Εκλογές ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ‘υποταγμένη’ τη σημερινή κυβέρνηση και υποστηρίζοντας πως μόνο μία άλλη, με νωπή εντολή θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη βιωσιμότητα του χρέους στο εξωτερικό.
«Μέρα με την μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι οδυνηρός», είπε ο κ.Τσίπρας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup. Επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει, κάτι που γίνεται συνείδηση και στην Ευρώπη, όπως είπε, με απόδειξη την αναζήτηση τώρα έξωθεν τρόπων ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.
«Είναι κοινός τόπος ότι ούτε η εκταμίευση της δόσης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα», είπε, παρατηρώντας πως μία λύση που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αρχικά λοιδορήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ποτέ δεν διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτή του παγώματος στην αποπληρωμή του χρέους, συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.
«Ποιο σενάριο υποστηρίζει, ποια είναι η ελληνική θέση στο μείζον πρόβλημα της βιωσιμότητας;», αναρωτήθηκε ο κ.Τσίπρας, «μήπως ότι θα αποπληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ, όπως λέει ο κ.Σαμαράς, αντιγράφοντας όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου;», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ‘κατώτερο των περιστάσεων’. Υποστήριξε δε, ότι την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων μιλά για τεχνικές δυνατότητες, έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό. Θύμισε άλλωστε πως μέχρι πρόσφατα έλεγε στους πολίτες ότι στις 16 Νοεμβρίου θα πεινάσουμε… «Ποιος όμως ήταν ο λόγος για αυτό τον χυδαίο εκβιασμό προς τον λαό;», είπε, κατηγορώντας τον κ.Σαμαρά ότι «έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κ.Μέρκελ». Χαρακτήρισε ‘άφωνη’ την κυβέρνηση, που χάνει χρόνο για την χώρα, τον οποίο κερδίζει η Γερμανία και οι εταίροι μας για να συγκροτηθούν.
«Δεν μπορεί μία κυβέρνηση υποταγμένη και δεμένη στο άρμα της Μέρκελ… Μόνο μία κυβέρνηση με νωπή εντολή είναι ικανή για να διαπραγματευτεί», είπε, προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια και η χώρα ζωντανή. Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, λύση δεν μπορεί να υπάρξει όσο ακολουθείται άγρια λιτότητα, ενώ προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση έθεσε την ακύρωση του μνημονίου, το πάγωμα της αποπληρωμής και τη ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 που διευκόλυνε τη Γερμανία να ανακάμψει…