Σε αντίποινα στην προσπάθεια ενοποίησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ επιδιώκει να προχωρήσει η Τουρκία, ασκώντας βέτο στην ένταξη Κύπρου-Ισραήλ στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΙRENA.
Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει προ ημερών από το defencenet.gr σε ενοποίηση των FIR και συνακόλουθα και των ΑΟΖ (αυτών που έχουν ανακηρυχθεί από Ισραήλ και Κύπρο και αυτής που σκοπεύει να ανακηρύξει η Ελλάδα) σε ότι αφορά την εναέρια επιτήρηση και προστασία των ΑΟΖ, απαντούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία.
Έτσι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις προσπαθώντας να χτυπήσει τους δύο από τους τρεις εταίρους, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ένας τομέας πολύ σημαντικός και για τις δύο χώρες καθότι κατά τη διάρκεια του έτους έχουν υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως στη συνεδρίαση στο Αμπού Ντάμπι η Τουρκία έφερε αντίρρηση στην ένταξη του Ισραήλ και της Κύπρου στη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΙRENA.
«Και βέβαια δεν μπορούμε να κοιτάξουμε θετικά στην ένταξη του Ισραήλ και της Κύπρου στο πλαίσιο των θεμελιωδών μας πολιτικών. Αυτή είναι μια βιώσιμη πολιτική. Δεν μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό μιας αντίληψης που προσπαθεί να μας απομονώσει σε Ευρώπη και σε άλλα πεδία. Και εμείς προβάλλαμε αντίρρηση εδώ, στην ένταξη του Ισραήλ και της Κύπρου »είπε ο κοςΓιλντίζ.
Στη συνεδρίαση της IRENA, η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο βοηθού Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και μεταξύ των 185 χωρών μελών μόνο η Τουρκία τάχθηκε κατά της ένταξης των δυο προαναφερόμενων χωρών.
Στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, η ένταξη των δύο χωρών απορρίφθηκε με την αποφασιστική στάση που τήρησε η Τουρκία.
Ο υπουργός Γιλντίζ που συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποίησε και διμερείς συνομιλίες.
Ας πούμε ότι με την Κύπρο έχουν "προηγούμενα" λόγω της Κατοχής μεγάλου μέρους του Νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, η ενόχλησή τους ως προς το Ισραήλ τι κρύβει? Η κοινή επιδίωξη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι μια ενιαία τεράστια, και κερδοφόρα ΑΟΖ, κάτι που η Τουρκία δεν θέλει να φαντάζεται ούτε ως εφιάλτη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr