. Οπως είπε, «έφτασε να παίρνει ακόμη και 300.000 ευρώ το μήνα».
«Κατάλαβα ότι τα χρήματα δεν ήταν για την ''Αναγέννηση'', όπως μου είχε πει, αλλά δεν μπόρεσα να το σταματήσω. Φτάσαμε να μιλάμε για πολλά λεφτά. Αστρονομικά ποσά», υποστήριξε ο κατηγορούμενος.
Οι σακούλες και τα ραντεβού
Ο Παναγιώτης Σαξώνης ισχυρίστηκε ότι έδινε τα χρήματα στον Μιχάλη Λεμούσια... στο χέρι, χρησιμοποιώντας «πρόχειρες σακουλίτσες», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είχε έρθει και στην ταβέρνα που είχα, αλλά βρεθήκαμε και στο γραφείο στο δήμο, μισή ώρα μετά τη λήξη του ωραρίου. Στο χέρι τα έδινα», είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος, για να περιγράψει το χαρακτήρα του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, ανέφερε στο δικαστήριο. «Ο Λεμούσιας δεν ήταν αυτός που βλέπετε σήμερα. Αυτός έκανε κουμάντο. Ο δήμαρχος ήταν για τις εξωτερικές εμφανίσεις», είπε χαρακτηριστικά!
Για τον Β. Παπαγεωργόπουλο
Για την ενεδεχόμενη εμπλοκή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει ότι του μετέφερε ο Μιχάλης Λεμούσιας. «Μου είχε πει ότι είναι εν γνώσει του δημάρχου. Οπως είπε, τα γραφεία τους επικοινωνούν και κάποια από τα χρήματα τα αφήνει στο γραφείο δίπλα από το δήμαρχο», είπε.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γνώριζε για τον τρόπο με τον οποίο υπεξαιρούνταν τα χρήματα, ο κατηγορούμενος δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Κατάλαβε ο δήμαρχος ότι η ''πηγή'' ήσασταν εσείς;», ρώτησε ο πρόεδρος. «Εάν όντως πηγαίνανε αυτά τα λεφτά στο δήμαρχο, είναι πολύ πιθανό να μην ήξερε», είπε ο Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «συναντήθηκα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο δύο φορές για υπηρεσιακούς και μόνο λόγους», ενώ μνημόνευσε και δύο επισκέψεις του πρώην δημάρχου στο κέντρο διασκέδασης που διατηρούσε.
agelioforos