«Η Σερβία θα γίνει μια πολύ ισχυρή χώρα, τόσο, μάλιστα, ισχυρή που ο καθένας θα πρέπει να εξετάσει πριν από τη χρήση όπλου εναντίον της» είχε δηλώσει ο Ντμίτρι Ρογκόζιν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, και ήδη έχουμε τις πρώτες ενέργειες. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η Σερβία εντασόμενη σε καθεστώς στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, απομακρυνόμενη έτσι και άλλο από την Δύση. Αιφνιδιαστική καθότι κανείς δεν την γνώριζε.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας, ενέκρινε την πρόταση από την πλειοψηφία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, για τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία θα έχει το καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας», αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το Α1 on.
Η απόφαση ελήφθη λίγες μόνον εβδομάδες από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν στο Βελιγράδι.
Εντωμεταξύ στο δημοσίευμα σημειώνεται η έκπληξη ότι ποτέ η σερβική κυβέρνηση δεν εξέφρασε δημόσια ότι η χώρα είχε μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό, ούτε προσπάθησε να εξηγήσει την απόφασή της να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μίλος Αλίγκρουντιτς δήλωσε ότι η αποστολή της σερβικής αντιπροσωπείας στη «Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας» δεν παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας, αφού η Σερβία έχει, ήδη, στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ το ίδιο καθεστώς του παρατηρητή.Οι εμπειρογνώμονες επέκριναν έντονα την κίνηση αυτή, που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Σερβία είναι πιο κοντά στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αυτούς, η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής συμμαχίας αποτελεί «χτύπημα στο μάτι της Ευρώπης» και αναμένουν ότι η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες, σημειώνει το πρακτορείο Κρος.
Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να δείξει η Σερβία στη Δύση αλλά και στην Ε.Ε, ότι δεν εξαρτάται πλήρως από αυτούς, και ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που θα μπορούσε να στραφεί η Σερβία.
Πρωτίστως το μήνυμα που περνάει η προεδρία Νίκολιτς είναι ότι πάνω απ'ολα "βάζουμε" το συμφέρον της Σερβίας αν είστε μέσα σε αυτό τότε είμαστε μαζί σας. Στη Σερβία έχουν καταλάβει ότι τα μόνα που έχουν κερδίσει τόσα χρόνια σφιχταγκαλιάσματος με τη Δύση, είναι η ισοπέδωση της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, και η defacto απόσχιση του Κοσόβου το 2008 με την αναγνώρισή του από τους πρόθυμους "φίλους" Δυτικούς.
http://greeknation.blogspot.gr