Αμφίβολη φαίνεται πως είναι η έγκριση του «τσάμικου ψηφίσματος» από την αλβανική βουλή καθώς η απροθυμία των βουλευτών να υιοθετήσουν το ψήφισμα που κατέθεσε το κόμμα των τσάμηδων PDIU πλέον είναι ορατή.
Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «Shqip» αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκείται από την ελληνική πλευρά για να μην εγκριθεί το ψήφισμα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ή ακόμα και άσκηση βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι στιγμής το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με το αν θα ψηφίσει υπέρ η κατά του «τσάμικου ψηφίσματος».
Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Shqip», ο αντιπρόεδρος του ΔΚΑ Έντι Παλόκα, είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δεν είχε λάβει ακόμη κάποια απόφαση για την στάση που θα κρατήσει σχετικά με το θέμα αυτό.
Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν εκφράσει την ατομική υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία αυτή, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη θέση από το κόμμα για το αν θα ταχθεί υπέρ ή κατά του παρόντος ψηφίσματος.
Το μοναδικό κόμμα που τάσσεται υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος στο αλβανικό κοινοβούλιο, είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση του Ιλίρ Μέτα, το οποίο φαίνεται πως θα συνεργαστεί προεκλογικά με τους τσάμηδες καθώς έχουν κοινή ατζέντα για την επίλυση του υποτιθέμενου «τσάμικου ζητήματος».
Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί επί του παρόντος είναι και η ημερομηνία για την ψήφιση του προκλητικού ψηφίσματος καθώς στο πρόγραμμα της αλβανικής βουλής δεν έχει συμπεριλήφθη κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα η έγκρισή του χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και γι’ αυτό αναμένεται ο Ιανουάριος να είναι ο μήνας κατά τον οποίο το αλβανικό κοινοβούλιο θα περάσει την «δοκιμασία του πυρός».
Σήμερα, σύμφωνα με πηγές από δημοσιογραφικά γραφεία των Τιράνων, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η επίσημη θέση που θα κρατήσει το κυβερνών κόμμα.
Μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς ο Μπερίσα, φαίνεται να αισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλον την πίεση της ελληνικής πλευράς για το θέμα αυτό, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.
Aftonomi.gr