H αιφνίδια άμεση εμπλοκή μόλις τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Μ.Ομπάμα και η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος σε σχέση με την λύση που θέλει να δώσει η Γερμανία, μόνο άσχετη δεν είναι με την επικείμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος αφαλείας σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Αιγαίο και φτάνει μέχρι τον Κόλπο.
Η κυβέρνηση του Ομπάμα χθες αργά το βράδυ, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τ.Γκάϊτνερ εξέπληξε πολλού όταν τάχθηκε υπέρ ενός νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, τασσόμενη υπέρ της λύσης που έχει προτείνει το ΔΝΤ (το οποίο έτσι ή αλλιώς ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ) και δηλώνοντας σαφή αντίθεση με την πολιτική της Γερμανίας που μιλά μόνο για "επιμήκυνση".
Η κυβέρνηση του Μ.Ομπάμα συμφωνεί με το ΔΝΤ πως χωρίς νέο "κούρεμα", δηλαδή διαγραφή χρέους"η Ελλάδα είναι καταδικασμένη και αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αναταραχή στην περιοχή που μπορεί να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα".
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η κατάσταση στην χώρα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό τους και "να αναδειχθούν νέες προστάτιδες δυνάμεις", εννοώντας φυσικά την Ρωσία, η οποία σε περίπτωση απώλεια της Συρίας θα θελήσει να ισοσκελίσει το γεωστρατηγικό παίγνιο "επενδύοντας" στην Ελλάδα.
Ήδη είναι έτοιμη μια πρόταση από Ρωσία για την επινοικίαση ή αγορά των ναυπηγείων της Σύρου και πιθανόν ολόκληρου του ομίλου Ελευσίνας-Νεωρίου, προκειμένου ν αποκτήσουν μια προωθημένη ναυπηγο-επισκευαστική βάση στην Ελλάδα, στην έξοδο ακριβώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως συνέβαινε στην δεκαετία του '70.
Οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής του χρέους σε ποσοστό 50%, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δηλαδή να πέσει περίπου στα 185 δισ. ευρώ και να περιλάβει και την ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα να δοθεί και οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ανάπτυξης.
Σε διαφορετικη περίπτωση εκτιμούν μετακυλιση της χώρας σε διαλυτική κατάσταση, η οποία θα οδηγήσει σε αυτί το οποίο φοβούνται: Εκθρόνιση της νυν πολιτικής ελιτ η οποία στηρίζει τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας "άνευ όρων" και έλευση νέων ηγεσιών που στην καλύτερη περίπτωση για τις ΗΠΑ θα παίξουν το παιχνίδι 50-50, όπως είχε επιχειρήσει να κάνει το 2004-2009 ο Κ.Καραμανλής, ανεπιτυχώς, βέβαια, για μια σειρά λόγων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr