ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» διεξάγεται τα τελευταία δυο χρόνια στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλες τις αγροτικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κλοπή μετασχηματιστών, μετάλλων και άλλων υλικών λαμβάνει ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις.
Αγρότες, ΔΕΗ και άλλοι οργανισμοί πέφτουν θύματα οργανωμένων κυκλωμάτων κλοπής του χαλκού, με τις ζημιές να έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.
Το φαινόμενο της κλοπής υλικών για να πάρουν το χαλκό έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Σε βαθμό που η οικονομική ζημιά να ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες, ενώ υφίστανται και μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους. Οι πανάκριβοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ κάνουν... φτερά ο ένας μετά τον άλλον και ελλοχεύουν κίνδυνοι για όλο το δίκτυο.
Κλέφτες και κλεπταποδόχοι θησαυρίζουν. Ενδεικτικό είναι ότι στο νομό Θεσσαλονίκης στην αρχή του έτους λειτουργούσαν μόλις 12 με 13 χυτήρια (ή σκραπατζίδικα, όπως τα λένε) και σήμερα λειτουργούν 52!
Το σοβαρό ζήτημα των δολιοφθορών και κλοπών υλικών από τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής της ΔΕΗ) στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε χτες, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη και του περιφερειακού συμβούλου και προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Περιφέρειας, Βασίλη Κανάκα.
Μάστιγα για τους αγρότες
Ο κ. Κανάκας χαρακτήρισε το φαινόμενο μάστιγα για τον αγροτικό κόσμο της κεντρικής Μακεδονίας και μίλησε για την έξαρση των κλοπών. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην κεντρική Μακεδονία, όπου οι ζημίες του ΔΕΔΔΗΕ από κλοπές υλικού ανήλθαν μόνο για φέτος σε 4.036.000 ευρώ, όταν το σύνολο των ζημιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν 5.243.533 ευρώ», είπε ο κ. Κανάκας.
«Εκτός από την καταστροφή των εισοδημάτων τους λόγω των κλοπών, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα στην άρδευση των εκτάσεών τους, καθώς τα αντλιοστάσια τίθενται εκτός λειτουργίας κατά την αρδευτική περίοδο», τόνισε. Μάλιστα πρότεινε αυστηροποίηση του νόμου, ώστε οι κλοπές υλικών από πλημμέλημα να χαρακτηρίζονται κακούργημα, αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των χυτηρίων χαλκού, που υποδέχονται, όπως είπε, τα κλαπέντα υλικά.
ΤΟΕΒ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταφύγει ήδη σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης (σεκιούριτι) των χώρων των αντλιοστασίων, για να περιορίσουν τις κλοπές.
«Λόγω του φαινομένου των κλοπών μετασχηματιστών οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους και κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη τη χρονιά. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μόνο το 2012 είχαμε 1.009 κλοπές μετασχηματιστών από τις 1.308 στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας (από δυτική Μακεδονία μέχρι και Θράκη). Πέρα όμως από το τεράστιο οικονομικό κόστος υπάρχουν και προβλήματα διανομής νερού. Λόγω της κλοπής των μετασχηματιστών σταματά το ρεύμα και το νερό», είπε ο κ. Κανάκας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης, Γιώργο Αθανασιάδη, «το πρόβλημα των κλοπών εντάθηκε με τον πενταπλασιασμό της τιμής του χαλκού. Πριν από τέσσερα πέντε χρόνια είχαμε 30.000 ευρώ ζημία από κλοπές στον εξοπλισμό των αγροτών, πέραν αυτού της ΔΕΗ, και το 2011 είχαμε ζημίες ύψους 300.000 ευρώ. Υπήρχε περίπτωση στην περιοχή του Λουδία που τα μέλη του κυκλώματος έσκαψαν λαγούμι για να μπουν σε χώρο που φυλασσόταν (ασφαλισμένες πόρτες, παράθυρα και συναγερμοί)».
Στο έλεος των κλεφτών
Οπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ στην Κεντρική Μακεδονία, Ιορδάνης Αμανατίδης, το πρόβλημα ήταν ανύπαρκτο πριν από τρία χρόνια. Ομως λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2010 σημειώθηκαν 250 κλοπές μετασχηματιστών, το 2011 οι κλοπές ήταν 600 και φέτος (προτού κλείσει ο χρόνος) έφτασαν τις 1.500 με αυξητική τάση! Ζημιά για τη ΔΕΔΔΗΕ στα 5,5 εκατ. ευρώ, κόστος που το επωμίζεται τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι πολίτες... Η τιμή ενός μετασχηματιστή κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
«Κινδυνεύει να καταστραφεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των αγροτών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από ζημιές και βραχυκυκλώματα στο δίκτυο αλλά και κίνδυνος τραυματισμών πολιτών αν έρθουν σε επαφή με τα κατεστραμμένα σημεία του δικτύου», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Επίσης είπε ότι είναι σοβαρό το ζήτημα της καταπόνησης του δικτύου της ΔΕΗ και δημιουργείται αναστάτωση των υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ από τις κλοπές, διότι δεν μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα τα αίτια διακοπής της ηλεκτροδότησης των περιοχών.
Οι ενέργειες της ΔΕΗ για να περιοριστεί το φαινόμενο είναι η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των 50.000 υποσταθμών σε Μακεδονία και Θράκη (δαπανηρό και χρονοβόρο), τρόποι ώστε να είναι δύσκολη η αποκόλληση των μετασχηματιστών και ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, ακόμη και το ξήλωμα ορισμένων κρίσιμων υποσταθμών και επανατοποθέτησή τους το χειμώνα.
agelioforos